DünyaKolombiyalılar tarihi referandumda 'Hayır' dedi

Kolombiyalılar tarihi referandumda 'Hayır' dedi

Paylaş
Kolombiyalılar tarihi referandumda 'Hayır' dedi

Kolombiya halkı, hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında varılan barış anlaşmasına onay vermedi. Yapılan tarihi referandum sonucunda, 52 yıllık çatışmaları resmen sonlandıracak anlaşma, yüzde 1'den de az bir farkla reddedildi

Kolombiya'da dört yıl süren müzakerelerin ardından hükümetin bir hafta önce FARC ile imzaladığı barış anlaşmasının halkın onayına sunulduğu referandumdan çok az farkla 'hayır' oyu çıktı.

YÜZDE 1'DEN AZ FARKLA

Sandıkların kapanmasından yaklaşık iki saat sonra açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda halkın yüzde 50,24'ü anlaşmaya "hayır" derken, yüzde 49,76'sı onay verdi. Sonuçların belli olmasının ardından 'hayır' kampanyasının merkezinde toplanan çok sayıda Kolombiyalı sevinç gösterisinde bulundu.


Kolombiya ve FARC, Nobel Barış Ödülü aday listesinden çıkarıldı


Hükümet ile FARC arasında imzalanan anlaşma 52 yıldır güvenlik güçleri ile Marksist-Leninist FARC gerillaları arasındaki çatışmaları bitirmeyi öngörüyordu. Anlaşmaya göre FARC silah bırakacak, siyasi bir yapıya bürünecekti.

ANKETLER YANILDI

Referandumdan önceki kamuoyu yoklamaları 'evet' oylarının yüzde 66 gibi yüksek bir oranla önde gittiğini gösteriyordu. Ancak anketlerin büyük şehirlerde yapıldığı, özellikle FARC şiddetinin görüldüğü kırsal bölgelerdeki halkın barış anlaşmasına karşı çıktığı belirtiliyordu.



UMUT HALA VAR; İKİ TARAF DA BARIŞ YOLUNDA KARARLI

Referandumun sonucu, "Anlaşmadan başka bir B planı yok diyen" Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos açısından büyük darbe olarak görülüyor. Sonuçların açıklanmasının ardından halka seslenen Santos, mevcut ateşkesin hâlâ yürürlükte olduğunu söyledi ve "Pes etmeyeceğim" dedi. Santos müzakerecilere, Küba'ya giderek FARC liderleriyle bir sonraki adımı konuşmaları emrini verdiğini de belirtti.

"Timoşenko" olarak bilinen FARC lideri Timoleon Jimenez de savaşa son vermeye kararlı olduklarını açıkladı. FARC, referandum öncesinde, mağdurlara tazminat ödeyeceğini duyurmuştu. Mal varlığını "tam bir açıklık içinde" beyan edeceğini açıklayan örgütün madencilik ve taşımacılık alanında yatırımları bulunuyor.

Santos, ayrıca barış anlaşmasına "hayır" görüşünü savunanların lideri eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe dahil ülkedeki diğer kesimlerle yeniden müzakerelere başlamaya bugünden itibaren görüş alışverişi yapacağını duyurdu. Santos, "Bu oylama, Kolombiya’nın istikrarını etkilemeyecektir. Vazgeçmiyorum. Görevimin son dakikasına kadar barışı aramaya devam edeceğim" dedi.

FARC tarafından da görüşmelere devam etme sinyali geldi. Örgütün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Kalplerimizdeki sevgi çok büyük. Sözlerimizle ve eylemlerimizle barışa ulaşabiliriz." ifadesine yer verildi.

FARC lideri Rodrigo Londono da referandumda barış anlaşmasına "hayır" çıkmasına rağmen örgütün barış arzusunun devam ettiğini belirtti. Londono, "FARC, geleceği inşa etmek için sadece sözleri silah olarak kullanmaya olan niyetini tekrar etmektedir. Barış hayali kuran Kolombiya halkı bize güvensin, sonunda zafer barışın olacak"
açıklamasını yaptı.

YAKLAŞIK 250 BİN CAN KAYBI

Kolombiya’da 1964'ten bu yana FARC ile hükümet arasında süren iç çatışmalarda 250 bine yakın kişinin öldüğü, 6 milyon kişinin yerlerinden olduğu belirtiliyor. Anlaşmaya 'hayır' diyenlerin esas gerekçesinin metinde yer alan bazı hükümler olduğu ifade ediliyor. Bunların başında FARC gerillalarının kurulması öngörülen özel mahkemede suçlarını itiraf etmeleri halinde hapis cezası yerine bir çeşit “kamu hizmeti” ile topluma entegre edilmesini sağlayacak maddeler geliyordu.

"Hayır" kampanyasının başını çeken eski Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe, mevcut hükumeti FARC'a çok yumuşak davranmakla suçluyordu. FARC gerillalarına hapis cezası verilmesi gerektiğini savunan Uribe, gerilların siyasi sürece katılımına da karşı çıkıyordu. Eski başkan yardımcısı Francisco Santos da anlaşmaya karşı çıkan kamptaydı. Santos referandum sonucu hakkında "Bu daha kapsayıcı ve istikrarlı bir barış için kazanılmış bir zafer" yorumunu yaptı.

Haberin Devamı