Haberin Devamı
Kafeye, restorana gidildiğinde hesabın ödenmesi ya da bölüşülmesi konusu her seferinde tuhaf anlara neden olur. Peki bunu bir soruna dönüşmeden nasıl çözeceğiz? İşte formül...
TEK DOĞRU YOK
‘Hesabı kim ödeyecek?’ sorusunun cevabı yoruma açık. Ülkelere, bölgelere göre değişiyor. Bazı ülkelerde hesabı bölüşmek doğal karşılanırken, bazılarında kadına hesap ödetmek söz konusu bile değil.
SEN MİSAFİRSİN
Bizim kültürümüzde bir kural var… Misafire hesap ödetilmez. Kadın-erkek, arkadaş, aile dostu fark etmez, hesabı, misafiri ağırlayan kişi öder. Bu arada, konukseverlik gereği Çin’de de misafir hesap ödemezmiş.
DAVET EDEN ÖDER
Bu da bir başka kural. Ancak aranızda bu konuda ‘hesaplar sırayla ödenir’ veya ‘yemek benden, tatlılar senden’ gibi bir anlaşma varsa ayrıca değerlendirilir.
SOSYAL YARIŞ
“Vallahi olmaz… Geçen sefer sen ödemiştin” şeklinde adeta yarışa dönüşen durumda karşılıklı huzur için siz de cüzdanınıza uzanın. Örneğin; sinema biletlerini o aldıysa, siz de patlamış mısırları alın.
GARSON BENİ SEÇTİ
Arkadaş grubuyla yediğiniz yemek sonrası, garson hesabı önünüze getirdi. Öncelikle sakin olun. bu hesabı sizin ödeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Arkadaşlarınıza sorun ‘nasıl ödeyelim?’
ARKADAŞ GRUBU
Sık sık bir araya geldiğiniz arkadaş grubunuzda bir kişinin maddi durumu diğer kişiler kadar iyi olmayabilir. Ne yapmalı? O arkadaşınızın imkanlarının elverdiği yerler tercih edilebilir. Diğer seçenek; herkes evinde, kendi yaptığı yemeklerle arkadaşlarını ağırlayabilir.
SEVGİLİLER
Hesap ödemek, özellikle erkek-kadın ilişkisinde dile getirmenin neredeyse imkansız olduğu temel sorunlardan biri. Eskiden genel anlayış ‘erkek ödemeli’ şeklindeydi. Peki ama neden sürekli tek taraf ödesin? Kadınlarımız da çalışıyor, kendi paralarını kazanıyor. O gün kimin içinden geliyorsa, durumu uygunsa ödeyebilir ya da hesap ikiye bölünebilir.
AKILLI ÖDEME
Grup yemeklerinde akıllı telefonunuzla ödediğiniz hesabı otomatik olarak herkese eşit paylaştıran uygulamaları kullanabilirsiniz. Böylece günü inatlaşmadan, keyifle noktalarsınız.
DİKKAT
Hesabı ödemek erkeğin görevi değil. Paraya bakış açınızda büyük farklar varsa ilişkinizin sağlığı açısından bunları baştan konuşmakta fayda var.
AZ YİYENLER NE YAPMALI?
Masadaki diğer kişiler sizden daha fazla yemiş olabilir. Bu durumda o kişilerin size, yediğiniz kadar ödemenizi teklif etmesi gerekir. YARIM PORSİYON: Utanmayın. Ben eğer bir şeyi az yemek istiyorsam, “Yarım porsiyonunuz var mı?” diye sorarım. Bu, “Yemeğin yarısını yersem, fiyatın da yarısını ödeyebilir miyim?” demek. Yarım porsiyon pide için, adisyonda ne yazdığına bakın.
UNUTMAYIN
Yediniz, içtiniz ve hesap geldi. ‘Üç kuruşun hesabını mı yapacağım şimdi?’ demeyin. HESABI KONTROL EDİN.
ÜNLÜLERİN PARA KARAKTERLERİ: ŞORAY UZUN
DIŞARIDA YEMEK YEMEM
★ Para deyince aklınıza ilk gelen?
Nefret ve lüzum.
★ İlk parayı kaç yaşında, ne işten kazandınız? Ne aldınız?
İlk okula giderken ayakkabı boyacılığı yaptım. Kebap yedim, leblebi tozu aldım, artanı da anneme verdim.
★ Restoranda hesabı (kadın/erkek) kim öder?
Bence erkek ödemeli.
★ Para ile ilgili pişmanlığınız var mı?
Para üzerinde çok düşünülecek bir şey değil, pişmanlığım yok.
★ Evdeki en güzel tasarruf yöntemi?
Dışarıda yemek yememek.
★ Peşin ya da taksit?
Peşin.
★ Pazarlık yapar mısınız?
Satıcının canını sıkana kadar yaparım.
★ Şu an cebinizde kaç para var?
150 lira.
★ Birisi sizden borç istese siz de vermek istemiyor olsanız ona ne dersiniz?
Ben genelde mazeret uyduramayıp borç veriyorum.
★ Milyon verseler satmam dediğiniz şey?
Milyon edecek hiçbir eşyam yok.
★ Para ile ilgili sizi en çok kim etkiledi?
Sakıp Sabancı istihdam yaratması, yatırım yapması, ülkeye fayda sağlaması sebebiyle beni etkiledi.
★ Para ile ilgili ilginç bir hikayeniz?
Yeni tanınmaya başladığımda benden hesap almıyorlardı. Buna güvenip bir gün yanımda para olmadan çıktım, hesap geldi para istediler. Saatimi bırakmayı önerdim ama kabul etmediler. Daha sonra gidip ödedim.
PARA NOTU: sevmediğimiz hangi arkadaşımız bizimle gezer? Para var ve yönetmemiz gereken bir gerçek. Şoray'a para ile arkadaş olmasını öneriyorum, 8 veriyorum.