Bekir Saçar

19 Mayıs 2024, Pazar 07:00

12 bin yıl öncesine yolculuk

Peygamberler şehri’ Şanlıurfa, Hz. Eyüp Türbesi, Ulu Cami, Balıklıgöl, Halfeti, Harran, Şuayb Antik Şehri ve Jüstinyen Su Kemeri’nin de aralarında bulunduğu pek çok farklı noktasıyla dünya kültür turizminin gözdesi oldu. Göbeklitepe’nin 12 bin yıllık dini merkez olduğunun tespit edilmesinin ardından Karahantepe’nin de keşfiyle bölge turizmde zirve yaptı. Geçen yıl şehri 5 milyon turist ziyaret etmiş. Ben de bu hafta Şanlıurfa’ya gidip karış karış gezdim.

EN BÜYÜK SORUN ÇÖZÜLMÜŞ

Şimdilerde iş ve şov dünyasının ünlüleri de akın akın Şanlıurfa’ya gitmeye başladı. Ama onların tek derdi şehirde kendi lükslerine uygun bir otelin olmamasıydı. Nihayet bu sorun artık ortadan kalkmış. Dünyaca ünü Double Tree By Hilton şehrin ilk 5 yıldızlı otelini açmış. Lüksü, konforu, dekorasyonu, SPA’sı, spor, masaj salonu ve fine dining restoranıyla emsallerinden farksız. Genel Müdür Fatih Günkent ve Ticari Müdür Seda Rastgeldi Gülen misafirleriyle birebir ilgilenip rahat etmeleri için tüm imkanlarını seferber ediyor. Tebrikler..

TEHLİKE ÇANLARI ÇALMAYA BAŞLAMIŞ

Son yıllarda Bodrum ve Çeşme turistlerin akınına uğrayınca esnaf, “Sezon üç ay ne koparırsam kar” mantığıyla hareket etmeye başlamış, tatilciler de rotalarını daha uygun fiyatla hizmet veren Yunan Adaları’na çevirmişti. Şanlıurfalılar da Bodrum ve Çeşme esnafını örnek almaya başlamış. Şehrin en gözde sıra gecesi yapılan mekanına ve farklı kebapçılara gittim. Yemekler de eğlence de çok sıradan. Yani tam anlamıyla turistik. Bu yemekleri inanın Türkiye’nin her yerinde yiyebilirsiniz. Sözüm Şanlıurfa esnafına. “Gerçekten yanlış yapıyorsunuz. Şu an turizmde tam da zirveye doğru ilerliyorsunuz. Ama bu mantıkla devam ederseniz inanın misafirleri bölgeden uzaklaştırırsınız. Şehirde en leziz yemekleri Hilton’un şefi Mehmet Ferhat Yıldırım’ın ellerinden yedim. Benim gastronomide yaşadığım sıkıntıyı siz de yaşarsanız rotanızı Hilton’a çevirin. İnanın çok ama çok mutlu olursunuz. İyi tatiller. Afiyet olsun.

12 Mayıs 2024, Pazar 07:00

Sunset Grill&Bar 30 yaşında

İstanbul’da neredeyse her gün onlarca yeni restoran açılıyor, maalesef bir o kadarı da kapanıyor. Paris, Londra, Tokyo ve New York gibi şehirlerde 100 yılı aşkın süredir hizmet veren restoran sayısı hayli fazla. Biz de ise bırakın 100 yılı, 10 yıl ayakta kalabilen işletmelerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Bunu başarabilenlerden biri de İstanbul, Ulus’taki muhteşem Boğaz manzaralı Sunset Grill&Bar. Barış Tansever’in genç yaşında açtığı mekan 30 yaşına girdi. Misafirlerine dünyanın en leziz yemeklerini sunmayı ilke haline getiren Tansever’in restoranında çok sayıda dünyaca ünlü, ödüllü şefler çalışıyor. Şimdi buna bir yenisini daha ekledi.

