Türklerin en çok yedikleri yemek çorbaymış, bir de kuru fasulye pilav. Evde bunların yanında bir de sebze ile tavuk pişiyormuş. Ben de çorbacıyımdır ama hamur işi meraklısı biri olarak bozulmadım değil.
Yeme içme alışkanlıklarımız üzerine KONDA’ya bir araştırma yaptıran Metro Market, bu sonuçları bizimle paylaşırken KONDA’dan Bekir Ağardır’ın vurguladığı, yeme içme alışkanlıklarımızın gelirle değil, alışkanlıklarla bağlantılı olduğu.
Gelir artınca soğanın cücüğünü mü yemek isteyecekler diye beklerken en çok hasreti çekilen ürün, et ve pastırmayla sucuk çıktı!
Pazar sabahı sucuklu yumurta, biraz da pastırma.
Bunların yerine tavuk yenmesinin nedeni tabii ki fiyatı. Balığın adını bile anamıyoruz, yok, bitti! Araştırmanın beni en çok şaşırtan yanı ise, yaygın biçimde yer sofrası kullanımı oldu! Türkiye, hareket halinde, köyden, kasabadan göç hâlâ sürüyor.
Apartmana geçilmiş, bulaşık makinesi yaygınlaşmış ama aileler hâlâ yer sofrasında! Türk toplumunda ailenin yeri hâlâ çok önemli, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği evde ailece yeniyor. Dışarda yemek ancak öğlenleri, o da mecburen ve çoğunlukla büfe, fast food ya da self servis türü yerlerde geçiştiriliyor.
Damak tadı veya eğlence amaçlı akşam yemeklerine toplumun sadece yüzde biri gidebiliyor, hayatında hiç lokantaya gitmemişlerin sayısı da azımsanmayacak ölçüde!
Erkek hâlâ mutfağa girmiyor ama yiyecek alışverişi yapıyor, bu da şaşırdığım bir sonuç oldu. Tabii bunun nedeni, kadının hâlâ ev hanımı konumunda olması ve muhafazakar aile yapısının geçerliliğini koruması. Bir de bu büyük göçe rağmen metropol yaşamındakilerin daha yeni gelmiş olmasından.
Değişim ancak üçüncü kuşakta olur. Metro Toptancı Market’in #BENTÜRKMUTFAĞI afişlerini her yerde göreceksiniz. 2713 aileyle yapılmış araştırmayla Türk mutfağına sahip çıkılması, geliştirilmesi hedefleniyor.
Güzel haberlere de yer verelim
Balat’taki 120 yıllık Bulgar Sweti Stefan Kilisesi, (ki halk arasındaki adı Demir Kilise’dir!) 7 yıl süren restorasyondan sonra Erdoğan ile Türk ve Bulgar başbakanlarının katılımıyla ibadete açıldı.
Restorasyonu İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptırdı, ‘Laik Türkiye’ imajını parlattı. Mimarı Osmanlı Ermenisi Hosvep Aznavur’u rahmetle anarken Ermeni vatandaşlarımızın da Noel’ini kutlayalım. Türk olmasıyla gurur duyduğum Almanya’da yaşayan yönetmen Fatih Akın, son filmi ‘In The Fade’le 75. Altın Küre Ödülleri’nde ‘en iyi yabancı film’ ödülünü kazandı.
Fatih Akın ödülünü, Meryl Streep, Nicole Kidman gibi ünlülerin katıldığı törende aldı. Diyarbakır’da öğrencisini taciz eden ve şeriat mahkemesinde yargılanmak isteyen Hizbullah Terör Örgütü üyesi öğretmen, medyadaki tepkiler üzerine nihayet açığa alındı.
Davası devam ederken tutuksuz yargılanan öğretmenin sadece okulu değiştirilmişti. Açığa alınması yetmez, ama gelinen noktada buna da şükür! Milli Eğitim Bakanlığı çoktan dini eğitim bakanlığı oldu, üstelik din diye de yobazlık geliyor akıllarına, ancak toplu tepki verince ayar değiştiriyorlar!
Boğaziçi Üniversitesi başarılıdır
Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci alan üniversitesi hangisi?
Boğaziçi.
Cumhurbaşkanı acaba hangi gerekçeyle öğrencilerin en başarılılarının gitmek için can attığı Boğaziçi Üniversitesi’ni “Yerli ve Milli olmadığı için başarılı değil” diye karaladı?
Öğretim üyelerinin yüzde 80’inin oyunu alan rektörü Gülay Barbarosoğlu’nu değiştirmek için YÖK yasasını değiştirdi?
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü ve öğretim üyeleri bilimsel verilerle cevap verdiler: Dünyadaki binlerce üniversite arasında Boğaziçi Üniversitesi’nin yeri 190. Başka söze gerek yok.
09 Ocak 2018, Salı 05:00
Haberin Devamı