GündemNATO'nun kuralı 400 metre

NATO'nun kuralı 400 metre

Paylaş
NATO'nun kuralı 400 metre

Afyonkarahisar'da, 25 askerin şehit olduğu mühimmat deposunda meydana gelen patlama, uluslararası askeri kural ve önlemleri de gündeme getirdi

NATO’nun cephanenin depolanması, bakımı ve transferi konusundaki kuralları oldukça detaylı. İttifak bu konuda alınması gereken önlemleri ve hayata geçirilmesi gereken uygulamaları 588 sayfalık bir belgede sıralıyor. Bu belgede cephaneliklerin tipinden duvar kalınlıklarına, konumlarından depolanabilecek mühimmatın türüne kadar geniş bir yelpazeye yayılan veriler yer alıyor.

Bir patlama sonrasında etrafa yayılabilecek parçacıklar dikkate alındığında, kalın duvarlı ve toprak kaplı bir cephanelik söz konusuysa siviller açısından makul uzaklığın 400 metreden az olmaması gerekiyor. NATO yetkilileri, Afyonkarahisar’daki patlamayla ilgili kesin hükümde bulunacak kadar detaylı teknik bilgiye sahip olmadıklarını ancak “patlamanın şiddetine rağmen olayın gerçekleştiği yerin çok yakın çevresi dışında can kaybı olmaması ve askeri bölgeye yakın sivil unsurların etkilenmemesinin cephaneliğin standartlara uygun olduğu izlenimi verdiğinin” altını çiziyor.

ABD sorunu nasıl çözdü?

ABD’nin New Jersey eyaletindeki Denmark Gölü’ndeki Donanma Cephaneik Deposu’nda 1928 yılında meydana gelen büyük bir kazanın ardından cephaneliğin güvenliğini sağlamak üzere Savunma Bakanlığı Patlayıcı Güvenliği Kurulu (DDESB) oluşturuldu. Kurul, tüm dünyadaki tesislerinde patlayıcıların geliştirilmesi, üretilmesi, test edilmesi, depolanması, taşınması ve saklanmasını denetliyor. DDESB’nin görevi, Savunma Bakanlığı’na patlayıcıların güvenliği ile can ve malı tehdit eden durumları önleme konusunda objektif tavsiye vermek.

Kıbrıs’ta istifa getirdi

Afyonkarahisar’da, 25 askerin şehit olduğu mühimmat deposunda meydana gelen patlamanın benzeri geçtiğimiz yıl Kıbrıs Rum kesiminde yaşanmıştı. Mari’deki (Tatlısu) Evangelos Florakis Deniz Üssü’nde tutulan askeri mühimmat 11 Temmuz 2011’de patlamamış ve 13 kişi hayatını kaybetmişti. Patlamanın ardından, önce Savunma Bakanı Kostas Papakostas istifa etti. Yunanistan’dan atanan Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanı Petros Çalikidis de hükümete istifasını sundu. Dönemin Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu da sorumlu tutulmuş ve sonunda istifa etmişti. Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas da patlamadan sorumlu tutulmuştu. Olayla ilgili oluşturulan araştırma komitesi Başkanı Polis Polivu, “Olanlarda en büyük sorumluluk Başkan Hristofyas’ındır” demişti.

Mühimmat deposu patlamalarında Afrika birinci sırada

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun 25 Askerin Şehit olduğu Afyonkarahisar’daki patlamayla ilgili “Pakistan’da, Hindistan’da olur böyle vakalar” demesi dün gün boyu tartışıldı. Peki, dünaynın bu konudaki sicili nasıl? Olaylar şöyle:

* Ocak 2002, Nijerya, Lagos’ta çıkan yangında 1000’den fazla kişi bir çoğu da kaçmaya çalışırken boğularak öldü.

* Mart 2007, Mozambik, iç savaştan kalma eski silahların saklandığı bir depoda yangın çıktı, Maputo’da 100’den fazla kişi öldü.

* Mart 2008, Arnavutluk, Tiran’daki patlamada 21 kişi hayatını kaybetti, 400 ev de yerle bir oldu.

* Temmuz 2011 Pakistan, elektriğin kısa devre yapması sonucunda bir ordu cephaneliğinde yangın çıktı 1 kişi öldü.

* Temmuz 2011, Kıbrıs Rum kesiminde, Mari’deki (Tatlısu) Evagelos Florakis Deniz Üssü’nde tutulan askeri mühimmatın patlaması sonucunda 13 kişi
hayatını kaybetmişti.

* Haziran 2012 Bulgaristan, Lozenets kasabasına 300 kilometr mesafedeki cephanelikte çıkan patlamada, cephanelikte çalışan 7 kişi yarlandı.

MİLLİYET