YUNAN ŞEF MARIOS TSOURIS İSTANBUL’DA

Akdeniz, Japon ve Türk Mutfağının en leziz yemeklerinin yanı sıra, muhteşem sushileriyle damaklara ziyafet çeken işletme, 30. yılında bünyesine Michelin yıldızlı Yunan Şef Marios Tsouris’i kattı.

Atina’daki Nobu, Hong Kong’daki Gaia, Mikonos’ta Solymar, Paris, Cannes’daki Kalamata, COYA markasıyla Doha, Dubai, Londra’da en leziz yemeklere imza atan usta şef, bundan böyle sanatını Sunset’te sergileyecek. Sunset müdavimlerine bir de müjdem var. İşletme 30. yılı sebebiyle üç ay boyunca misafirlerine, 12.00-16.00 saatleri arasındaki öğle yemeklerinde bir yat firması ve kredi kartı sponsorluğuyla toplam yüzde 50 indirim yapıyor

YUNANLI ŞEFİN TADIM MENÜSÜ

İnce phyllo tartın içinde, nori jölesi ve kaviar ile sunulan Ton balığı tartar. Trüf mayonezi ve füme ekmekle sunulan Sığır carpaccio. Miso sos ve taze trüfle zenginleştirilmiş somon tataki. Kral yengeç tartar, mantar ve beurre blanc sabayon eşliğinde deniz tarakları. Çilekli ve ayvalı marmelat ile sunulan foie gras. Kırmızı karidesli risotto ve Izgara bonfile şefin tadılması gereken lezzetlerinden bazıları. Afiyet olsun.

05 Mayıs 2024, Pazar 07:00

Denizden restaurant yaza hazır

Masterchef Moderatörü Şef Mehmet Yalçınkaya, 2023 yazında Bodrum Merkez Marina’daki Kocadon Museum Hotel içinde Denizden Restoran’ı açmış ve yaza damgasını vurmuştu. Elit bir ortamda, fine dining deniz mahsulleri lezzetlerini deneyimlemek isteyenlerin gözdesi olan restoran, geçen hafta kapılarını açınca ben de soluğu orada aldım. Ünlü şef restoranının ve değişen dünyanın yeni trend mutfağını şöyle anlattı. “Restoranların kimlikleri daha minimalist olmaya doğru kayıyor. Sunum tabakları daha sade ve ürünün önüne çıkmayacak reçetelerle hazırlanıyor. Restoranımda paylaşım tabaklarını hazırlarken fiyat fayda endeksinin daha makul bütçeli olmasına dikkat ettim. Tadım menülerini de aşırı lüks ve atık içeren yemeklerden sıyrılarak, daha sade bir hale getirdim.”

BODRUM DENİZİNDEN MAVİ YENGEÇ

Şef Yalçınkaya, “2024 menümün yıldızı Bodrum Savran’da keşfettiğimiz kabuksuz mavi yengeç olacak. Ben ve ekibim ürünle çalıştık. Geldiğimiz noktada leziz, görseli yüksek, muhteşem DENİZDEN RESTAURANT YAZA HAZIR bir tabak oluşturduk” diyor. Sürdürülebilir dünya düzeni için çalıştığını söyleyen Mehmet şef, restoranının yemeklerin Ege coğrafyasında yetişen yerel ürünlerle hazırlıyor. Itır otu, lavanta, gambilya, mandalina, kabuksuz yengeç ve ahtapot bunlardan bazıları. Başta kadın kooperatifleri olmak üzere, Ege Bölgesi’ndeki tüm kooperatiflere sahip çıkan şef, ürünlerinin çoğunu da buralardan temin ediyor.

