GündemBizimkisi varoş değil varoluş hikayesi

Bizimkisi varoş değil varoluş hikayesi

Paylaş
Bizimkisi varoş değil varoluş hikayesi

Sultangazi'yi İstanbul'un yükselen ilçeleri arasına sokan AK Partili Başkan Cahit Altunay ile 15 Temmuz'u konuştuk. Başkan “Meydanlarda 'Demokrasi Nöbeti' tutan halkımızı eşim ve kızımla birlikte 1 aydır bir tek gece bile yalnız bırakmadık” dedi

RÖPORTAJ: ALEV GÜRSOY CİMİN

Haberin Devamı

alev.gursoy@posta.com.tr

15 Temmuz gecesini sizden dinlemek isterim. O gece neredeydiniz, haberi alınca ne hissettiniz?

Belediyemizin düzenlediği gençlik festivali için Enez’deydim. Öğrencilerimizi gönderdiğimiz kampta Cuma akşamları kamp ateşi olur. Ben de katıldım. Haberi burada aldım. Hemen arkadaşlarımızla irtibata geçtik. Dönmeyi düşündük ama tüm yollar kapalıydı. Biz de orada meydanlara çıktık. Olaya anında sosyal medyamızdan tepki gösterdik. İlk tweet atanlardan biriyim.

Belediye olarak o gece neler yaptınız?

Hemen harekete geçtik. 25’i aşkın temizlik kamyonumuzu şehrin ilgili noktalarına transfer ederek, 7 noktayı kapattık. İlçeye girişi engellediğimiz gibi Ahmet Öztürk ve Baştabya Kışlası’nda gereken tedbirleri aldık. Vatandaşların yürümesi ve iş makinelerimizin olay yerine gelmesi nedeniyle tanklar buralardan çıkamadı. Bütün bu engeller müthiş işe yaradı. O kişiler kışlalarında hapis kaldı.

Haberin Devamı

Bizimkisi varoş değil varoluş hikayesi

‘BİR AYDIR DEMOKRASİ İÇİN SABAHLIYORUZ’

7/24 meydanlarda demokrasi nöbetinde görüyorum sizi…

Sabahlara kadar meydanlardayız. En büyük yürüyüşü yapan ilçeyiz. İlçenin en önemli caddelerinde on binler yürüdü, gören katıldı. Yüzbinlere ulaşan bir rakam olduğu söyleniyor. Arkamıza baktığımızda ucu bucağı görülmeyen bir kalabalık vardı. O geceden bu yana nöbetlerimiz aralıksız sürdü. Demokrasi nöbetleri ilçemizde dört ayrı noktada devam etti. Meydanların coşkusu muazzam. Bu gurur verici bir durum. Çok önemli bir belayı başımızdan defettik. Belki bugüne kadar FETÖ denen örgütün üyeleri bu kadar iyi tanınmıyor ve bilinmiyordu. O gece öyle acımasız bir gece yaşattılar ki bu millete, dünyanın hiçbir yerinde olmamıştır.

‘O GECE ÇANAKKALE RUHU CANLANDI’

Kalkışma bastırılamasaydı ne olurdu?

Sayın Cumhurbaşkanımız Yenikapı Mitingi’nde çok güzel açıkladı. “Bu makamlar altın tepsi de kimlere ikram edilecekti” ifadesi her şeyi anlattı. Çünkü istedikleri sadece ihtilal yapıp yönetimi ele geçirmek değildi. Polisi polise, askeri askere, halkı da birbirine düşürmek istediler. Burayı Suriye’ye çevirmeye çalıştılar. Esas senaryo buydu. Senaryoyu boşa çıkaran ise halk oldu. Bu milleti iyi okuyamadılar.

Haberin Devamı

‘15 TEMMUZ’UN İKİ KAHRAMANI VAR’

O gecenin Sultangazi’ye bilançosu nedir?

Resmi olarak 5 şehidimiz var. 6’ncı şehidimizin ailesi burada oturuyor. 16’da gazimiz var. 16 gazimizin ve 5 şehidimizin ailelerini meydanımıza davet ettik. Hem kürsümüzde düşüncelerini aktardılar hem de halkımızla buluştular. Muhteşem bir tabloydu. Kahramanlar meydandaydı. O gecenin iki kahramanı vardır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve halk.

O gece Alibeyköy barajına bombalar bırakıldığına dair iddialar var. Doğru mu?

Doğru. Yakın civardaki evler ciddi sarsıntı geçirdi. Bunların nereye bırakıldığını ve gerekçelerini bilmiyoruz. Ancak öğrendiğimize göre, uçak bombalı kalktığında, eğer hedefe bombayı bırakamıyorsa iniş de yapamıyor. Bu bombaları bir yere bırakması gerekiyor. Ya mecburen bombaları oraya bıraktı ya da halkı korkutmak istedi. 16 gazimizin başından geçenleri raporluyoruz. Böylece dergimizi ve kitapçığımızı oluşturuyoruz. Şehit ailelerinin de bilgilerini alarak bu bilgi kitapçığını yapacağız.

