Sosyal medya ile birlikte hız kazanan teknoloji bağımlılığıyla ilgili yeni veriler ortaya çıktı
03 Mayıs 2017 , Çarşamba 20:29
Murat GÜLDEREN
Buna göre Facebook, Twitter, Instagram gibi mecralardan yapılan resim video, yazı gibi paylaşımlar ne kadar çok beğeni alırsa kullanıcı o kadar bağımlı hale geliyor. Üsküdar Üniversitesi'nin düzenlediği Uluslararası İletişim Günleri kapsamında ortaya atılan tez yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.
ALGILAR BOZULDU
Panelde konuşan İletişim uzmanı Yrd. Doç. Dr. Onur Noyan “Ne kadar çok paylaşım ya da beğeni, o kadar çok haz bu da bağımlılık sarmalına yol açıyor" dedi. İçe dönük ve yalnız olmanın bağımlılığı artıran en önemli faktör olduğunu kaydeden Noyan şunları söyledi: "İnternet bağımlılığı yani interneti kullanım bozukluğu, kişinin zaman algısı bozuyor. Özellikle gece akıllı telefon kullanımıyla birlikte uyku kalitesi de yok oluyor" dedi.HER ŞEYİN ÖNÜNDE
Türkiye'de bireylerin yüzde 40'ının gece uyandıktan sonra ilk olarak telefona yöneldiğini kaydeden Onur Noyan şöyle devam etti: "Kişilik özellikleri içe dönük ve yalnız olanlar sosyal medyada dijital bağımlılığı artıran bir faktör. Bağımlılık sürecindeki en temel etken haz almak, o siteye girmek daha faza haz almamızı sağlıyor ve tekrar tekrar girmenize sebep oluyor. Arkadaşlar en büyük etken, onların ne yaptığını merak ediyoruz."
ÖDÜL KAVRAMI DEĞİŞTİ
İnternetin aktif bir eğlence olarak kabul gördüğünü anlatan Noyan "Mesela oyunda başarılı olduğunuzda süreci siz yönetirsiniz. Sosyal medyada bir şey paylaştığınızda birileri beğenir, yorum yapar. Ödül budur. Seçeneğin çok olması ödülü artırır. Bu nedenle sosyal medyada sürekli bir şey paylaşırız. Ne kadar çok paylaşım o kadar çok haz, ne kadar çok beğeni o kadar çok haz ve bağımlılık sarmalı" diye konuştu.
Haberin Devamı