Yazgülü AldoğanTaşıma suyla olmaz, kendi futbolcumuzu yetiştirmeli

HABERİ PAYLAŞ

Taşıma suyla olmaz, kendi futbolcumuzu yetiştirmeli

Haberin Devamı

İyi ki de BJK-Bayern Münih maçına gitmişim, bu tuhaf durumu yaşayarak farkettim. Spor kamuoyu bu yorumlara şaşıyor, anlamadığımı düşünüyormuş.

Anlamıyorum tabii; bizim takımın oyuncu listesine bakıyorum, bir tane Türk adı göremiyorum. Beşiktaş dediğiniz sağdan soldan alınmış futbolculardan oluşuyorsa ben bu takımın nesine derin duygularla bağlı olacağım?

Takım dediğin milli ve yerli olur arkadaş, arabanın yerlisini yapmak için uğraşıyoruz da, takımın yerlisini niye yapamıyoruz? İranlı oynuyor, Kanadalı oynuyor, Beşiktaş’ta Türk yok. Ama Bayern Münih’i methederken ne diyorsunuz? Öyle kuvvetli takım ki, hepsi Alman milli takımında oynuyor. Yani? Alman!

Bal gibi yetişir

Diyorlar ki biz yabancı futbolcu almasak, Avrupa’yı rüyamızda görürüz. Sanki şimdi görüyoruz da. Bu ne demek? Türkiye’de futbolcu yetişmiyor demek! Türkiye’de basketçi yetişiyor. Türkiye’de voleybolcu yetişiyor. Avrupa’nın, dünyanın tozunu attırıyorlar. Futbolcu niye yetişmiyor?

80 milyonluk ülkede nüfusun yarısı otuz yaşın altında. Onların da yarısı 15 yaşın altında. Hangi erkek çocuğu çevirip sorsan, futbol seviyor. Seçersin, alır, yetiştirirsin. Biz Şenol Güneş Hoca’yı nasıl tanıdık da sevdik? Trabzonspor’da tamamen alttan gelen, yerli ve milli bir takımla Trabzonspor’u üç büyüklerin arasına soktu diye. Bizim eğitim sistemimiz, engel oluyor sporcu yetiştirmeye.

Burslu okutsunlar

Çocuk antremana mı gitsin, maça mı, kursa mı, sınava mı hazırlansın derken en parlak çocuklar sporu bırakıp lise, üniversiteye girme telaşında kaybolup gidiyor. Kolejler, üniversiteler parlak sporcu çocukları seçer, burs verir, okutur, dersin yanında sporunu da yapmasına olanak verir, çocuk hem okur, hem sporcu olur. Koskoca Türkiye’den futbolcu çıkmaz mı canım! Zaten milyonlar ödeyip aldıklarının da performansı düşük, ilk yarıdan sonra koşamıyor. Alman nasıl koşuyor? Arttırın performansını!

Genç Karakartallar

Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan ile maçı izlemek için gittiğimiz Münih’te sohbet ederken bu futbolcu yetiştirme konusu da gündeme geldi. Beşiktaş ile işbirliklerinin 5. yılında, bir yıldan fazla bir süredir “Geleceğin Karakartalı” için çalışıyorlar. Amaç, futbola yetenekli ve istekli çocukları bulmak, sporcu yetiştirmek.

Bu projeye tüm Türkiye’den 8-10 ve 11-13 yaş arası çocuklar katılabiliyor. Çocuğunuz yetenekli ve istekli ise telefonunuzla 59 saniyelik bir videosunu çekiyorsunuz, bunda “top kontrolü, top sürme ve çalım, pas ve şut ile özel bir hareket” bekleniyor.

Çek videoyu, yolla

Abone başına en fazla 10 video yüklenebiliyor. Videonun içeriği uygunsa sisteme yükleniyor. Videoyu izleyiciler oyluyor.

Abone başına en fazla 10 oy verilebiliyor. Sisteme ilk 10 günde bini aşkın video yüklenmiş ve bunlar 450 bin kez izlenmiş. 22 Nisan’dan itibaren Erzurum, Gaziantep, Samsun, Antalya, İzmir, Ankara ve İstanbul’da seçmeler yapılacak: her bölgeden 50, toplamda 350 çocuk bölge elemelerine katılacak.

Beşiktaşlı scout ve antrenörler Gökhan Keskin, Fikret Demirer, Yasin Sülün ve Serdar Topraktepe’den oluşan ekiple, illerde bir günlük seçmeler düzenlenecek ve her bölgeden 5 çocuk olmak üzere toplam 35 çocuk seçilecek.

Üç çok az

Bu çocuklar Haziran’da 4 günlük kampa alınacak, sonra da içlerinden seçilecek 3 genç yetenek alt yapıya kazandırılacak. Bu kadar patırtıya 3 çocuk az, belki öyle yetenekliler çıkacak ki, kulüp de daha fazla çocuk alacak.

Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan da dijital teknolojiyi geleceğin çocuklarına sunmayı çok önemsiyor. Otuz bin çocuğa ulaştıkları kodlama çalışmalarını da Urfa’da izlemiş ve etkilenmiştim. Şimdi sponsorluk için milyonlar yatırdıkları bir spor klübü aracılığıyla fırsat eşitliği yaratarak yetenek bulma projelerini de anlamlı buluyorum. Hele sayı artarsa daha anlamlı!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder