Murat GülderenTatlıses klonlanabilir

HABERİ PAYLAŞ

Tatlıses klonlanabilir

Haberin Devamı

Şu bir gerçek ki Aysel Gürel’in, Kayahan’ın, Onno Tunç’un ve Atilla Özdemiroğlu’nun vefatlarından bu yana müzik piyasası bir arpa boyu yol alamadı. İbrahim Tatlıses’in de rahatsızlığı nedeniyle müziğe bir türlü başlayamaması sektörü iyice kilitledi.

Yılda 10’dan fazla yapımcı iflas ediyor. Onca ses yarışmasına rağmen star olabilecek kimse çıkmadı. Son 10 yılın ortalamasına göre iki yılda sadece bir kişi kendini kanıtlayıp meşhur olabilmiş.

Tabi starlıkla meşhurluğu karıştırmamak lazım. Yani bir Zeki Müren, bir Tatlıses, bir Sezen Aksu, bir Bülent Ersoy, bir Muazzez Abacı, bir Tarkan starlığının yanından bile geçilemedi.

Tabi ki bu kişilerin yeri doldurulamaz ama en azından duruşu ve sesiyse halkın beğenisini kazanmış kimse de mi çıkmaz? Kliplerde şarkının adı bilinse de söyleyenin adı bir türlü akıllara gelmiyor çünkü fark yok, herkes aynı şeyi yapıyor. Bir başka değişle torpille ya da parayla sanat yapılamıyor. Ancak yeni geliştirilen bir yapay zeka, işin seyrini değiştirdi.

Bu teknoloji, birkaç saniyelik kayıtla insan sesini kopyalayıp taklit edebiliyor. Henüz deneme aşamasında ama birkaç yıla kadar tüm dünya bunun nimetlerinden faydalanacak. Zaten beste yapan yapay zeka çıkmıştı. Ses klonlamayla da sistem tamamlanmış oldu.

Bu durumda tüm zamanların en çok satan albümü olan ‘Mavi Mavi’yi, klonlanmış İbrahim Tatlıses zorlar mı hep birlikte göreceğiz. Burada kritik bir noktaya da dikkat çekmek gerekiyor: Çok güvendiğiniz kişilerin kopyalanmış sesleriyle yeni dolandırıcılık türleri de baş gösterebilir. O yüzden sesi doğrulatmadan asla kimseye para göndermeyin.

Parmakla konuşma

İşaret parmağınızı kulağınıza getirerek telefon görüşmesi yapmayı sağlayan bileklik şeklinde ilginç bir cihaz icat edildi. Adı Sgln. Kullanıcılar, bileklikte bulunan mikrofon sayesinde sesini karşı tarafa iletebilmenin yanında parmağını kulağına götürerek konuştuğu kişinin sesini de duyabiliyor.

Sadece 116 gram ağırlıktaki bileklik, akıllı telefonla Bluetooth üzerinden senkronize oluyor. Bir ses sinyali geldiğinde akıllı kordon düşük güç tüketimine sahip özel bir sistem sayesinde ele ve parmaklara doğru titreşim yayıyor ve bu, insan bedenine zarar vermiyor. Yani işaret parmağı kulağa götürüldüğünde titreşimler yankı yoluyla güçlü bir ses oluşmasını sağlıyor. Gerçekten etkileyici, bu gibi olaylar sadece dedektif filmlerinde olurdu.

Yapay deri mucizesi

İkinci devrim niteliğindeki gelişme de yapay deri üzerine… Bu da vücuda yani gerçek derinin üzerine yerleştirilerek sağlık kontrolü yapıyor.

Üzerindeki özel çip sayesinde herhangi bir hastalık durumunda sinyal vererek sorunun nerede olduğunu bildiren bu özel cihaz, tüm bilgileri telefona gönderiyor.

Yazılımın donanımın önüne geçtiği bu dönemde bu tarz girişimler Türkiye’nin Ar-Ge çalışmaları kapsamında da örnek olabilir. Artık buluşların ana noktasının yazılım olduğunu akıldan çıkarmamak gerek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder