PKK lideri Öcalan'ın örgüte yaptığı silah bırakma çağrısı üzerine KCK yönetiminden açıklama geldi. Çağrıyı "tarihi" diye nitelendiren KCK, "hükümet sorumluluklarını yerine getirirse biz de getiririz" dedi
KCK Eşbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın örgüte yönelik yaptığı silah bırakma kararının açıklanacağı kongre çağrısı için "tarihi bir adım" denildi. "Kırk yıllık çatışmanın varlığı karşısında bu çağrının dikkate alınması ve gereklerinin yerine getirilmesi hükümete büyük sorumluluklar yüklemektedir" ifadelerini kullandı.
Öcalan'ın bu açıklama ile Kürt sorununun çözümü için hükümete "çok önemli bir zemin ve fırsat" sunduğunu ifaden KCK yönetimi, açıklamasında sık sık hükümettin atacağı adımlara vurgu yaptı:
"Artık demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümünde adım atmama konusunda hiç bir gerekçe ve engel kalmamıştır. Halkımız ve duyarlı tüm kesimler bu irade beyanı ile birlikte hükümetin ve devletin adım atmasını beklemektedir. Eğer bu açıklama önemliyse ki hükümet haftalardır böyle bir açıklamanın beklentisi içinde olmuştur, o zaman hükümetin buna vereceği köklü somut adımlar ve ciddi bir siyasal karşılık olmalıdır."
"Sürecin sağlıklı yürümesi açısından Hükümetin sorumlu davranıp yeni durum karşısında sorumluluklarını yerine getirmesi turumunda bugüne kadar sürdürdüğümüz ateşkesi tahkim edilmiş hale getirmek için biz de sorumluluklarımızı yerine getireceğimizi kamuoyuna açıkça deklare ediyoruz. Tahkim edilmiş bir ateşkes bile başlı başına çözüm adımları atmak için önemli bir zemin ve fırsattır."
HÜKÜMET SÜRECİ TIKADI
Kandil yönetimi aslında çözümün daha erken olacağını, bunu hükümetin engellediğini savundu. Öcalan'ın müzakere taslağında ortaya koyduğu 10 maddenin 15 Şubat'a kadar müzakere edilip sonuca bağlanacağını, sonra Öcalan'ın silah bırakma çağrısı yapacağını söyleyen KCK; "Böylelikle ikinci aşamanın da gerçekleşmesinden sonra PKK kongresini toplayacak, Türkiye'ye karşı silahlı mücadelenin bırakılacağı kararını alacaktı" dedi.
Öcalan'ın müzakere taslağını değerlendirip tam destek ve gereğini yapma kararı aldıklarını hatırlatan Kandil, "Ancak AKP Hükümeti yine oyalama taktiğine başvurmuş, yol haritasının gerektirdiği hiçbir adımı atmamış, müzakereye gelmemiş, takvimi aşındırmış ve süreci bir kez daha tıkamıştır. Önder Apo bu durum karşısında demokratik çözüm çabaları ve yapılan fedakarlıkların boşa gitmemesi ve tıkanıklığı aşmak için yeni bir girişimde bulunmuştur" ifadelerini kullandı.
Örgütün bugüne kadar atması gereken tüm adımları attığını savunan Kandil yönetimi, "Bundan sonra atacağı her adım AKP'nin yeni süreç karşısındaki tutumuna ve atacağı adımlara bağlı olacaktır” dedi.
ÖCALAN İLE GÖRÜŞME TALEBİ
KCK yönetimi, açıklamada Öcalan ile görüşmek istediklerini de yineledi.
Cumartesi günü, çözüm sürecinde hükümet yetkilileriyle ortak açıklama yapan HDP heyeti, PKK'nın cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan'ın PKK'ya olağanüstü kongre çağrısı yaptığını duyurmuştu. Öcalan bu kongre sonunda, "Silahlı mücadelenin, yerini, demokratik siyasete bırakmasını" istemişti.
10 maddelik taslak metin
Öcalan tarafından müzakerelere geçilmesi için hazırlanan 10 maddelik taslak metin şöyle:
1- Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği
2- Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması
3- Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri
4- Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar
5- Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları
6- Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı
7- Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri
8- Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik ve eşit mekanizmaların güvenceleri
9- Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması
10- Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa
Al Jazeera