SağlıkKalori hesabı yok doyana kadar yiyin

Kalori hesabı yok doyana kadar yiyin

Paylaş
Kalori hesabı yok doyana kadar yiyin

Karatay Diyeti'nde günde 2 öğün dilediğiniz kadar et, balık, yumurta, yoğurt, bulgur, tereyağı tüketebilirsiniz. Ancak pasta, çikolata, asitli içecekler ve sucuk, salam gibi şarküteri ürünleri asla sofranızda olmasın!

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın çok faydalı yazı dizisi www.posta.com.tr devam ediyor...

RÖPORTAJ: Merve Özaytekin

merve.ozaytekin@posta.com.tr

SOYA SÜTÜ ERKEK MEMESİNİ BÜYÜTÜR

Diyetinize hangi etler girmez?

Doğal olarak beslenmiş hayvanların etleri her zaman sağlıklıdır. Örneğin serbest dolaşan köy tavuğu bulursanız iki saatte pişer ama sağlıklıdır. Etleri nasıl pişirdiğiniz önemli! Alıp kızartırsan ya da yakarak pişirirsen tabii ki zararlı. ‘Git şnitzel ye’ demiyorum. Bizim mutfağımızdaki kısık ateşte tencerede sebzesiyle ya da bakliyatıyla pişirilen et yemeğindeki etin nesi zararlı olabilir söyleyin bana. Kuzu, keçi, dana, koyun gibi etler geleneksel yöntemlerimizle pişirildiği sürece sağlıklıdır. Yani yakılarak pişirilmediği sürece sağlıklıdır! Etin kanser yaptığı bilinen ülkelerde et genelde kızartılarak ya da yakılarak pişirilir ayrıca o ülkelerde ağırlıklı olarak domuz ve öküz etleri tüketilir. Bizim kestiğimiz gibi de kesilmez hayvanlar, kanı akıtılmadan öldürülürler! Biz zaten ülke olarak genelde hem o tür hayvanların etlerini tüketmiyoruz hem de kesim şeklimiz onlar gibi değil.

Tatlı krizinin önüne nasıl geçeceğiz?

Aç kalarak kilo vermeye kalkarsanız, sık sık yerseniz, sağlıksız beslenirseniz tatlı krizi de gelir. Sağlıklı protein, yağ, karbonhidrat her gün dengeli olarak alınırsa tatlı krizine girmezsiniz. Adet dönemlerinizde bile. Karatay Diyeti, Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık ve bu kitapların pratik uygulaması olan yemek tariflerinin yer aldığı Karatay Mutfağı kitapları sağlıklı yaşam rehberidir. Siz bunlara uyun bakalım tatlı çekecek mi canınız.

Ben bazen bir muz yiyorum...

Yiyin efendim. Ama Anamur muzu yiyin ve sabah tüketin. Ülkemizde mevsiminde yetişmeyen mango, ananas, kivi gibi birçok meyveyi ise tavsiye etmiyorum.

Süt içmeli miyiz?

Günlük süt tüketilebilir ama bazı kişilerin süte entoleransı var, o yüzden dikkatli olunmalı. İnsan vücudu çeşitli yiyecekleri tolere edemeyebiliyor. Bu nedenle entolerans testlerini tavsiye ederim.

Peki ya soya sütü?

Sakın ha! Soya sütü östrojen içerir. Östrojen hormonunun fazlası da meme kanseri yapar. Erkeklerde meme büyümesi ve cinsel isteksizlik yapar!

Günde kaç dakika egzersiz yapmalıyız?

Açık havada yürümek gerekiyor en az 20 dakika. Her gün yürünürse en doğrusu bu olur. Ama kilo vermek, insülin direncini kırmak için düzen bozulmamalı.

Sizinkine pahalı bir diyet deniyor, ne dersiniz?

Herkes bu diyetin çok pahalı olduğunu söylüyor. Nesi pahalı! Yürüyüş bedava. Ben eve un, şeker, ekmek almıyorum. Meyve suları, asitli içecekler, içki, sigara yok. Sucuklara, sosislere harcama yapmıyoruz. Araba kullanmıyoruz. Makyaj malzemesi yok. Misafire kuru pasta, çikolata, yaş pasta vermeyiz. Onun yerine yoğurt, zeytinyağı, et, balık, mevsim meyveleri, bulgur, yeşillik, her türlü bakliyat, beyaz peynir, köy yumurtası ve doğal kuruyemişler girer mutfağımıza. Çay saatinde en iyi yiyecek kısır veya mercimek köftesidir. Yanına da bir bardak çay en güzeli... Nesi pahalı bu diyetin?

Alışkanlıklarımızdan nasıl kurtulur, ne kadar sürede kilo verebiliriz?