Haberin Devamı

‘SULTANGAZİ’YE ŞEHİTLER MEYDANI GELİYOR’

O geceye ithafen meydanların ismi değişiyor. Siz ilçenizde neler yapıyorsunuz?

Parklara, caddelere, okullarımıza şehitlerimizin adlarını vererek, onları ölümsüzleştireceğiz. Meydanların adı da ‘15 Temmuz Şehitler Meydanı’ olarak değiştirilmeli. Buna Sultangazi Belediyesi olarak harfiyen uyacağız. Şehitlerimizin adını da yaşatacağız, Şehitler Meydanı da kuracağız.

‘YENİKAPI DÜNYA TARİHİNDE BİR İLK’

Dünya Yenikapı Mitingi’ni konuşuyor. Siz de oradaydınız. Neler hissettiniz?

5 milyon insanın bir miting alanında toplanması dünya tarihinde bir ilk. Ayrıca Türkiye’nin birliği, kardeşliği ilan edildi. “Halk buraya nasıl toplandıysa, savaşa da aynı şekilde gider” mesajı verildi. Yenikapı Mitingi’nde her renkten ve görüşten insan vardı. Hatta geziye çıkan sanatçıların tümü orada birlik mesajları verdi. Sanatçısıyla, sporcusuyla, vatandaşıyla herkes tek yürekti.

Belediyenizde FETÖ operasyonları kapsamında görevden alınanlar oldu mu?

Haberin Devamı

Tabii ki oldu. Belediyemizde bize intikal eden isimler var. Kurduğumuz komisyonun araştırmaları var. En ufak bir iddia varsa komisyonumuz inceliyor. İlgili komisyona havale ediyor, oradan valilik ve İçişleri Bakanlığı’na. Kararı orası verecek. Sayısal olarak aldıklarımız ve alacaklarımız var. Gelen isimler de şu an araştırılıyor.

15 Temmuz bize ne öğretti, almamız gereken dersler var mı?

Bana göre 15 Temmuz yeni bir dünyanın kurulmasına vesile oldu. Çok büyük bir söz ama dünyanın merkezinde Türkiye olacak. Türkiye dostunu da düşmanını da gördü. Bundan sonra 15 Temmuz öncesi ve sonrası diye ayıracağımız bir Türkiye olacak. Jeopolitik konumu nedeniyle yine bölgesinde bir denge unsuru olacak. Tüm dünyaya Mustafa Kemal’in dediği gibi “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” ilkesiyle mesaj verecek.

Bizimkisi varoş değil varoluş hikayesi

‘BÜYÜK İŞLERLE REKORUMUZU KIRIYORUZ’

Yeni Sultangazi’de neler olacak?

AK Parti iktidar olmadan evvel yarınların hesabı yapılamıyordu. “Memurlar parasını alsın, yollar yapılsın yeter” deniliyordu. Bizim dönemimizle bunlar rutin çalışmalar oldu. Sultangazi’de şu an üç üniversitenin arsalarını temin ettik, biz yapıyoruz. Her şey bitti, şu an ihaleye çıkıyoruz. Belediyeler ilçenin gelişmesi, ekonominin kalkınması, eğitim kalitesinin yükselmesi için çok önemli yatırımlar yapıyor. Bunlar bu dönemde oldu. Böyle bir hayal ve hedef yoktu. Biz İstanbul’un en büyük belediye binasını yaptık. Şimdi yapacağımız binayla ise kendi rekorumuzu kırıyoruz. Bu, bir mahallenin içinde yapacağımız tesis.

‘SULTANGAZİ’YE YENİ MEYDAN GELİYOR’

Büyük bir meydan projeniz var...

İstanbul’un en büyük meydanına sahip ilçe olacağız. Altında 5 bin araçlık otopark olacak. Yani Çağlayan Meydanı’nın iki katı. Yanı başında dünyanın en büyük havaalanı olan, 12 km kuzeyinden Kanal İstanbul geçen, çevreyollarıyla donanmış ve her taraftan metrolarla ulaşım sağlanmış bir ilçeden bahsediyoruz. 6 sene önce “Sultangazi’ye hiçbir öğretim görevlisi gelmez” demişlerdi. Ama şimdi Sultangazi’ye dünyanın en iyi üniversitelerinden olan İstanbul Üniversitesi geliyor. 6 sene de gelinen nokta bu.

‘AİLE BOYU DEMOKRASİ’

Demokrasi nöbetlerinden galiba eve fazla uğrayamıyorsunuz. Tüm aile yanınızda mı?

Siyaset aileyle birlikte yapılıyor. Cumhurbaşkanımız buraya bir açılışa geldiğinde bana yaptıklarımı değil, eşime “Sen ne yapıyorsun” diye sordu. Siyaset bir ailede varsa bütün bireyler siyasetçidir. Eşime ilk belediye başkanı olacağım zaman, “Bu durum ilçe başkanlığına benzemez. Her an sokakta olacağız. Fikrin nedir” diye sormuştum. O da, “Cahit Bey, sen neredeysen biz oradayız. Allah sana bu başkanlığı nasip ederse arkandayız, yanındayız” demişti. Sadece ailem değil, başkan yardımcılarım da sürekli yanımdalar.