BALIKTA ‘DRY AGED’ DÖNEMİ

Mehmet şef, etler için kullanılan ‘dry aged’ yöntemini ilk kez bu restoranda uygulamaya başlamış. Bu yöntemle bekletilip, dinlendirilen balıklar çok daha leziz ve aromalı oluyormuş. Mekanın yemeklerinin tadı da sunumu da muhteşem. Sizlere restoranın zengin menünü değil, şefin menüye yeni dahil ettiği lezzetleri listeleyeceğim. Amus bouche peynir üçlemesi, istiridye, somon sable, Bodrum gambilya, uskumru taratür, savran kabuksuz mavi yengeç, kalamar kaygana, Dry aged granyöz, serseri kalamar, ananas, cevizli crumble, vişne marmelatlı mandalina şırası, çam fıstığı krokan ve kaymakla hazırlanan lavanta. Afiyet olsun…

14 Nisan 2024, Pazar 07:00

Çok özel bir mekan: Hundret-100

Bugün size, geçen hafta Boğaz’ın incisi Kuruçeşme’de açılan Hundret yani 100’ü anlatacağım. Mandarin Oriental İstanbul’un karşı yamacında 150 yıllık taş binada açılan ‘fine dining’ mekanın konsept danışmanlığını çoğunuzun yakından tanıdığı Aşşk Kahve, Lucca Bebek, Mitte, Momo Beach ve Momo Bebeköy’ün kurucularından Turgay Yıldız yapmış. Çok da iyi yapmış çünkü İstanbul’un böyle özel ve sıra dışı bir mekana çok ihtiyacı vardı.

BOĞAZ MANZARALI BRUNCH KEYFİ

Yemeğinizi ister taş binanın ultra lüks ve şık dekorasyonu altında ister aynı şıklıktaki kış bahçesinde yiyin. Avrupa ve Türkiye’de birçok ünlü restoranın menüsüne imza atan Şef Ali Yavuz’un yemeklerinin tadı da sunumu da olağanüstü. Uluslararası mutfağında yok, yok.

Sushi’si damak çatlatan türden. Barında harikalar yaratan Orhan Yakut’un kendine özel reçeteyle hazırladığı kokteylleri mutlaka tatmalısınız. Emin olun onun hazırladığı margaritayı Türkiye’de yapacak barmen sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Mekanın alt katında 100 kişilik müthiş bir gece kulübü var. Kulübün resident DJ’i Fatih Mutlu. Burada zaman zaman Türkiye’nin ve Avrupa’nın en ünlü DJ’leri de sanatlarını icra edecek. Hafta sonu brunch yapmayı seviyorsanız aradığınız yer Hundret olabilir.

MENÜDEN TEST ETTİKLERİM

Sıcak ve soğuk başlangıçlardan carpaccio gamberi rossi, renkli armut domatesli burrata, gillardeau istiridye, adaçaylı çıtır bebek kalamar, trüf mantarlı su böreği ve tütsülenmiş kırmızı karides ızgarayı öneririm. Rezeneli ekşi elma salatası, Antep fıstıklı tere salatası ve İran karpuz salatası farkını fark ettiriyor. Makarna seviyorsanız, Limonçello spagetti, Bal kabaklı tagllietelli, Konya küflü peynirli rigatoni, ve pancar burrattalı linguini sizi fazlasıyla mutlu edecektir. Ana yemeklerden de Asya usulü kalkan, Espanyol red mullet, deniz mahsulü granyöz, antrikot ızgara ve ördek feelet, portakalı karışık deniz mahsullerini tadabilirsiniz. Afiyet olsun.

07 Nisan 2024, Pazar 07:00

İlkbaharda kamp keyfi

Yılın en mutluluk veren mevsimi ilkbahar geldi. Malum, otel fiyatları ve turlar el yakıyor. Ben de her zevke, yaşam stiline ve bütçeye uygun bol oksijenli tatil yapmak isteyenler için Türkiye’nin cennet gibi kamp alanlarını araştırıp listeledim.

