“MHP’liler bizi aynı cümlede bile geçirmeyin” diyorlar ama kusura bakmasınlar böyle giderse aynı hükümet içinde çalışma zorunda kalacaklar.
Nasıl yani?
Şöyle...
Davutoğlu, 45 gün içinde hükümeti kuramaz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir isme görev vermezse, Türkiye erken seçime gidecek. Bu durumda da bir seçim hükümeti kurulacak. TBMM’de grubu olan partiler, oy oranına göre kabineye üye verecek. Böylece MHP ve HDP aynı kabinede yer almış olacak.
[[HAFTAYA]]
* * *
Ben demiyorum bunu Anayasa söylüyor...
114 ve 116’ncı maddeler açık. Anayasa’ya göre, seçim dönemi bitmeden seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde, seçim hükümeti kuruluyor. Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlıklarına TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanıyor. Geçici Bakanlar Kurulu'na bu üç bakanlık dışında, siyasi parti gruplarından oy oranlarına göre bakanlık verilecek. Ve seçime kadar ülkeyi bu hükümet yönetecek.
* * *
MHP, “HDP var” diyerek bu hükümette de yer almak istemeyebilir.
Sıkıntı yok... Anayasaya göre teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine meclisten veya dışarıdan bağımsız bakanlar atanıyor.
Aslına bakarsanız bu ‘Geçici Hükümet’ mevzusunda MHP ve HDP’nin bir arada olmasından çok daha önemli bir detay var: Erken seçim en erken kasım sonunda yapılabiliyor.
Kasım sonuna kadar Türkiye’yi idare edecek bu ‘Geçici Hükümet’in en temel konularda bile içi boş inatlaşmalar yüzünden karar alamayacağı kesin gibi.
* * *
Şimdi sormak gerek: Bu iki partinin aynı hükümete yer aması için illa anayasa zorlaması mı gerekiyor?
Ülke için aynı konuda tek bir ortak fikir üretememek nasıl bir siyasettir?
11 Temmuz 2015, Cumartesi 05:00
Haberin Devamı