
Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülen terör soruşturmaları kapsamında HDP'li milletvekillerine yönelik operasyon başlatıldı. Polis ayrıca HDP Genel Merkezi'nde arama yaptı. Son dakika gelişmesi olarak, önce HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken tutuklandı. Daha sonra Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tutuklama haberi geldi
04 Kasım 2016 , Cuma 01:42
Figen Yüksekdağ ve HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Havalimanı'nandan uçakla Kocaeli’nin Kartepe İlçesi’nde bulunan Cengiz Topel Havaalanı’na getirildi. Yüksekdağ daha sonra geniş güvenlik önlemi altında Kandıra'daki F tipi cezaevine götürüldü.
Selahattin Demirtaş Edirne F tipi cezaevine konuldu
Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Edirne'ye getirilerek F Tipi Cezaevi'ne konulduğu ortaya çıktı.
Diyarbakır'dan uçakla Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'nde bulunan Cengiz Topel Havaalanı'na getirilen eş başkanlardan Yüsekdağ, buradan sivil araçlarla alınarak Kandıra İlçesi'nde bulunan Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne götürdü.
Selahattin Demirtaş ise bir süre burada bekletildikten sonra, polis helikopterine alınarak Edirne'ye götürülmek üzere yola çıkarıldı. Helikopter, saat 22.45 sıralarında İl Spor Müdürlüğü'nün arkasında bulunan spor kompleksi alanına iniş yaptı. Demirtaş, burada bekleyen Edirne İl Jandarma Komutanlığı'na ait ekipler tarafından sıkı güvenlik önlemleri arasında F Tipi Cezaevi'ne götürüldü.
Demirtaş'ın burada ilk gece tek kişilik bölüme alındığı öğrenildi.
DAKİKA DAKİKA HDP'YE OPERASYONLA İLGİLİ TÜM GELİŞMELER:
Dün gece gözaltına alınan HDP'li milletvekillerinden; Eş Genel Başkanlar Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım tutuklandı.
TUĞBA HEZER ÖZTÜRK İÇİN TUTUKLAMAYA YÖNELİK YAKALAMA KARARI
Alınan bilgilere göre, Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Öztürk'ün dokunulmazlığının kaldırıldığı eylemleriyle ilgili "PKK terör örgütü üyesi olmak", "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınmasına karar verdi.
Yapılan araştırma sonucu yurt dışına çıktığını belirlenen Öztürk hakkında, tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Ankara'da 17 Şubat'taki saldırıyı gerçekleştiren teröristin taziyesine giden ve yurt dışında bulunan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkında hazırlanan fezlekede, "terör örgütü propagandası yapmak", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" ve "suçu ve suçluyu övme" gibi suçlamalar yer alıyor.
SON DAKİKA: SELAHATTİN DEMİRTAŞ VE FİGEN YÜKSEKDAĞ TUTUKLANDI
18.40: HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklandı.18.00: HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak hakkında tutuklama kararı verildi
16.50: HDP Eş Genel BaşkanlarıSelahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, tutuklandı.
SON DAKİKA: SIRRI SÜREYYA ÖNDER SERBEST
16.21: Dün akşam gözaltına alınan HDP'liler arasında yer alan Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltına alındıktan sonra şu ana kadar serbest bırakılan HDP'li vekil sayısı 3 oldu. Daha önce de Ziya Pir ve İmam Taşçıer serbest bırakılmıştı
BİR HDP'Lİ VEKİL DAHA SERBEST BIRAKILDI
15.42: HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve Şırnak Milletvekili Leyla Birlik tutuklandı.
15.38: Gözaltına alınan HDP milletvekillerinden İmam Taşçıer adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Daha önce de HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı
SON DAKİKA: DEMİRTAŞ'IN AVUKATINDAN FLAŞ AÇIKLAMA!
15.14: HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mehmet Emin Aktar, Twitter adresinden Demirtaş'la ilgli son durumu şu ifadelerle paylaştı: Demirtaş hakime; Hiçbir sorunuza cevap vermeyeceğim. Sizden bir talebim de yok. Şeklinde kısa bir açıklama yaptı. Kararı bekliyoruz.

