Adana'da gözaltına alınan 13 polis serbest
Adana'da yasa dışı dinleme iddiasıyla gözaltına alınan 13 polis serbest bırakıldı
Geçen nisan ayında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Adana Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bazı polisler hakkında ’Kişisel verileri usulsüz ele geçirme’, ’Yok edilmesi gereken verileri yok etmeme’, ’Özel hayatın gizliliğini ihlal’ ve ’Resmi belgede sahtecilik’ suçlarından soruşturma başlatıldı.
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ifadeleri alınan şüpheli polisler hakkında 27 Ağustos yakalama kararı çıkartıldı. Bu gelişme üzerine Adana ile söz konusu polislerin şu anda görev yaptığı Diyarbakır, İstanbul, Kayseri, Konya ve Şanlıurfa’da eş zamanlı operasyon yapıldı. Operasyonda Emniyet Müdür Yardımcıları Halil D., Erhan Y., Şube Müdürleri Yusuf Ziya T., Mehmet K., Serdar K., İbrahim S., Emniyet Amiri Mehmet Remzi K., Başkomiser Ferhat İ., Komiser Yardımcısı Süleyman A. ile polis memurları Cemil B., Ahmet Ö., Yusuf E. ve Neşet A. gözaltına alındı. Adana’ya getirilen şüpheli polisler, Adli Tıp Birimi’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra götürüldüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde iddialarla ilgili sorguya alındı.
Soruşturma kapsamında daha önce ifadesi alınmayan polis memuru Cemil B., Cumhuriyet Savcısı’na ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. Daha önce ifadeleri alınan 12 polis ise tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi.
8 SAAT SÜRDÜ
Saat 23.00 sıralarında hakim karşısına çıkan polislerin sorgusu bugün saat 07.00 sıralarında tamamlandı. 12 polis, 8 saatlik sorgunun ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Adliye önünde bekleyen polis yakınları, haberi sanık avukatlarından Av. İsa Ayanoğlu’nun attı Tweet’ten öğrendiler. Sevinçten gözyaşına boğulan polis yakınları, birbirlerine sarıldı.
’MİLLETİN YÜZÜNÜ KARA ÇIKARTACAK HİÇBİR ŞEY YAPMADIK’
Adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Emniyet Müdür Yardımcısı Halil D., yaklaşık 2 yıldır Adana’da hizmet yaptığını hatırlattı. Herkesin nasıl operasyon yaptıklarını bildiğini kaydeden Halil D, "Biz memleketin, milletin yüzünü kara çıkartacak hiçbir şey yapmadık, yapmayız da. Allah izin verirse yeniden memlekete, millete hizmet etmek benim borcum, vazifem. Beni bu millet, bu devlet yetiştirdi. Ben bu devletin 22 yıllık polisiyim. Elimden gelen her hizmeti yapmaya hazırım, yapacağım da" dedi.
Çıkışta adliye kapısında kendisini bekleyen eşine sarılarak, sevinç gözyaşları döken İbrahim S. ise, "Diyecek bir şey yok. Halen adalet var, halen hakimlerimiz var ve hala bu ülke ayakta" diye konuştu. Polisler gece boyu adliye önünden ayrılmayan ailelerine sarılarak, mahkemenin verdiği kararı kutladı.
’TÜRK ADALETİ BELKİ TOPAL AMA, KÖR DEĞİLDİR’
Mahkeme kararını Twitter hesabından paylaşan ve adliye çıkışında da yorgun olduğu gözlenen sanık avukatlarından İsa Ayanoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Soruşturmanın başından buyana hukuksuz olduğunu söylediklerini kaydeden Ayanoğlu, şunları söyledi:
"Gözaltı kararı ve tutuklama isteğiyle mahkemeye sevk edilmesi de hukuksuzdu. Daha önceki soruşturmada da söylediğim gibi, Türk adaleti topaldır belki ama kör değildir. Mutlaka yerini buluyor. Bugün, Adana’da hukukun bitmediğini gördük. Tam da istediğimiz gibi bir karar değil ama, tutuklama kararı alınsaydı telafisi imkansız zararlar doğuracaktı. Mahkemenin verdiği tutuksuz yargılanma kararı bu hukuksuzluğun, şaibelerin önüne geçmiş oldu. Hepimizin üstünde ciddi yorgunluk var. Soruşturmayı yürüten savcı, tutuklanma isteğiyle mahkemeye sevk ettiğine göre burada dava edilmesi gereken bir hususun olduğunu düşünüyordur. Ama davanın nasıl ilerleyeceğini bekleyip göreceğiz. Bizim istediğimiz, kim olursa olsun adil yargılanması, insanların hukuk zemininden uzaklaşmaması."
DHA