Bunu ezbere bilemem. Kilo verme süreci herkese göre değişir. Ama Karatay Diyeti’ni uygularsanız verirsiniz, geri de almazsınız hem de sağlıklı kalırsınız. En önemli tüyo, neyi yemeyeceğimizi değil, sağlıklı olarak neleri yiyeceğimizi düşünüp, planlamalıyız. Alışverişimizi ona göre yapmalıyız. Dolaplarımızı bu yiyeceklerle doldurmalıyız. Yediklerinizin kalori hesabını ya da tereyağı ve zeytinyağı miktarını düşünmeyin. Sağlıklı olan her şeyi doyuncaya kadar yemelisiniz! Kısıtlama yok, hiçbir şekilde hesap kitap yok! Gün boyu açlık korkusuyla da yaşamazsınız. Dinç, rahat ve hür olursunuz!

HANGİ AYDA NE YEMELİ

Ocak

Uskumru, lüfer, çipura, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop boldur. Tekir ve kırlangıç da fazla miktarda avlanır. Kereviz, karnabahar, lahana, brokoli, havuç, şalgam, kırmızı pancar, pırasa, ıspanak, karalahana, turp. Elma, armut, ayva, nar, muz (yerli), portakal, greyfurt, limon, turunç.

Şubat

Bu ayda kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder. Tekir bu ay da bol çıkar. Ayrıca çipura, istavrit, somon, dilbalığı da avlanır. Uskumru, lüfer, palamut ise yağını kaybetmeye başlar. Kereviz, karnabahar, brokoli, havuç, şalgam, kırmızı pancar, pırasa, ıspanak, karalahana, turp. Elma, armut, ayva, muz (yerli), portakal, greyfurt, limon.

Mart

Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Tekir yine vardır. Uskumru ise çiroz olmaya başlar. Brokoli, havuç, şalgam, kırmızı pancar, pırasa, ıspanak, karalahana, turp (beyaz, kırmızı siyah). Elma, muz (yerli).

Nisan

Bu ayda da kalkan lezzet bakımından yine liste başında gelir ve en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Çipura, tekir ve barbunya da lezzetle yenir. Madımak, semizotu, deniz börülcesi, gelincik, hodan, ıspıt, ışgın, arapsaçı, çiğdem, çiriş, ebegümeci, hardal, hindiba, ısırgan, kenger, radika, şevketibostan, yabani ıspanak gibi otlar çıkmaya başlar. Yeşil erik, çağla (badem).

Mayıs

Levrek barbunya, dilbalığı, tekir, kılıç, kırlangıç ve iskorpit bolca çıkar, zevkle yenir. Kuşkonmaz, enginar, bebe havucu, asma yaprağı, semizotu, deniz börülcesi, gelincik, hodan, ıspıt, arapsaçı, çiğdem, çiriş, ebegümeci, hardal, hindiba, ısırgan, radika, turpotu, şevketibostan, yabani ıspanak. Çağla, yeşil erik, yenidünya, çilek, böğürtlen.

Haziran

Bu ay balıkların az tutulduğu bir dönemdir. Mercan, levrek, barbunya ve tekir avlanabilir. Dip balıkları yumurtalarını dökmüş oldukları için dağınık gezerler, bu sebeple haziran ayı balık açısından verimsizdir. Taze soğan, taze sarımsak, taze bakla, enginar, bebe havucu, asma yaprağı, semizotu, kuzu ıspanak, taze fasulye, bezelye, taze kabak, bamya, börülce, sivribiber, dolmalık biber, salatalık. Yeşil erik, yenidünya, çilek, kiraz, kayısı, şeftali, dut, böğürtlen, ahududu.

Temmuz

Sardalyenin mevsimi başlamıştır. Semizotu, kuzu ıspanak, taze fasulye, bezelye, taze kabak, bamya, börülce, sivribiber, dolmalık biber, salatalık, domates, patlıcan, barbunya, çarliston biber, közlemelik yeşil biber, kum havucu. Kayısı, şeftali, kavun, karpuz, ahududu.

Ağustos

Çingene palamudu mevsiminin başladığı aydır. Sardalye, kılıç, mercan, izmarit ve sinarit lezzetlidir. Kabak, bamya, börülce, sivribiber, dolmalık biber, salatalık, domates, patlıcan, barbunya, çarliston biber, közlemelik kırmızı biber, kum havucu. Kayısı, şeftali, kavun, karpuz, vişne, kırmızı erik, mürdüm eriği, üzün, incir, ayçiçeği, yabani armut.

Eylül

Sardalye, kılıç nefasetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır. Lüfer, izmarit ve kırlangıç bolca çıkar. Kabak, sivribiber, dolmalık biber, salatalık, domates, patlıcan, mısır, havuç, şalgam, mantar. Kavun, karpuz, kırmızı erik, mürdüm eriği, üzüm, incir, ayçiçeği, yabani armut, fındık, Antep fıstığı, yer fıstığı, elma, zeytin, böğürtlen, kızılcık, kuşburnu, Frenk üzümü.

