Aya Yorgi'nin kıskandığı yer: ADAKULE
Bu jestim unutulmasın, bir kenara yazılsın. Özellikle de manzara meraklıları ve deklanşör tutkunları tarafından. Neden mi, hemen anlatayım. Malumunuz, ezber bozmak kolay değil günümüzde. Günlük gezmeler, kısa kaçamakları getirin aklınıza. Kime sorsanız nereyi önerir size? Taksim denilince Asmalı’yı, konu Boğaz olduğunda Arnavutköy’ü, Kadıköy’deyseniz Moda’yı ‘illa ki gör’ sınıfına koyarlar. ‘Büyükada’ya gidilmeli, Aya Yorgi’ye çıkılmalı’ denir. Ancak ben bu alışkanlığını bozmaya, Aya Yorgi‘yi tahtından etmeye kararlıyım. Büyükada’da Hızır İlyas Tepesi’ne çıkılmalı, yangın kulesi Adakule görülmeli, manzarının keyfine bu tepede varılmalı diyorum. Size 5 yıldız konforu vaat etmiyorum. Ama özellikle yaz aylarında binlerce insanı ağırlayan Aya Yorgi’ye Adakule’yi rakip ilan etmeye değer diyorum. Gelin detaylara girelim, beğenmezseniz vapur parasını ben vereceğim!
Merve Özaytekin
Birçoğumuz belki defalarca Aya Yorgi tepesine çıkmışızdır. Ama deniz seviyesine 202 metre yüksekliği olan Hızır İlyas Tepesi’ndeki Adakule’yi görmeye giden olduğunu pek sanmıyorum. Adakule adanın pek çok noktasından rahatlıkla fark edilir ama nedense kuleye gitmenin hep yasak olduğu düşünülür. Adakule’nin tam olarak ne işe yaradığını bilene ise az rastlanır. Bir kere Adakule en yüksektedir, uzaktır, gideni pek yoktur... Yemek yiyecek bir lokantası olmadığı için de yürüyerek çıkılan tepede soluklanmak bile imkasızdır.
Sessizlik etkileyici
Ancaaak Hızır İlyas Tepesi’ne çıkmanın zor olduğunu düşünmeyin. Biz çıktık fazla yorulmadık. Faytonla Lunapark Gazino’suna kadar çıkarsanız yolun yarısını kolayca kat etmiş oluyorsunuz. Fayton, Ada merkezinden Lunapark Gazinosu’na kadar 22 TL. Daha fazlasını isteyebiliyorlar, vermeyin! Faytonun her güzergah için ücreti belirlenmiş de olsa, gidiş-dönüş 60 TL istedikleri oluyor, unutmayın... Mutlaka pazarlık edin! Faytondan indikten sonra Adakule’ye ulaşmak için 700 metre yürümek gerekiyor. Gözünüz korkmasın. Çünkü bu yol zannettiğiniz kadar yorucu değil. Yanınızda sevdiğiniz biri de varsa, yolun nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Yürürken temiz havayı ciğerlerinize doldurmayı unutmayın. Hızır İlyas Tepesi’ne adımınızı atar atmaz, Adakule’nin ihtişamıyla karşı karşıya geliyorsunuz. Etkilenmemek elde değil. Kulenin ahşap yapısı, tepeye hakim olan sessizlik insanı büyülüyor. Bir de İstanbul’un gürültülü ortamından kopup geldiyseniz sonsuza dek orada kalmak ve kafanızı dinlemek isteyebilirsiniz.
