Yaşam Hindistan'ın unutamadığı iki Osmanlı prensesi Darrüşehvar ve Nilüfer!

Hindistan'ın unutamadığı iki Osmanlı prensesi Darrüşehvar ve Nilüfer!

Paylaş
Hindistan'ın unutamadığı iki Osmanlı prensesi Darrüşehvar ve Nilüfer!

Osmanlı Devleti'nin iki müstesna prensesi Darrüşehvar ve Nilüfer, üzerinden yıllar geçse de Türkiye topraklarının yanı sıra Hindistan'da dahi anılıyor. Trajik denebilecek hikayeleri olsa da evlenip gittikleri topraklarda saygı ve sevgi ile adlarından söz ettirmeyi başardılar. Saltanatın kaldırılması ile başlayan hikayede öne çıkan karakterler zekaları, bilgileri ve güzellikleri ile karşılarındakini büyüleyen iki prenses oldu.

Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr Saltanatın kaldırılması ile yeni bir sürece girilmiştir. Son halife Abdülmecif Efendi ve ailesi çıkan kanun gereği ülkeyi terk etmek zorunda kalır. Bu noktada Abdülmecid'in her yönü ile muhteşem sayılabilecek kızı Darüşşehvar ve kuzeni Nilüfer'in hayatı değişmek üzeredir. İşte, öyküleri ile hafızalardan silinemeyecek prenses Darrüşehvar ve Nilüfer...

Haberin Devamı

TÜRKİYE VE HİNDİSTAN'IN UNUTAMADIĞI PRENSESLER!

Halifeliğin kaldırılması tartışılırken, çıkan bir kanunla hanedan ailesi sürgün edilir. Sürgünde ekonomik olarak zor zamanlar geçiren Abdülmecit ve ailesinin bir gelir kaynağı ise halifeye değer veren Haydarabad Nizamı Ali Han'dan gelen 300 pound'dur.

Eğitimli, kültürlü, akıllı ve güzel olan Osmanlı prensesleri ise diğer hanedanlar tarafından her zaman ilgi odağı olmuşlardır. Abdülmecid Efendi'nin kızı Dürrüşehvar Sultan da, Haydarabad Nizamı'nın oğlu Azam Şah'ın dikkatini çekmiştir ve talip olur.

O dönemin dünyanın en zenginlerinden biri olarak gösterilen Nizam'dan Abdülmecid, mehir olarak 40.000 pound ister. Ancak bu miktar Haydarabad Nizamı Ali Han tarafından yüksek bulunur. Buna karşılık Muazzam Şah ile prensesin kuzeni Nilüfer'in evlenmesi uygun görülür ve iki çift Fransa Nice'de evlenir.  Dürrüşehvar ve kuzeni Nilüfer, dünyaca "Binbir Gece ve Bir Müslüman Düğünü" ile dünyaevine girmiş olur.

Haberin Devamı

Son Halife Abdülmecit Efendi’nin, ismi “Şahlara mahsus inci” anlamına gelen kızı Dürrüşehvar Sultan 1914 yılında dünyaya geldi. Çocukluğu Dolmabahçe Sarayı’nda geçti. 1931’de Haydarabad Nizamı’nın oğlu ile evlenen Dürrüşehvar, Berar Prensesi oldu ve Haydarabad kentinde yaşamını sürdürmeye başladı. 1954 yılında eşinden ayrılarak Londra’ya geçti. 92 yaşında vefat eden Dürrüşehvar'ın iki oğlu olur.

Nilüfer Sultan ise 4 Ocak 1916’da Göztepe Sarayı’nda Damat Moralızade Bey ve Abdülmecid’in kardeşi Adile sultanın çocukları olarak dünyaya gelir. Nilüfer'de 2. Dünya Savaşı sonrasında Paris'e yerleşir. İkinci evliliğini ise bir Amerikalı ile yapar.