Ekim

Palamut, lüfer, istavrit, kılıç, hamsi ve sardalye olmak üzere balığın her çeşidinin bollaşması demektir. Domates, patlıcan, çarliston biber, közlemelik kırmızı biber, havuç, şalgam, mantar, ıspanak, turp. Üzüm, yerfıstığı, elma, zeytin, böğürtlen, kızılcık, kuşburnu, Frenk üzümü, alıç, yabanmersini, gilaburu, üvez, ceviz, armut, muz, greyfurt, mandalina, limon.

Kasım

Bu ayda da ekim ayında olduğu gibi balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder. Ayrıca torik akışı başlar, lakerdası yapılır. Havuç, şalgam, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana (kırmızı ve beyaz), turp (beyaz, kırmızı, siyah), kırmızı pancar, şalgam, karalahana, balkabağı, kerebiz, karnabahar. Üzüm, elma, zeytin, kızılcık, kuşburnu, Frenk üzümü, alıç, yabanmersini, gilaburu, üvez, ceviz, armut, muz (yerli), greyfurt, mandalina, limon, kestane, nar, Trabzon hurması, ayva.

Aralık

Uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Bu ayda tekir boldur, hamsinin ve çipuranın da tam lezzetli zamanıdır. Havuç, şalgam, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana (kırmızı ve beyaz), turp (beyaz, kırmızı, siyah), kırmızı pancar, şalgam, karalahana, balkabağı, kereviz, karnabahar.

ZAYIFLATAN TARİFLER

Acılı kapuska

Kalori hesabı yok doyana kadar yiyin

MALZEMELER

- 1 lahananın göbek kısmı (orta boy)

- 2 kuru soğan

- 300 gr kuzu kuşbaşı (iri doğranmış)

- Yarım çay bardağı bulgur

- 1 yemek kaşığı biber salçası

- Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

- Kristal kayatuzu, karabiber, pul biber (ağız tadına göre)

HAZIRLANIŞI

Lahananın göbek kısmını yaprak yaprak ayırın, yıkayın ve ince şeritler halinde keserek 3-5 cnm uzunluğunda doğrayın. Soğanları da soyun ve küçük küp şeklinde doğrayın. Bir tencereye eti, soğanları ve zeytinyağını koyun, kısık ateşte 2-3 dakika çevirin. Üzerine lahanaları ilave edin. Ayrı bir kasede salçayı 1 çay bardağı kadar su ile durultun ve tencereye ekleyin. Lahanaların üzerini örtmeye yakın miktarda sıcak su koyun (su lahananın üzerini geçmeyecek), karabiber ve pul biberi serpin, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Pişirmeye yakın yıkanmış bulguru ve tuzunu ekleyin etler iyice yumuşayıp bulgur şişince indirin, servis edin.

ÖRNEK MÖNÜ

Kahvaltı: (08.00-09.00)

- İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş peynirli omlet

- 8-10 adet tuzsuz zeytin

- Bir avuç içi kadar beyaz peynir

- 1-2 adet (çarliston) yeşilbiber ya da 1-2 adet salatalık

- Taze maydanoz ve kırmızı biber

- Yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı

- Bir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (ekmek yerine, beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara öğün/şart değil (10.00)

- Bir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)

- Taze limon eklenmiş bol su ya da bitki çayı

Öğle yemeği (13.00-14.00)

- Bir avuç içi kadar dana bonfile ya da 3-4 kalem kuzu pirzolası

- Bir tabak zeytinyağlı pırasa

- 5-6 adet minik domates

- Bir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumu

- Bol su

Ara öğün/şart değil (15.00)

- Bir ufak portakal veya mevsim meyvesi

- Bir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)

Akşam yemeği (18.00-19.00)

- Balık, ızgara, kırmızı kuru soğan, dilimlenmiş turp ve roka

- Buğulanmış Brüksel lahanası ve rendelenmiş havuç ya da lahana salatası

- Bir tabak piyaz ya da zeytinyağlı barbunya

Not:

- Akşam saat 19.00-20.00’den sonra meyve dahil hiçbir şey yenilmemeli

- Bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir

- Mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalı

YARIN: ZAYIFLATAN VE GÜZELLEŞTİREN ÇAY TARİFLERİ

>>BİRİNCİ BÖLÜM: EKMEĞİ KES

>>İKİNCİ BÖLÜM: GÖBEK EŞİTTİR KARACİĞER YAĞLANMASI

>>ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: ENDİŞELENMEYİN ET, YUMURTA KOLESTEROL YAPMAZ

4

Haberin Devamı