Sessiz katil sepsise dikkat! Her 3 kişiden 1'ini öldürüyor (13 Eylül Dünya Sepsis Günü)
Türkiye'de 4 yıl önce ünlü oyuncu Nejat İşler'in rahatsızlığıyla gündeme gelen ve AIDS'ten bağırsak kanserine kadar birçok hastalıktan daha tehlikeli olan bir enfeksiyon hastalığı olan sepsis, dünyada her 3 saniyede 1 kişinin ölümüne yol açıyor. Yoğun bakım ünitelerinde en önemli ölüm nedeni olan sepsisin görülme sıklığı ise son 20 yılda yüzde 140 oranında arttı
Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı geliştirmiş olduğu kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, sonrasında da bağışıklık sisteminin çökmesine yol açabilen bir hastalık.
20 YILDA YÜZDE 140 ARTTI
Yaş, cinsiyet fark etmeksizin herkeste görülebilen, her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve 8 milyona yakın ölüme yol açan sepsis, dünyada her üç saniyede bir kişinin ölümüne neden oluyor. Büyük oranda hastanede yatan hastalarda gelişen bir klinik tablo olarak gündeme gelen sepsis, aynı sıklıkta olmasa da toplumda sık görülen enfeksiyonların seyri sırasında hastane dışında da gelişebiliyor. Yoğun bakım ünitelerinde en önemli ölüm nedeni olan sepsisin görülme sıklığı son 20 yılda yüzde 140 oranında artmış durumda.
13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısıyla Türk Yoğun Bakım Derneği (TYBD) öncülüğünde bir araya gelen tıp dernekleri; Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği (HİDER), Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti (TMC), Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) ortak bir deklarasyonda bulundu.
EL HİJYENİNE VE ANTİBİYOTİK KULLANIMINA DİKKAT!
Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel hijyen alışkanlıklarının çok önemli bir yere sahip olduğuna değinilen toplantıda "Enfeksiyon hastalıklarından korunmada en iyi, en etkili ve en ucuz yöntem el yıkamadır. Bu nedenle, çocuklarda küçük yaşlardan itibaren doğru teknikle el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi birçok önemli hastalıktan korunmada oldukça etkilidir. Ayrıca toplumda antibiyotiklerin yerinde ve doğru kullanılmaması sonucunda bu grup ilaçlara karşı bireylerde direnç gelişmesi görülebiliyor. Bu durumda da sepsis tedavisi için gerektiğinde antibiyotiklerin yeterli etki gösteremediği, dolayısıyla tedavide başarı sağlanmaması söz konusu olabiliyor. Bu nedenle toplumda antibiyotiklerin akılcı kullanılmasının sağlanması da son derece önemlidir" vurgusu yapıldı.
TANIDA VE TEDAVİDE ZAMAN ÇOK ÖNEMLİ
Uzmanlar sepsisin acil olarak saatler hatta dakikalar içerisinde tanınıp tedaviye başlanması gereken, zamana karşı yarışılan bir durum olduğunu vurguluyor. Bir halk sağlığı tehdidi haline gelebilen sepsiste hastalığın izlenmesi ve tedavinin yönlendirilmesi ise kritik öneme sahip.
- Güzelliğin bedelini ağır ödetiyor! Uzmanı uyardı: Nasır, tırnak batığı ve şekil bozukluklarına neden oluyor!
- HPV aşısı ile rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün!
- Kulaklıkla yüksek ses müzik dinleyenler dikkat!
- Uzmanı uyardı: Mide yanması ve göğüs ağrısı şikayetine dikkat! Vücudun ana sistemini bozuyor: Birçok hastalığın sebebi bu besinler!
- Aşı ve rutin kontroller rahim kanserini önlemekte etkili olabilir!