Arınç: Dink kararının eksik ve hatalı olduğu göze çarpıyor
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Hrant Dink cinayeti davasında, mahkemenin hakiminin ve savcısının konuştuğunu, birbirleriyle çeliştiklerini, tarafların avukatlarının çelişkili beyanda bulunduklarını belirterek, "Bütün bu konuşulanlara da baktığımız zaman, bu davayla ilgili verilen kararın, bazı açılardan eksik ve hatalı olduğu göze çarpıyor" dedi.
Bursa Polisevi’nde basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Arınç, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Arınç, bir gazetecinin Yasin Hayal’in avukatının, "Hrant Dink cinayetinin bir örgüt işi olduğu" yönündeki açıklamasını hatırlatarak, değerlendirmesini sorması üzerine, ayrıntılar üzerinde durmayacağını, ancak Hrant Dink cinayetiyle ilgili mahkemenin verdiği kararın vicdanları tatmin etmediğini ve hangi eksiklikleri bulduğunu daha önce ifade ettiğini anımsattı.
Başbakan Yardımcısı Arınç, şöyle konuştu:
"Şimdi o mahkemenin hakimi konuşuyor, savcısı konuşuyor, birbirleriyle çelişiyorlar. Yine o davayla ilgili sanık avukatları, müdahil avukatları konuşuyorlar, çelişkili beyanda bulunuyorlar. Bütün bu konuşulanlara da baktığımız zaman, bu davayla ilgili verilen kararın, bazı açılardan eksik ve hatalı olduğu göze çarpıyor. Dolayısıyla bir yargı sürecinde şimdi temyiz aşamasına odaklanmalıyız ve temyizde Yargıtay’ın bu konulara da dikkat ederek, bu dava hakkında hem hukuki hem de vicdani bir karar vermesi konusunda beklentilerimizin olduğunu söylemeliyiz. Yoksa o böyle söyledi bu böyle söyledi, bunları tartışacak bir noktada olmayalım. Ama konuşulanlara bakılırsa bir örgüt suçu veya örgütün fiili ve hukuki yönlendirmesiyle veyahut da azmettirmesiyle işlenmiş bir suç olduğu daha ağır basan bir kanaat haline geliyor. ’Bunlar kimlerdir, bu suçtaki katkıları ne kadardır?’, bunları bir yargının, mahkemenin mutlaka değerlendirmesi gerekecek. Ağır cezadan çıktığına göre bütün bu beklentilerimiz şimdi Yargıtay’ın 1. Ceza Dairesi’nin vereceği karardadır. Umarım, Türkiye’ye örnek bir karar olur her haliyle yeniden bir yargılama gerekiyorsa o yapılır ve eksikler tamamlanır. Yok başka açıdan bir karar verilecekse onu da hukuki olarak hepimiz takip edeceğiz."