İçi dışı kadar ihtişamlı değil
Adakule eskiden bir yangın kulesiymiş. 2006 yılında Orman Genel Müdürlüğü tarafından restore edilme kararı alınmış. 2008 yılında da dileyen herkesin kullanımına açılmış. 5 kattan oluşan Adakule’nin içerisine kiralanmak üzere düzenlenmiş 28 kişilik 2 toplantı salonu var. Adakule’nin içerisinde, kapalı alanda toplantı yapıp mazaradan mahrum kalmıyorsunuz. Toplantı salonları 360 derece panoromik görüntüye sahip. Dış görünüşüyle etkileyici olan Adakule’nin içi, bence pek ihtişamlı değil. Açıldığı günlerde ‘5 yıldızlı oteli andırıyor’ haberlerinin doğru olmadığını söylemek zorundayım.Toplantı yapmak isteyenler kulenin salonlarını Orman Genel Müdürlüğü’nden izin alarak ücretsiz kullanabilir. Dileyen catering şirketiyle anlaşıp yemek hizmetini Adakule’de ayağına getirebilir. Kulenin içerisine tuvalet ihtiyacı için tuvalet yapılmış. Adakule’nin önünde helikopter pisti de var. Helikopteri olan zenginler Adakule’ye yürümeden rahatlıkla varabilsin diye... Dizilere, düğün, nişan gibi organizasyonlara kiralanması planlanan Adakule’nin şimdilik pek talibi çıkmamış. Oysa dileyen Orman Genel Müdürlüğü’nden izin alıp istediği her türlü organizasyonu düzenleyebiliyormuş. Ayrıca kuş gözlemcileri Adakule’den kuş göçlerini izleyip rahatlıkla fotoğraflayabilir.
Yangını duman çıkmadan haber veriyor
Gelelim kulenin en hayati işlevine... Her yıl nisan ayından itibaren kulenin en üst katı yangın gözlemi için hizmete giriyor. Yaz boyunca kamera sistemiyle, ormanların görülemeyen köşeleri seyrediliyor. Tehlike anında orman ekipleri ve itfaiye harekete geçiyor. Sigara içen, ateş yakmaya kalkışan kişiler anında tespit ediliyor. Termal adındaki bir başka sistemle ise 5 metre uzaklıktaki ısı algılanıyor. Isı artmışsa, duman yükselmeden yangın yerine ekipler gidebiliyor. 2 metre ötede piknik ateşi yakıldı diyelim, ekipler hemen duruma el koyuyor. Adakule’den Büyükada’nın birçok köşesi rahatlıkla görülebiliyor. Avrupa’nın en eski ahşap binası Büyükada Rum Yetimhanesi, Heybeli Ada, Kaşıkadası, Kınalı, İstanbul hemen göze çarpıyor. Manzara fotoğrafçılarına duyurulur. Açık havalarda Marmara, İmralı gibi Adalar da rahatlıkla görülebiliyormuş. Adakule’yi yazın en sıcak günlerinde ziyaret etmenizi tavsiye etmem. Kafanıza güneş geçme ihtimali yüksek. Kış aylarında ise rüzgara yakalanabilir, hasta olup yatağa düşebilirsiniz. Adakule’yi görmek ve fotoğraflamak için en iyi mevsim Nisan’dan Temmuz başına kadar olan dönem. Hızır İlyas Tepesi’nde Adakule’nin düğün veya nişan için muhteşem olduğunu düşündüm. İçeride hazırlıklar tamamlanır, manzara eşliğinde düğün yapılabilir. Tek zorluk yaşlı davetlilerin tepeye çıkmaları olacaktır. Geçtiğimiz günlerde yangın gözlem katı açılan kuleyi ziyaret etmeden Orman İdaresi’nin Büyükada’daki ofisine uğrayabilirsiniz, her türlü konuda size yardımcı olacaklardır.
Tel: (0544) 411 18 91.
Bu yazı 3 Nisan 2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır
- Çekirdeğini suya koyup bekleyin! Cildi 5 dakikada parlatıyor, en pahalı kremlerden daha etkili, cildi mermer gibi yapıp kırışıklıkları anında yok ediyor
- Kadınları etkileyen 5 hareket! Bu hareketleri biliyorsanız kadınları anında etkileyebilirsiniz
- Şifası kabuğunda saklı! Kemikleri betona çeviriyor, karaciğer ve midedeki toksinleri silip süpürüyor, kolesterolün kökünü kazıyor, damarları genişletiyor
- Tadını sevmeseniz de yiyin! Karaciğerde biriken yağı eritiyor: Zeytinyağlısını yapıp kaşık kaşık yiyin
- Haftalık burç yorumları ( 17.11.2024)