'Gripten korunmanın aşıdan daha etkili bir yolu yok'
Grip aşılarının alüminyum içerdiği için tehlikeli olduğunu söyleyen Canan Karatay'a bir tepki de Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nden geldi. "Grip hastalığından korunmada aşıdan daha etkili bir yolu yok" diyen uzmanlar, "Halka yanlış mesajlar varmeyin, grip aşılarının içinde alüminyum yok" açıklamasında bulundu
22 Aralık 2017 , Cuma 13:28
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nden (KLİMİK) yapılan açıklamada risk grubundaki kişilerin, daha önce yaptırmamışlarsa şubat ayına kadar aşı olabilecekleri belirtildi.
Dünya genelinde her yıl başta gebeler, çocuklar ve yaşlılar olmak üzere 250 bin ila 500 bin arasında kişinin ölümüne sebep olan grip hastalığından korunmanın aşıdan daha etkili bir yolu bulunmadığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi:
'GRİP AŞILARININ İÇİNDE ALÜMİNYUM YOK'
"Halka yanlış mesajlar vererek aşıdan soğutmak, çok sayıda kişinin hastalanmasına ve ölmesine neden olmak anlamına gelir. Kendini hekim olarak tanımlayan tüm meslektaşlarımızı söylemlerini bilimsel verilere dayandırmaya, medya kuruluşlarını da topluma doğru mesajları ulaştırma konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Grip aşılarının içinde alüminyum yoktur. Gribe yakalanmamak için sık el temizliği, sağlıklı beslenme, mevsime göre giyinme gibi kişisel önlemlerin yanı sıra özellikle risk altındaki kişiler için en etkili korunma yolu aşıdır. Aynı zamanda bu kişiler, gribin en önemli komplikasyonu, ölümlerin büyük oranda nedeni olan pnömoni (zatürre) açısından da risk altındadırlar."Grip aşısının 6 aydan büyük herkese önerildiği ancak risk gruplarındaki kişiler ve onlarla yakın temasta olanlar ile sağlık çalışanlarının grip aşısının öncelikle yapılması gereken gruplar olduğu ifade edildi.
Komplikasyon riski yüksek olan kişiler; gebeler, 6-59 ay arası çocuklar ile 50 yaş üstü yetişkinler, kronik hastalığı olanlar (astım dahil kronik akciğer hastalığı, diyabet, metabolik hastalıklar, kalp hastalığı, kronik karaciğer, kronik böbrek hastalığı, nörolojik hastalıklar), bağışıklığı baskılanmış hastalar, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin tedavisi kullananlar ve obez kişiler olarak açıklandı.
GRİP AŞISI NE ZAMAN, KİMLERE YAPILMAZ?
Açıklamada, aşının yapılmaması gereken durumlar ve yan etkilerine ilişkin şu bilgiler verildi: "Yumurta alerjisi olanlara veya aşıya/aşı içeriğindeki maddelere karşı daha önce ciddi alerjisi gelişmiş olanlara grip aşısı yapılmamalı. Grip aşısının ciddi yan etki yapma olasılığı diğer aşılardan farksızdır. Aşının erişkinlerde görülen en sık yan etkisi enjeksiyon yerinde ağrı ve hassasiyettir. Bu şikayetler yüzde 10-64 oranında ortaya çıkar ve 1-2 gün içinde kaybolur. Aşıya bağlı ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik gibi sistemik belirtiler diğer aşılardan veya ilaç içermeyen (plasebo) bir enjeksiyondan fazla değildir. Ülkemizde uygulanan grip aşıları (İİV3 veya İİV4) inaktif (cansız) virüs aşısı olduğundan aşıya bağlı grip gelişmesi mümkün değildir. Aşı felç yapmaz, kısırlığa neden olmaz, gebelerde de güvenle yapılabilmektedir."Haberin Devamı
BUNLARI DA OKUYUN
- Rahim ağzı kanseri riskini azaltmada erken tanı oldukça mühim
- Her üç kadından biri risk altında! İleri yaşta ciddiyeti artıyor: İnsülini olanlar dikkat
- Prof. Dr. Şener: Üst solunum yolu enfeksiyonları arttı
- Güzelliğin bedelini ağır ödetiyor! Uzmanı uyardı: Nasır, tırnak batığı ve şekil bozukluklarına neden oluyor!
- HPV aşısı ile rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün!