Madenin patron ve yetkilileri konuştu
Soma'da 284 işçinin can verdiği facianın yaşandığı maden işletmesinin patronu Alp Gürkan ve şirket yetkilileri açıklama yaptı. İhmal bulunmadığını söyleyen şirket yetkililer, kazanın nedeninin trafo olmadığını ama gerçek nedeni de bilmediklerini söyledi. Yaşam odası konusundaki çok ısrarlı sorular karşısında da 'Yaşam odası yoktu' dediler
- Soma faciasının yaşandığı madenin işletmecisi Soma Holding basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve şirketin İnsan Kaynakları Direktörü Celalettin Gökaşan katıldı.
- Yaklaşık 2 saat süren toplantıda şirketin tüm yetkilileri söz alırken, öne çıkan başlıklar şu şekilde oldu: "Yangın trafodan kaynaklanmadı. Olayın nereden kaynaklandığı belirsiz. Üst bölgedeki yaşam odası kapatılmıştı, alt taraftaki yaşam odası ise hazırlanıyordu. İlk etapta 360 kişi kaçış noktasına yönelerek kurtuldu. İçeride halen 18 kişi bulunuyor. Şirket madendeki eksiklikleri giderip işletmeye devam edecek. Şirket sahibi Alp Gürkan Başbakan Erdoğan ile ilk kez önceki gün bir araya geldi, daha önce bir temasları olmadı."
- Alp Gürkan: Salı günü işletmeden gelen habere inanamadım. 49 sene hayatını madenlerde geçirmiş, bilfiil yeraltına inmiş biri olarak böyle bir trafonun patlayabilmesinin imkansızlığını düşündüm. Hemen buraya geldim. Sağlığımı da bir tarafa bırakarak, kurtarılabileceklerin ve çıkarılabileceklerin çıkarılması için her şeyin yapılmasına çabaladım. Onları çocuklarımdan ayırmıyorum. (Ağlıyor) Sağlığımı da bir kenara bırakarak karşınıza çıktım.
Soma faciasının yaşandığı Soma Holding basın toplantısı düzenliyor. Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan açıklama yaptı.
İşte Gürkan'an açıklamalarından öne çıkan konular:
- Acımız büyük ciğerimiz yanıyor. Tüm milletimizin başı sağolsun. Devlet büyüklerimiz ilk günden itibaren tüm kurumları seferber etti. Üç günden bu yana hepimiz uykusuzuz, güçlükle konuşuyoruz. Ben şu anda 76 yaşında olan bir joeloji mühendisiyim. 49 yıldır bu işi yapıyorum. Maden işçiliği yapıyorum. 84’ten itibaren küçük bir kömür maden işletmesini yaparak kömür madencilğinde devam ediyorum. 84’ten bu yana kadar küçük bir işletmeden 6.000 kişi civarında çalışan büyük bir işletmeler grubuna dönüştürdüm. İşletme yapmış olduğum madenlerde hayat standartların yükselmesinde kazaların en asgariye çekmek için harcadım. Bugün hayatımın en büyük ızdırabını yaşıyorum.
2014’ten itibaren kısmen emekli olmayı düşünüyordum. Diğer maden yatırımlarını arkadaşlar ehil bir şekilde götürüyorlar. Salı günü saat 15 civarında gelen bir haberee inanamadım. Olması imkansız bir şey söylüyorlardı. Trafo patlaması diyorlardı.
Çalışanların çoğunu oğlum ve kardeşim gibi görüyorum. 3 gündür buraya geldim. Canım yanıyor. İçim yanıyor. Benimle çalışan insanlar beni bilirler. Bunların bir çoğunun babası benim yanımda çalışarak emekli oldular. Hiç birini onlardan ayırmadım.
Bu toplantıyı 2-3 gün sonra yapacaktım. Konuşmam ve hafızam hakiketten bulanıklık içindeyim.
