GündemÖlen madencinin ailesine 200 bin lira tazminat

Ölen madencinin ailesine 200 bin lira tazminat

Paylaş
Ölen madencinin ailesine 200 bin lira tazminat

Manisa Soma'da kömür ocağında, çıkan yangın ve göçük sonucu ölen işçi Yunus Güçlü'nün ailesine, madencilik firması 200 bin TL tazminat ödendi. Parayı alan ailenin, şirkete karşı herhangi bir dava açmayacağı öğrenildi

Soma’da, geçen ekim ayında, Uyar Madencilik’e ait Darkale Kömür Ocağı’nda, yüzde 14 eğimli galerinin 600 metredeki baca denilen bölümünde, açığa çıkan gazın alev almasıyla yangın çıktı. Ardından göçük meydana geldi. Bu sırada madende mahsur kalan 28 işçi, yoğun duman içinde kaldı. Dumanın yayılmasını engellemek için bentler oluşturan 27 işçi, yardıma gelen arkadaşları tarafından dışarı çıkartıldı. Madenden 6 çocuk babası 49 yaşındaki Yunus Güçlü’nün ise cesedi çıkartıldı. Hastaneye kaldırılan 27 işçi tedavilerinin ardından taburcu edildi.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARI İÇİN MADENE GİRDİ

Maden kazasının ardından, Yunus Güçlü’nün, Balıkesir’in Savaştepe İlçesi Sıtmapınar Köyü’nde oturan eşi Beyda Güçlü ile çocukları Berna Güçlü, İsmail Güçlü, Fatih Güçlü, Muhammet Güçü, Şeydanur Güçlü ve Tuğba Güçlü’nün tek odalı evde yokluk içerisindeki yaşadıkları ortaya çıktı. Yıllar önce Türkiye Kömür İşletmeleri’ndeki işi, "Korkuyorum. Oralar ölüm çukurları" diyerek kabul etmeyen Güçlü’nün, çocuklarının geleceği için maden ocaklarında 1200 TL ücretle çalışmak zorunda kaldığı öğrenildi. Güçlü’nün işe başladıktan 29 gün sonra, madenin, girilmesi tehlikeli olduğu için kapatılmış olan bölümünde işverenin kazı yaptırmasından dolayı hayatını kaybettiği de yine incelemelerde tespit edildi.

Haberin Devamı

MADEN KAPATILDI

Türkiye Maden İşletmeleri’nin yaptığı araştırmanın ardından, kurallara aykırı faaliyet gösterdiği gerekçesiyle maden ocağı kapatıldı. Soma’da bulunan iki maden ocağındaki faaliyetlerini durduran Uyar Madencilik firması, Yunus Güçlü’nün ailesiyle yaptığı görüşmeler sonrasında da onlara 200 bin TL tazminat ödedi. Firmanın bu parayı öderken, aileden dava açmama garantisi aldığı ileri sürüldü. Yunus Güçlü’nün yakınlarının da, daha fazla tazminat alabilmek için uzun sürebilecek mahkeme süreciyle uğraşmamak ve ekonomik olarak da çok kötü durumda olduklarından bu miktarı kabul ettikleri öğrenildi. Olayla ilgili adli soruşturma da sürüyor.

Yunus Güçlü’nün eşi Beyda Güçlü, "Çok borcumuz vardı. Ben de o parayla onları kapattım. Şimdi bir de Bağ-Kur’dan emeklilik durumu var. Onun da borcunu ödemek istiyorum. Çocuklarımın geleceği için parayı kabul etmek zorunda kaldım" dedi. Yunus Güçlü’nün ağabeyi Mustafa Güçlü ise, "Maden firması Soma’daki faaliyetlerine tekrar başladıkları anda yeniden yardım etme sozü verdi. Onlar da bize gerekli parayı verdi. Biz de dava açmayı düşünmüyoruz" diye konuştu.

SENDİKA DAVA AÇTI

Yunus Güçlü’nün yakınlarının dava açmamasına karşın, Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi, aynı firmada çalışan kendi üyeleri 120 işçi için alacak davası açtı. İşçilerin ücretlerini almadan firmanın madenleri kapatarak ilçeden ayrıldığını söyleyen Sendikanın Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, "Kazanın ardından firma, Soma’daki tüm faaliyetlerini durdurdu. Biz de üyelerimiz için hareket geçtik. Hukuk mücadelesi başlattık. Gerekli olan parayı tahsil etmek istiyoruz ama firmadan bir muhatap bulamıyoruz. Şirket sahibinin üzerinde mal görünmüyor. Farklı bir yönetim yapıları var" dedi.

Haberin Devamı

Tamer Küçükgencay, Yunus Güçlü’nün ailesine verilen tazminat miktarıyla ilgili olarak ise, "Daha fazla paralar buradaki firmalar tarafından ödendi. Bu şirket belki bunu da ödemezdi, ama olayın gazetelerde geniş olarak yer almasının ardından bu miktara çıkmış olabilirler" dedi.

Uyar Madencilik firmasının Soma’da bulunan temsilcileri ise, kendilerinin tazminat tutarından ve yasal işleyişten haberinin olmadığını, açıklama yapmak istemediğini dile getirdi.

Taylan YILDIRIM/DHA