14.32 Sırrı Süreyya Önder, Gülser Yıldırım ve Selma Irmak için de tutuklama istendi.
14.25 Tutuklanan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken Bingöl Cezaevi'ne götürülüyor.
14.05 HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken tutuklandı.
11.54: Gözaltına alınan HDP'liler arasındaki Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ziya Pir'e yurt dışı yasağı konuldu.

11.05: CHP'den HDP'ye yapılan operasyona ilk tepki Sezgin Tanrıkulu ile Ali Şeker'den geldi. CHP'li Ali Şeker, Türkiye’ye bir darbe daha vurulduğunu ifade ederken Sezgin Tanrıkulu da "Yapılan sadece darbe değil aynı zamanda ülkeyi bölme harekâtıdır! TBMM bir kez daha bombalanmıştır" dedi.
11.00: Demirtaş savcılık tarafından da tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.
10.55: Adalet Bakanı Bozdağ: Gözaltı kararları yasaya uygundur. Herkese uygulanan hukuk, dokunulmazlığı kalkanlara da uygulanıyor.
Bozdağ, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye en az 10 tane terör örgütü ile eş zamanlı mücadele ediyor. Dünyada böyle bir ülke yok. Terörü sadece ülkenin kendi kaynaklarıyla belli bir yere getirebiliyorsunuz ama silahı başka yerlerden alıyor, lojistiği başka yerlerden alıyor. Terör konusunda bütün dünyanın samimiyet ve işbirliği halinde olması gerekiyor. Uluslararası toplum Türkiye’ye destek veriyor mu? Yeterince vermiyor. Almanya’da geçenlerde Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşlara hitap etmek istedi. Oranın mahkemesi karar aldı, Cumhurbaşkanımızın konuşmasını engellediler. Ama aynı Almanya Terör örgütü PKK’nın yöneticinin video konferans yoluyla konuşmasına izin verdi. İfade özgürlüğü diyorlar, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’nı konuşturmuyorlar. Türkiye’nin iç işlerine karışamazlar. Alman Adalet Bakanı’nın da haddine değildir, Merkel’in de haddine değildir."
10.23: HDP Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder gözaltına alındıktan sonra polis otosunda böyle görüntülendi.

09.55: HDP Milletvekili İmam Taşçıer, Ankara'da kaldığı otelde polislerce gözaltına alındı.
SON DAKİKA: DEMİRTAŞ'IN TUTUKLANMASI TALEP EDİLDİ
09.30: Demirtaş ve Yüksekdağ, savcılık tarafından adliyeye sevk edildiler. Savcı, Demirtaş'ın tutuklanmasını talep etti!
09.00: Diyarbakır’da, dün Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında evinden gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu sabah avukatı ile birlikte adliyeye çıkarıldı. Demirtaş’ın adliyede savcıya ifade verdiği ve savcının kararı beklendiği belirtildi. Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan partinin diğer Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da Ankara’dan Diyarbakır’a getirildiği öğrenildi. Aynı soruşturma kapsamında bulunan haklarında Diyarbakır’da soruşturma açılan 6 milletvekilinin ifadeleri alındıktan sonra mı karar verileceği, yoksa ayrı ayrı mı karar verileceği öğrenilemedi.
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yanı sıra Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü, Leyla Birlik, Hakkari milletvekilleri Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Diyarbakır milletvekilleri İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Ziya Pir, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım gözaltına alındı.
Hakkında yakalama kararı bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün yurtdışında olduğunun tespit edildiği, gözaltı kararları olan Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ve Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ile ilgili sürecin devam ettiği belirtildi.
DEMİRTAŞ İFADE VERİYOR
CNNTürk'ün haberine göre HDP lideri Selahattin Demirtaş'ın Diyarbakır'da adliyede savcıya ifade verdiği iddia ediliyor.
Demirtaş tweet atmıştı
Demirtaş saat 01:30'da attığı tweet'de evinin kapısında polislerin olduğunu ve zorla gözaltına alma kararının bulunduğunu yazdı.
Selahattin Demirtaş bu mesajı attıktan kısa süre sonra polisler tarafından gözaltına alındı ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

HDP’Lİ BEŞTAŞ VE YILDIRIM POLİSLERLE TARTIŞTI
Selahattin Demirtaş gözaltına alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürülürken, Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş ve Muş milletvekili Yıldırım ve avukatları, sitenin bahçesinde polis araçlarının önüne geçerek engellemeye çalıştı. Çıkan tartışmanın ardından Beştaş ve Yıldırım’ı uzaklaştıran polis, Demirtaş’ı Emniyet’e götürdü.Bu arada HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan ile Ziya Pir de aynı saatlerde Diyarbakır’da gözaltına alınarak Emniyet’e götürüldü.
YÜKSEKDAĞ ANKARA’DA GÖZALTINA ALINDI
Diyarbakır’da bu olayların yaşandığı saatlerde HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da Ankara’daki konutunda gözaltına alındı. Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Yüksekdağ’ın, daha sonra soruşturmanın yürütüldüğü Diyarbakır’a götürüleceği belirtildi.
YÜKSEKDAĞ'IN DANIŞMANI TWEET ATTI
Yüksekdağ’ın danışmanı Sıtkı Güngör saat 01.09’da attığı tweet ile "HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın evi şuan polisler tarafından basılıyor" ifadesiyle polis baskınını sosyal medyadan paylaştı.
HDP'DE GÖZALTINA ALINAN VEKİLLER
Gözaltına alınan HDP'li diğer milletvekillerinin isimleri şunlar:
İstanbul milletvekili Selahattin Demirtaş
Van Milletvekili Figen Yüksekdağ
Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder
Şırnak milletvekilleri Leyla Birlik ve Ferhat Encü
Diyarbakır milletvekilleri İdris Baluken, Ziya Pir ve Nursel Aydoğan
Mardin milletvekili Gülser Yıldırım
Hakkari milletvekili Abdullah Zeydan
Mehmet Ali Aslan
BALUKEN TEPKİ GÖSTERDİ

Gözaltılarla ilgili operasyon haberinin duyulduğu dakikalarda HDP Genel Merkezi’ne gelen İdris Baluken, bazı partililerle polis arasında yaşanan arbede arasında gözaltına alındı. Polis aracına götürülürken halkın iradesine darbe vurulduğunu söyleyen Baluken’in "Kafama basmayın. .. Ben yüzbinlerce oyun tezkonusu olmadığını bildirdiler.
HDP'DEN AÇIKLAMA
HDP'den yapılan açıklamada "Bugün (4 Kasım Cuma) saat 10:00'da genel merkezimizde, MYK üyelerimiz ve milletvekillerimizin katılacağı basın açıklaması yapılacaktır" denildi.
AA: İFADE VERMEYE GİTMEDİKLERİ İÇİN
Anadolu Ajansı geçtiği son dakika bilgisinde operasyonu Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının yürüttüğünü bildirdi. TBMM'de kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ardından haklarında fezlekelerle alakalı ifade vermeye gitmeyen HDP'li milletvekillerine yönelik ilgili başsavcılıklar tarafından gözaltı kararı verildi. HDP'liler hakkındaki gözaltı kararlarının, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için alındığı bildirildi.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının ilgili kolluk birimlerine verdiği talimatlar doğrultusunda 11 milletvekilinin adli mercilere götürülmek üzere yakalama işleminin gerçekleştirildiği bildirildi.
Haberin Devamı