Diğer Sporlar Dirsekte ani ağrı ve hassasiyete dikkat! Durum sanıldığından da ciddi olabilir
Paylaş
Dirsekte ani ağrı ve hassasiyete dikkat! Durum sanıldığından da ciddi olabilir

Lateral epikondilit olarak da bilinen tenisçi dirseği, dirseğin dış kısmında ağrı ve hassasiyete neden olan yaygın bir durumdur. Tenis oyuncularıyla sınırlı değildir; önkol kaslarını ve tendonlarını tekrar tekrar kullanan herkes bu duruma yakalanabilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu, tenisçi dirseğinin birincil nedeninin dirseğin dış kısmındaki kemik çıkıntı olan lateral epikondile bağlanan tendonların aşırı kullanımı ve zorlanması olarak açıkladı.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu; tenis oynamak, daktilo yazmak, el aletleri kullanmak, resim yapmak veya müzik aletleri çalmak gibi aktivitelerin, tendonların aşırı kullanımına yol açabileceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Tenisçi dirseğinin belirtileri tipik olarak şunları içerir:

  • Dirseğin dış kısmında, ön kola doğru yayılabilen ağrı
  • Ön kolda ve kavrama gücünde zayıflık
  • Nesneleri kavramayı veya kaldırmayı gerektiren görevleri yerine getirmede zorluk

TENİSÇİ DİRSEĞİ NEDEN OLUR?

Tekrarlayan hareketler

Kavrama, bükme veya kaldırma içeren tekrarlayan faaliyetlerde bulunmak zamanla ön kol kaslarını ve tendonlarını zorlayabilir. Bu hareketler tenis, bahçe işleri, marangozluk, daktilo veya yoğun bilgisayar faresi kullanımı gibi aktiviteleri içerebilir. Tekrarlayan kol hareketleri içeren spor veya aktivitelere katılırken uygun olmayan ekipman veya teknik kullanmak tenisçi dirseği riskini artırabilir. Tekrarlayan el ve bilek hareketlerini içeren meslekler gibi bazı meslekler tenisçi dirseği gelişme riskini artırabilir. Örnek olarak tesisatçılar, boyacılar ve kasaplar verilebilir. Vücut ölçülerinize veya tipinize uygun olmayan veya kötü durumda olan ekipmanların kullanılması tenisçi dirseğinin gelişmesine katkıda bulunabilir.

Haberin Devamı

Kas dengesizlikleri

Önkol kaslarındaki zayıflık veya dengesizlikler, tendonların eklemi stabilize etmek için daha fazla çalışması gerektiğinden, tenisçi dirseğinin gelişmesini daha olası hale getirebilir. Tenisçi dirseği, her yaştan insanı etkileyebilmesine rağmen, 30 ila 50 yaş arasındaki bireylerde daha yaygındır. Fiziksel aktivitelere başlamadan önce ısınmamak veya uygun germe egzersizlerini ihmal etmek tendon ve kasların yaralanma riskini artırabilir. Bu durum genellikle tenis ile ilişkilendirilse de, hayatın çeşitli kesimlerinden bireyleri etkileyebileceğini unutmamak önemlidir. Tenisçi dirseğiniz olduğundan şüpheleniyorsanız veya semptomlar yaşıyorsanız, doğru teşhis ve tedavi planı için bir sağlık uzmanına danışmanız tavsiye edilir.