MADEN GENEL MÜDÜRÜ RAMAZAN DOĞRU:
Maden mühendisiyim. 25 yıldır burada çalışıyorum. Çoğunu tanıyorum. Çok büyük acı içindeyim. Biz burayı 2009 yılında aldık. 2 bin 941 çalışanımız var. Işıklar madeni 1500 kişi çalışıyor, Merkez ocakta 1180 kişi var.
Bu kazayı nasıl yaşadığımıza bilirkişiler karar verecek. Cenazeler alındıktan sonra onlar girecek ve bakacaklar.
YANGININ TRAFOYLA ALAKASI YOK
Bu kaza bizim 140 kotunda 4. kat anayolda meydana gelen bir kaza. Kömür içinde tespit edilemeyen bir kızışma meydana geldi. Aşırı da bir hava akışı var. Yukarıdan düşen korlar bu yangını şiddetlendirdi. Trafoyla ilgimiz yok bizim.
SORU: 3 ay önce burada çıkan bir yangının betonla kaplandığı ve kızışmanın o yangından kaynaklandığı belirtiliyor
CEVAP: Biz karbonmonoksit rakamı 50 ppm'e ulaştığında yangın var diyoruz. Herhangi bir yangın çıktığı zaman biz burayı barajlıyoruz ve içine suyla beraber kül basıyoruz. Yangınları bu şekilde söndürüyoruz. Sönmemiş olma ihtimali yok:
İŞLETME MÜDÜRÜ AKIN ÇELİK:
Beraber ekmek yediğimiz insanları kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. 20 yıldır maden mühendisiyim. 15 yıl iş güvenliğinde çalıştım.
Yangın ve söndürme teknik bir olaydır. Bunu bilfiil yapan arkadaşlarımız var madende. Bir yangın çok basit bir şekilde söndürülebilir. İlave önlemlerle kapatırsanız büyükse. Özel karışımlar var, buraya enjekte ediyoruz, 1 gram boşluk kalmayacak şekilde. Biz burada 20 milyon liralık 3 makineyi gömdük bu şekilde.
Soru: Metan gazı iddiası var.
- Sensörlerden gelen bilgiler var. Biz bu yönde sinyal almadık. Ama şu anda biz de bunları araştırıyoruz. Önceliğimiz insanları çıkarmak. 20 yıldır yangınlarla mücadele etti.
SORU: KAÇIŞ ODASI VAR MI?
500 kişiyi alacak kadar kaçış odalarımız vardı. Bu bizim çalışma bölgemizden uzaklaştık. Ocağı ikiye böldük.
Madencilikte kaçış odaları küçüktür, daha büyük yerler yapmamız gerekiyor. Buradaki iş, olayın 3-5 dakika içinde gerçekleşmesi.
Toplam vardıyamıza giren 787.
SORU: Kaçış odasına sığınan işçimiz var mı?
Olay çıkış noktasıyla gazın oraya ulaşması 3-5 dakika. Kimse üst tarafa çıkamadı. Çok kısa sürede gerçekleşti. Oksijen maskeleri ve monoksit maskeleri çalışanlarımızda var.
ESAS SIKINTI GÖRÜŞ MESAFESİ
Yoğun duman işçilerin yolunu kapattı, görüş mesafesi 1 metreye düştü. Ben de gittim. Esas sıkıntı bu.
Kazanın sebebini kesin olarak bilmiyoruz.
'HİÇBİR İHMALİMİZ YOK'
Bu olayda hiçbir ihmalimiz yok. Canla başla çalıştık.
İçeride şu anda maksimum 18 kişi var.
İŞTE RAKAMLAR
Yangın başladığında kaç kişi vardı?
787 işçinin tamamı yer altındaydı. Kendi imkanlarıyla çıkan 263 tanesini bir yerde topladım. Servise bile bindirdim, isimlerini aldım. Bunun haricinde 122 arkadaşımız ambulanslarla yakın hastanelere sevk edildi. 284 arkadaşımız vefat etti. 18 kişi şu anda muhtemelen aşağıda...
