GündemİHA'ların görevi bu kez başka

İHA'ların görevi bu kez başka

Paylaş
İHA'ların görevi bu kez başka

MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde, bir ilke imza atıldı. Dünyada askeri amaçlı olarak üretilen İnsansız Hava Araçları (İHA), Datça'nın 7 köyünde toplam 2 bin 40 hektarlık alanda imar planı uygulamalarına ışık tutacak olan haritaların hazırlanılmasında kullanıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün parasal desteği ile Datça Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından gerçekleşçtirilen ihale ile, yaklaşık 3 ay süren çalışmalar sonucu, İHA’lar kullanılarak, Yaka, Yazı, Cumalı, Mesudiye, Karaköy, Hızırşah ve Sındı köylerinin haritaları çıkarıldı. Ankaralı özel bir firma olan Birlik Harita tarafından hazırlanan haritalar, Datça Kaymakamı Hamdi Üncü’ye teslim edildi.

Kaymakam Hamdi Üncü, Datça’nın durumu aciliyet gerektiren 7 köyünde harita çalışmalarının tamamlandığını belirterek, "Çalışma 314 bin TL’ye mal oldu. Haritaların hazırlanması ile birlikte, bölgede imar planları yapılmasının önünde herhangi bir engel kalmadı. Yaptığımız çalışmayı hem ilçe belediyesi hem de yeni kurulacak olan Büyükşehir Belediyesi ile paylaşacağız" dedi.

Birlik Harita Proje Koordinatörü Seyfettin Özyurt ise, Datça’da gerçekleştirilen çalışmanın Türkiye’de insansız hava aracı kulanılarak fotogrametrik yöntemle yapılan ilk haritalar olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye’de büyük uçaklarla fotogrametrik yöntemle haritalar üretiliyor. Ancak, daha pratik daha ucuz ve daha yüksek çözünülürlüklü haritaları, artık insansız hava araçları kullanarak yapabiliyoruz" dedi.

Çalışmaların üç ayda tamamlandığını ifade eden Özyurt, "Bir haftalık uçuş sonucu elde edilen fotoğrafların üzerinde, daha sonra yapılan çalışmalarla haritalarlar tamamlandı. Çalışmalarda, Birlik Harita firmasının kendi uçağı kulanıldı. Datça Kaymakamlığı adına 7 köyde toplam 2 bin 40 hektarlık alanın haritası çıkarıldı. Halihazır haritalar hertürlü çalışmanın alt yapısını oluşturuyor. Başta imar planları olmak üzere, kaçak yapıların tespiti gibi alanlarda kullanılacak. Ayrıca farklı amaçlarla da kullanılabilecek. Bitki türlerinin tespitinden, yol ve ormanlık alanların tespitine kadar değişik amaçlarla da tekrar tekrar yorumlanarnak kullanılabilir" diye konuştu.

DHA

Haberin Devamı