EGEDEN AKDENİZE…

Faralya, Kelebekler Vadisi, Yeşil Vadi Doğa Park, Katrancı Koyu Kamp Alanı, Fullmoon Camping, Kabak Valley Camp. Marmaris’te Çetibeli Orman Kampı, İnbükü Kamp Alanı, Club Amazon, Altınkum Camping. “Bodrum aşığıyım” diyenlere önerilerim; The Camp Bodrum, Yahşi Plajı Kamp Alanı, Gümüşlük Kamp Alanı, Çınar Kamp Alanı ve Ilgınlar Camping olacak. Rüzgar sörfü ve kamp yapmak isteyenleri de Akyaka’daki Orman Kampı, Çınar Koyu, Akbük Koyu ve Dane Gökova kampına; Datça’da da Özil Camping, Akçabük Kamping, Körmen Camping, Ilıca Kamping’e alalım. Tercihini Ayvalık’tan yana kullanmak isteyenlere tavsiyem; Sata Kamp Cennet Tepesi, Ayvalık Adaları, Sarımsaklı Tabiat Parkı, Saklı Cennet ve Badavut Plajı olacak.

SERİN HAVA İSTEYENLERE…

Gözünü Çanakkale’ye çevirenler tercihini Atikhisar Barajı, Kabatepe Plajı, Anzak Koyu Plajı, Çamlıca Şelalesi, Assos Kamp Alanı, Kaz Dağları, Saros Körfezi, Bozcaada ve Gökçeada’dan yana kullanabilirler.

İÇ ANADOLU MU DEDİNİZ?

İç Anadolu’da kamp yapacaklar için önediğim rotalar; Salda Gölü, Burdur Kent Ormanı, İnsuyu Mağara Çevresi, Karataş Gölü ve Karanlıkdere Kanyonu.

06 Nisan 2024, Cumartesi 07:00

Bay Bıngıl sahnede

Tolga Çevik’in ‘Arkadaşım’ olarak sahneye çıktığı, sahnelerin en sıra dışı, eğlenceli ve doğaçlama tek gösterisi Tolgshow turneye çıktı.

Oynadığı her gösterinin yeri ve tarihi açıklanır açıklanmaz biletleri tükenen Tolgshow, fenomen karakter Bay Bıngıl ile dikkat çekiyor. ‘Fat suit’ giyerek şişmanlayan Tolga çevik emlakçılık yapan Bay Bıngıl karakteriyle çok ama çok güldürüyor. 15 Nisan’da Zorlu PSM’de izleyebilirsiniz.

 

66 yaşındaki Anna Vissi sahne enerjisiyle genç kızları aratmıyor.

TEKRAR GELİYOR

Yunanistan’ın en büyük yıldızlarından Anna Vissi, Türkiye’de de hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip. Vissi, 21 Şubat’ta açılışını yaptığı HOL’de bir kez daha seyirci karşısına çıkacak. Yeni konser 17 Nisan’da…

Esnaf markasıyla eğlencede çığır açan Tinkon Group’un yeni mekânı Hol 21 Şubat’ta İstanbul’a merhaba demişti. Maslak 1453’teki Hol çok amaçlı bir etkinlik alanı. Açılışı da herhalde yıllarca konuşulacak bir Anna Vissi konseriyle yapmıştı. Ama ne konser! Şehrin sosyal hayatının tüm renkli yüzleri oradaydı. Geceye davet edilmeyenler günler öncesinden araya birilerini sokup listeye girmek istedi. Böyle gecelerde “Geleceğim” diyenlerin en az üçte biri gelmez. Ama bu kez aksine herkes gelmiş, birer de misafir getirmişti! Son yılların en eğlenceli gecesiydi. Anna Vissi performansıyla açılışa dev bir damga vurmuştu. İşte o şahane anların tekrarı 17 Nisan’da yaşanacak! Anna Vissi bir kez daha HOL’de sevenlerinin karşısına çıkacak. Hep birlikte sirtaki yapılacak, dans edilecek. Bayramı bir kez de bayramdan sonra kutlayın!