Güreş olimpiyatlardan çıkarıldı!
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, yeni spor dallarına yer açmak amacıyla, güreşi 2020 Olimpiyat Oyunları'nın programından çıkardı
Uluslararası Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları’ndaki spor dallarını mercek altına aldı.
2020 Olimpiyat Oyunları’nda yeni spor dallarına yer vermek isteyen komitenin, modern pentatlon ya da tekvandoyu programdan çıkarması bekleniyordu. Ancak 15 kişilik yönetim kurulu kararını güreşten yana kullandı.
Yönetim Kurulu üyeleri televizyon ratingleri, bilet satışları, küresel popülarite gibi 30'dan fazla konu başlığını mercek altına aldı. İncelemeler sonucunda, güreşin, 2020 Olimpiyat Oyunları’nın programından çıkarılmasına karar verildi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2020 oyunlarında, 25 çekirdek spor dalının yanına, bir spor dalı daha ekleyecek.
Bu kontenjanı elde etmek için güreşin yanı sıra, beyzbol, softbol, squash, karate, wushu, wakeboard gibi spor dalları yarışıyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, hangi dalın oyunlara ekleneceği konusunda son sözünü Eylül ayında söyleyecek. Kulislerde dolaşan haberlere göre beyzbol, softbol ve squash favori gösteriliyor.
2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapma konusunda en önemli aday İstanbul... Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin kararı değişmezse, Türk sporcular, geleneksel olarak en başarılı oldukları dal güreşte, İstanbul'da seyircisinin önünde mücadele edemeyecek. Türkiye bugüne dek olimpiyat oyunlarında, güreşte 28'i altın 16'sı gümüş 15'i bronz olmak üzere toplam 59 madalya topladı.
Güreş, ilk modern olimpiyatların düzenlendiği 1896 yılından bu yana oyunların programında yer alan 9 spor dalından biriydi.
GÜREŞ FEDERASYONU BAŞKANI YERLİKAYA: "GÜREŞ, OLİMPİYATLARIN OMURGASIDIR"
Türkiye Güreş Federasyonu (TGF) Başkanı Hamza Yerlikaya, "Bu durum ne kesin bir bilgi, ne de net bir karardır. 5-10 üyenin ’aldım, verdim, çıkardım’ deme yetkisi yoktur. Bu Uluslararası Olimpiyat Komistesi’nin (IOC) alabileceği bir karardır" dedi.
Güreşi olimpiyatların kurulduğunda ilk 5 içerisinde yer alan bir branş olduğunu dile getiren Hamza Yerlikaya, "Böyle bir durum İcra Kurulu’nda konuşulduysa bile yanlış. Biz dost ve kardeş ülkelerle beraber gerekli çalışmaları başlattık" diye konuştu.
"Güreş olimpiyatların omurgasıdır, omurgasız beden de ayakta duramaz" diyen Yerlikaya, Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği’nin (FILA) bu konuda gerekli hassasiyeti göreceğini ve sonuçta gülen tarafın güreş olacağını vurguladı.
Konuyla ilgili uluslararası görüşmeler yaptığını belirten Yerlikaya, "ABD, Rusya, Kore, Çin, İran ve Azerbaycan’ın temel branşları güreş. Böyle bir kararı biz çok doğru görmedik. Bu konu sadece dedikodudan ibarettir ve inşallah öyle kalır. Biz 2005 yılında da böyle bir durumla karşı karşıya kalmıştık. Böyle bir şeyin konuşulmasını doğru bulmuyorum. Asla böyle bir şeye müsaade etmeyeceğiz. Bu hatadan ve düşünceden vazgeçilmesi yönünde çalışmalarımızı yapacağız" ifadelerini kullandı.
IOC’nin vizyona göre olimpiyat seçtiğini belirten Hamza Yerlikaya, "Halbuki güreş vizyonu, misyonu, tarihi dolu bir camia. İnsalığın doğuşuyla var olan bir güreşten ve olimpiyatların ilk branşından bahsediyoruz. Bu sıradan branş veya organizasyon değil. Umarım böyle bir olay hasıl olmayacak. Biz bu konuyu 2004 ve 2005 yılında da böyle bir şeyi duymuştum. O dönemki tartışmada 10 sıkletten 7’ye düşürmüşlerdi. Şimdi de 5’e düşürmek gibi bir durum mu var bu konu içerisinde, bunu da zaman içerisinde göreceğiz. Biz çalışmalarımızı, faaliyetlerimizi sonuna kadar devam ettireceğiz. 2020 Olimpiyatları’na İstanbul olarak en güçlü adayız. İstanbul’da yapılması düşünülen ve güreşsiz bir olimpiyat, 2020 asla ve kata düşünülemez" dedi.
NTV Spor