SORU: SİGORTASIZ İŞÇİ İDDİALARI VAR VE NEDEN TAŞERONLA ÇALIŞIYORSUNUZ?
- Kemal Yıldız dendi. Kemal Yıldız diye bir çalışanımız olmadığnı tespit ettim. Bütün Yıldız soyisimlerine baktım. Çıkan isim Cemal Yıldız. 1995 doğumludur. (İşe giriş bildirgesini gösteriyor). 18 yaşını doldurmuş herkes madende çalışabilir.
Bizde taşeron işçi kesinlikle yoktur. 2 bin 941 çalışanımızın hepsi bizim elemanımızdır.
SORU: UYARILARA RAĞMEN YANLIŞ YERDEN Mİ HAVA VERİLDİ?
Yangın temiz havada çıktı. O gaz çalışma yerini dolduruyor. Biz onu ters çevirerek insanların çıkacağı yere yönlendirdik temiz havayı. bunu yaparak 100 kişiyi kurtardık. Bu bir yöntemdir. Madencilikte uygulanır.
SORU: NASIL OLDU DA BU KIZIŞMAYI FARK EDEMEDİNİZ?
O bölgeye ulaştığımız zaman biz de öğreneceğiz. Bu her yerde olabilir. Biz de sizin kadar bilmiyoruz.
KAÇ YAŞAM ODASI VAR? ULAŞABİLMEK İÇİN NE KADAR MESAFE OLMASI GEREKİYOR? KAÇ KİŞİ SIĞINMA ODASINDA KURTULDU?
Bizim alt bölgede galerilerimiz var. Biz orayı o amaçla kullanıyoruz.
GAZETECİLER "KAÇ YAŞAM ODASI VAR" DİYE SORDU ISRARLA...
500 kişilik yaşam odası vardı... Ama onu buraya taşıdık. Ana merkezde bir tane var.
---
Vardiya değişimi aynı anda yapılmadı. Biz vardiya değişimini yerinde yapsaydık ölü sayımız çok daha fazla olurdu.
---
YAŞAM ODASINI SÖKTÜK
Yaşam odamız 400 kişiyi alan bir yaşam odasıydı. Bu işletmeyi aldığımız yıllarda kurduk bunu. İnsanlarımızın en yoğun çalıştığı yere konum seçtik. Biz burada üretimi bitirince biz aşağılara ve yukarılara seçtik. Yeni bir yaşam odası hazırlıyoruz burada. 18 ila 24 saat arası insanı yaşatabilir. Üretim bittiği için yaşam odamızı sökmüştük. Yenisine de gerek duymadık. Çünkü kaçış yolları vardı
Adı yaşam kaçış noktası. Siz bir yerde beklemek mi istersiniz kaçmak mı istersiniz?
MADEN PATRONU:
Yukarıdan aşağı hava deliği açmadan yaşam odası kurulmaz. Sizin bildiğiniz gibi bir şey değildir.
SORU: YAŞAM ODASI YAPMADIYSANIZ NEDEN İŞÇİLERİ ÇALIŞTIRDINIZ?
Madenin içinden geçmeden bu yaşam odasını kuramazsınız. Üretimi biten yerdeki yaşam odasını söktük. Üretimin yoğun olduğu yere koyulur bu yaşam odaları ve yukarıdan 2 adet sondajla hava kaynağı lazım. Su ve yiyecek ihtiyacı da bu sondaj deliklerinden yapılır. Burada yaşam odasının olması ve olmamasının bir önemi yok. (Çünkü sondaj hava deliği yok).
SORU: KANUNEN YAŞAM ODASI OLMAK ZORUNDA MI?
- Yok.
SİZİN FİRMANIZ YÜZÜNDEN 3 GÜN YAS İLAN EDİLDİ? VİCDANINIZ RAHAT MI?
PATRON: Ben vicdanım feci durumda kötü durumda. Sadece şunu söylüyorum. Yasal olarak yapılması gereken en üst tedbirlerin alındığını ve tamamen doğru olduğunu düşünüyorum.
