Kanser düşmanı Kumato Türkiye'de
İlk kez İspanya'da üretilen ve 'Akdeniz domatesi' olarak bilinen Kumato, Türkiye'de de Antalya'da üretildi
Kahverengi görüntüsü ve eşsiz lezzetiyle dikkat çeken Kumato domatesi, Türkiye'de ilk kez Antalya'da üretildi.
Dünyanın önemli tarım şirketlerinden Syngenta'nın pazara sunduğu Kumato, Uzmanlar Seracılık tarafından Antalya'da ormanlık alan içerisinde oluşurulan 30 dekarlık serada doğal tarım yöntemleri ile üretiliyor.
ÜRETİMDE HEDEF 400 TON
1970'li yıllarda İspanya'da Luis Ortega adlı bir genç tarafından keşfedilen ve dünyada sadece 11 firmanın üretimini yaptığı Kumato'nun Antalya'daki seralarda bu yılki üretim hedefi ise 400 ton olarak açıklandı.
KİLOSU 4 TL
Görüntüsünün yanı sıra, lezzeti ve aromasıyla da alışılmış kırmızı domatesten oldukça farklı olan Kumato, süpermarket reyonlarında kilogramı 4 TL'den satışa sunuluyor.
SADECE ANTALYA'DA ÜRETİLİYOR
Antalya'da 2009 yılında Kumato denemelerine başladıklarını belirten Uzmanlar Seracılık Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Yurdagül, araştırmalar sonucunda üretim için en uygun iklim koşulları ve toprak yapısının Antalya'da olduğunu belirlediklerini söyledi.
Kumato'nun Akdeniz ülkelerinde yoğun olarak tüketildiğine de dikkat çeken Nurettin Yurdagül, bu yıl Rusya'ya 7 ton olarak ilk ihracatın yapıldığını, diğer ihracat ürünleri ile birlikte birçok ülkeye de deneme amaçlı gönderildiğini, gelecek yıldan itibaren özellikle Doğu Avrupa başta olmak üzere ihracatın yoğunlaşacağını dile getirdi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA (DHA)
- Ertelenen Görevler Beyni Nasıl Etkiliyor? Prokrastinasyonun Psikolojisi
- "Kaliteli uyku" için gün içinde su tüketimini artırın önerisi
- ‘Mide ve bağırsak kanserlerinin nedeni helikobakter pilori bakterisi olabilir’
- Akıllı telefon kullanımındaki tehlike! Duruş bozukluğuna yol açıyor
- Kaliteli uyku için kritik adım! Su tüketimini artırın