Özlem DenizmenUzun yaşamın formülü

HABERİ PAYLAŞ

Uzun yaşamın formülü

Haberin Devamı

Dünya Ekonomik Forumu için Davos’ta olduğum bir toplantıda, kadın-erkek ekonomik eşitliğinin, erkeklerin bulaşık yıkadığı gün sağlanacağı konuşulmuştu. Şimdi de kanıtlandı. Haydi erkekler mutfağa, süpürgeye, çamaşıra!

Hayat müşterek. Ev işinde paylaşım olması gerek. Bu sadece kadının çalışma hayatına girmesi, ekonomik özgürlüğünü eline alması ile ilgili değil, erkeklerin sağlığıyla da ilgili. Üstelik kanıtlandı. Yaşasın!

ERKEKLER KOLLARI SIVAYIN

Ömür uzadı, yaşamdan beklentilerimiz yüksek. Emeklilik sonrası zamanımızı nasıl geçirdiğimiz ve bundan nasıl etkilendiğimiz daha uzun yaşam için çok önemli. Çünkü bu dönemde meşgul olduğumuz şeyler ‘çalışma alanımız’ haline geliyor. Uyku, beslenme kadar fiziksel faaliyetler ve stresten uzak durmak da çok önemli.

YÜZDE 25 DAHA İYİ SAĞLIK

Bremen Üniversitesi’nin araştırmasına göre; emekli kadınlar ev işlerine emekli erkeklerden günde 2 saat fazla zaman harcıyor. Ev işlerinin sağlık üzerindeki etkilerine bakıldığında; her gün ev işlerine 3-6 saat zaman ayıranların sağlıkları, 1-2 saat ayıran kişilerden yüzde 25 daha iyi. Eşinden destek almadan ev işi yaparak uzun saatler harcayan kadınlar ise daha fazla stres altında oluyor ve sağlıkları olumsuz yönde etkileniyor.

KADININ ÇALIŞMASININ FAYDALARI

✔ Kazanır İhtiyaçlarını karşılayan kadının özgüveni artar. Herhangi bir zor durumda (vefat, ayrılık, hastalık) kendine yetebilme hissi, onu güçlü kılar.

✔ Öğrenİr Öğrenmenin, kişisel ve mesleki gelişimin sonu yok. Çalışan kadının dünyaya ve olaylara bakışı değişir.

✔ Paylaşır Kadınlar paralarının yüzde 80’ini eğitim, beslenme ve sağlık için harcıyor. Kadınlar erkeklerden 3 kat fazla bağış yapıyor. Sadece kendilerine değil, topluma da faydalılar.

GÜÇLÜ ÇOCUKLAR

Ne istediğini bilen çocuk yetiştirmenin yolu güçlü anne olmaktan geçer. Araştırmalara göre; çalışan annelerin çocukları gelecekte daha iyi bir kariyer ve daha yüksek maaşa sahip oluyorlar.

KONFERANS

Kurucu başkanı olduğum Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), Türk Ekonomi Bankası (TEB) işbirliğiyle ‘3. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Konferansı’nı düzenledik. Tek maddeyi tartıştık; Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki yatırımlarımız ne olacak?

EŞİT ÜCRET

İzlanda’da 1 Ocak’tan itibaren en az 25 çalışanı olan şirketler, kadın ve erkek çalışanlarına eşit maaş verdiğini belgelemek zorunda.

ÜNLÜLERİN PARA KARAKTERLERİ: TİYATROCU BEHZAT UYGUR

PARANIN PATRONU EŞİM

★ Para deyince aklınıza ilk gelen?

Ben bankaya para yatırmayı bile bilmem. Eşim bakıyor o işlere.

★ İlk parayı kaç yaşında, ne işten kazandınız? ne aldınız?

6 yaşında babamın tiyatrosunda minder sattım. Oyuncak aldım.

★ Restoranda hesabı kim (kadın/erkek) öder?

Eşim. Paranın patronu o.

★ Dayanamayıp hep aldığınız bir şey?

Teknolojik aletlere dayanamıyorum.

★ Peşin mi taksit mi?

Peşin. İndirim yaptırırım.

★ Pazarlık yapar mısınız?

Anlamsız pazarlıklar yaparım.

★ Evde uyguladığınız en güzel tasarruf yöntemi?

Eşim, peşimden koşup ışıkları kapatır.

★ Para ile ilgili sizi en çok etkileyen örnek kişi kim oldu?

Babama (Nejat Uygur) benzemişim. O yürürken cebinden düşenleri toplayanlar zengin oldu!

★ Diyelim 30 bin liram var. ne yapayım?

Arkadaşlarını al, topluca tiyatroya gidin. Tiyatro paradan daha çok şey kazandırır.

★ Birisi borç istese, siz vermek istemeseniz ona ne dersiniz?

“Daha şimdi başka bir arkadaşa verdim” derim.

★ Para ile ilgili bir hikayeniz?

Benden para yardımı isteyen çocuklara, yemek ısmarladım. Hamburger, patates, kola derken param bitti. Ben simit yiyerek eve gittim.

BEHZAT UYGUR'UN PARA NOTU: Para var, gerçek. Ona anlam yükleyen biziz. Behzat’ın parayı hayatında daha doğru konumladırmasını tavsiye ediyorum. Onun notu 5. Eşi Çiğdem Hanım’a ise 9 veriyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder