Başbakan Erdoğan, Muhteşem Yüzyıl dizisini eleştirirken, “Bizim öyle bir ecdadımız yok. Biz öyle bir Kanuni, öyle bir Sultan Süleyman tanımadık” diyor. Başbakan, dizilerde filmlerde hep savaşan, at üstünde kılıç sallayan adamlar olsun istiyor. Kadınla erkeğin yan yana gelmesine, Osmanlı’nın Harem ile anılmasına karşı. O zaman ona ve meraklılarına at üstünde geçen, bol savaş sahneli filmler önerelim:
Battal Gazi
Battal Gazi'nin Oğlu
Battal Gazi Geliyor
Battal Gazi'nin İntikamı
Kara Murat
Kara Murat Ölüm Emri
Kara Murat Kardeş Kanı
Kara Murat Fatih'in Fermanı
Kara Murat: Fatih'in Fedaisi
Malkoçoğlu
Malkoçoğlu Ölüm Fedaileri
Malkoçoğlu Cem Sultan
Malkoçoğlu Akıncılar Geliyor
Tarkan
Tarkan Mars’ın Kılıcı
Tarkan Gümüş Eyer
Liste uzayıp gidiyor. Milyonlarca insan 70’li yıllarda bu filmleri izledi. O günkü sinema filmleri neredeyse bugünkü dizilerle yarışacak uzunluktaydı. İzleyen herkes Fatih’in fedaisi Kara Murat’ın gazeteci Rahmi Turan’ın yarattığı bir çizgi roman kahramanı olduğunu biliyordu. Çizgi roman karakteri olmasına rağmen filmlerde padişah Fatih Sultan Mehmet’e fedaisi olacak kadar yakındı.
Böyle bir kurguyu da kimse yadırgamıyordu. Yapımcı Türker İnanoğlu çizgi romanın yayın hakkını satın aldı ve başrolü Cüneyt Arkın’a verdi. Malkoçoğlu, çizeri Ayhan Başoğlu olan bir karikatürdü. Karaoğlan’ın çizeri Suat Yalaz, Tarkan’ın çizeri Sezgin Burak’tı. Ne bir tarihçi, ne bir sosyolog ne de bir siyasetçi Kara Murat ile Fatih’in yan yana gelmesini eleştirmemişti.
Bu filmlerde mekan olarak hep Rumeli Hisarı’nın ve Yedikule Zindanları’nın kullanılması yadırganmamıştı, Seyirci aynı figüranların aynı film içinde defalarca ölmesi, bir kişinin aynı anda dört ok birden atması, bir kılıç darbesiyle beş kelle kesmesi, montajla aynı uçan tekmeyi tekrar tekrar atması, kahramanların bir türlü ölmemesi gibi saçmalıklara şaşırmamıştı. İnsanlar “Sinema bu” deyip geçmişti. Hadi bunlar 1970’lerde kaldı diyelim. Peki ya Ustura Kemal…
Bu adla şu anda bir dizi oynuyor. İşgal yıllarında İstanbul'da kabadayılığı ve düşman kuvvetlerine yaptıklarıyla nam salmış Ustura Kemal de bir çizgi roman kahramanıdır. 1972 yılında Gün gazetesinde çizilmeye başlanmıştır. Şu anda da televizyonda Oktay Kaynarca tarafından canlandırılmaktadır. Ama hiç kimse çıkıp “Biz böyle bir Ustura Kemal tanımıyoruz” demiyor.
Çünkü seyirci tıpkı ‘Muhteşem Yüzyıl’ gibi bunun da bir kurgu olduğunun farkında. Dizideki padişahın insanların hayatına bir zararı dokunmaz ama gerçek hayatta kendisini padişah zannedenlerin zararı hem kendisine hem ülkesine hem de demokrasiye çıkar.
28 Kasım 2012, Çarşamba 04:00
Haberin Devamı