Tesla, SpaceX gibi yaptığı akıl almaz teknolojik girişimlerle dünya çapında büyük bir üne kavuşan Elon Musk'ın Türkiye ziyareti başlı başına bir olay. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan görüşmede uydu ve uzay teknolojilerinden yerli otomobile, İstanbul'un trafik sorunundan sürdürülebilir enerjiye kadar pek çok acil konunun sıcağı sıcağına ele alınması hayati önem taşıyor.
Her şeyden önce Musk'ın Türkiye'nin teknoloji iştahını yerinde yaşaması ve bunun için hiçbir yatırımdan kaçınılmadığını görmesi başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünyada ses getirdi. Sanayi ve teknoloji devrimlerini şu ana kadar hep gerilerden takip eden Türkiye, dijital devrim trenini kaçırmaya asla tahammülü olmadığını gösterdi. Konuşulan tüm projelerde yerli üreticilerin de potansiyeline vurgu yapılması özgüvenimizi daha da güçlendirdi. Bu gibi olağanüstü projeler en büyük sorunlarımızdan biri olan beyin göçünü de durduracaktır.
Eğitimli genç nüfus dünya ortalamasının üzerinde artıyor. Bir de içinde millilik varsa üstesinden gelinemeyecek problem yok. Bana sorarsanız Musk’ın gelmesi başta uydu ve uzay teknolojileri olmak üzere, yerli otomobil ve yer altı trafik tünelleri konusunda büyük bir atılımın başlangıcı anlamına geliyor. İnanmak başarmanın yarısı derler ya, işte öyle... Şimdi onlar düşünsün…
YAPAY ZEKA KARAKOLU
Çağın devrimi kuşkusuz yapay zeka. Yani robotlar da artık düşünmeye başladı. Birleşik Arap Emirlikleri bu alanda ilk bakanlığı kurdu. Önce Arabistan, ardından ise Japonya yapay zekalı robotlara vatandaşlık bile vermeye başladı. Şu bir gerçek ki yapılan tüm yeniliklerinin temelinde uzun yıllar yapay zeka olmak zorunda.
Hayatın her alanına dokunacak olan bu teknoloji temelinde şimdi de yapay zeka merkezli karakol kurdular. Çin’de açılan bu karakolda insan yok. İçeride gelişmiş yüz tarama teknolojisi kullanılacak. Merkeze gelen vatandaşların yüzleri, kimlik yerine geçecek. Yapay zeka programlarında hata payının çok az olması şeffaflık konusunda akıllarda da pek soru işareti bırakmıyor.
SOSYAL BAĞIŞ KAMPANYASI
Facebook, dünyada yaşanan deprem, kasırga, sel gibi felaketler nedeniyle hayatları olumsuz etkilenen mağdurlara yardım etmek isteyenler için bağış program başlattı. Buna göre, her hangi bir felaketin ardından, o bölgedeki insanlara yardım göndermek isteyenler sosyal medya uygulamasının bağış butonunu kullanarak, diledikleri miktarda bağış yapabilecekler.
Zuckerberg’in sosyal medya servisi daha önce felaket bölgelerinde yaşayan insanlardan haber almayı kolaylaştırmak için Crisis Response Center isimli bir uygulamayı hayata geçirmişti. Bu gibi uygulamaları diğer platformlardan da bekliyoruz.