---
SORU. ÖLEN AİLELERE TAZMİNAT ÖDENECEK Mİ?
Hayatını kaybetmiş ve sakat kalmış çalışanlarımıza birçok yardımlarımız olmuştur. Rakam vermiyorum. İstanbul'daki arkadaşlara verdiğim talimat. Eş ve çocuklarının her türlü ihtiyaçlarını (tahsil, barınma) karşılamak üzere proje geliştirilmesini istedik. Çocukların tahsili için bir vakıf kurulacak. Biz bu insanların sosyal şartlarını bilmiyoruz (evlerini falan). Onları daha sosyal çevrelerde yaşamasını sağlayacağız. Belki hepsini bir sitede toplayıp onlara gerekli şeyleri sağlamak için çalışma yapmalarını istedim.
İHMAL YOK DEDİNİZ AMA YÜZDE 1 DAHİ İHMAL VAR MI YOK MU ?
Patron: Arkadaşlarım ihmal var dese de yok dese de burada yapılacak olan bir inceleme vardır.
MÜHENDİSLER ÖZELEŞTİRİ YAPABİLİR Mİ KONUDA?
Mühendisler: Önce uzmanlar bakacak. Biz yapabileceğimiz yaptık
Arkadaşlarımız 4 günden beri insanları kurtarmakla meşgul. İçeride hala 18 insanımız var. Alp Bey de olayın ertesi günü buradaydı.
En son denetim mart ayında oldu. Denetçiler bakanlığa bağlı.
NE KADAR ZAMANDA BİR TATBİKAT YAPILIYOR?
Bizim ocak içerisinde her ay tatbikat yapıyoruz. Belgelerini savcılık aldı, el koydular.
DAHA ÖNCE KAÇ DEFA PATLAMA GÖÇÜK YANGIN OLDU?
Geçen sene bir arkadaşımızı göçükte kaybettik. Yangında hiç kaybımız olmadı
MADENCİLİĞE TAMAM MI DEVAM MI?
Patron: Bu sahanın sahibi ben değilim. TKİ... Bu işletmenin tüm gerekli şeyleri ve odaları açılarak bu işletme devam edecek. Çalışma Bakanlığı izniyle tabi.
İşletmenin içinde olmuş olan bir yanlış varsa, bunu yapan arkadaşın her türlü cezalandırılması için elimden geleni yapacağım.
SİZCE BU BİR KAZA MI?
Gördüğüm kadarıyla bir kaza. Ama ben ocağa inmedim. Harita üzerinde bana anlatılanlara istinaden söylüyorum. Genel müdür ve işletme müdürüm bana 'İhmal yok' diyorlar. Ben bunu kale almıyorum. Benim için geçerli olan, Çalışma Bakanlığı'nın raporda yazacağıdır.
MADEN - İŞ DİYOR Kİ 18 RAKAMI BİZİ RAHATLATMIYOR. SİZİN 18 RAKAMI KONUSUNDA İÇİNİZ RAHAT MI? ALP BEYE HÜKÜMETTEN TEPKİ VAR MI?
Ben başbakanla ilk defa burada, kendisinin beni toplantı odasına çağırmasıyla tanıştım. Kendisiyle öncesinde hiçbir ilgişkim tanışıklığım yoktur. Ben bitik vaziyette olduğum için bana geçmiş olsun dediler o kadar.
2 ayrı giriş, 2 ayrı çıkıştan bu kart basılır. Benim 787 kişi bilgisi onun için değişmiyor. Bu basılan kartlardan gelen rakam bu.
- Bakan Uraloğlu: Havalimanı sayısı 60'a çıkacak
- Bakan Kacır müjdeyi verdi: Ekonomik katma değer sağlayacak
- Börekten çıkanlara inanamayacaksınız! Meşhur markanın adıyla satış yapıyordu, kıyma dışında her şey var!
- GSS prim borçları olanlar dikkat! Yılbaşında affediliyor
- Para değerlendirirken bu rotaya dikkat! Adım adım yatırım rehberi