Zorunlu trafik sigortalarında geçtiğimiz günlerde yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Geçmişte ikinci el bir araç alındığında yeni bir trafik sigortası yaptırmak için 15 günlük bir süreniz vardı. O sırada aracınızı satın aldığınız kişinin yaptırdığı trafik sigortası geçerliliğini koruyordu. Bu iyi niyet yaklaşımı gün geçtikçe suiistimal edildiği ya da unutulması nedeniyle sigorta yaptırmamaya kadar gitti. Ve durum yollarda trafik sigortasız araç sayısının artmasına sebep oldu. Şöyle açıklamak daha doğru; Trafik sigortası bir mesuliyet sigortası. Yani bir kaza anında kendisinin değil, karşı tarafın mağduriyetini önleyen bir sigorta. Yani size bir araç çarpsa ve trafik sigortası yoksa yandınız.
Sektörün iş yükü arttı ama...
Şimdi ise araçların sigortasız kalmasını önlemek için yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Bir araç alacaksanız önce sigorta acentenizi arayacaksınız trafik sigortanızı yaptıracaksınız sonra gidip noterden üzerinize satış işlemini yaptıracaksınız. Düzenleme yürürlüğe girdiği gün, vatandaş durumu bilmediği için acilen sigortacılarını arayıp sigorta yaptırmak istedi. Sigorta acenteleri ise işi gücü bıraktı ve acele trafik sigortası poliçesi hazırlama paniğine girdi. Zaten trafik sigortası arzında sıkıntı var. Sigorta şirketlerinden 3-4’ünün üzerine bu iş yıkıldı, diğerleri ise kulağının üstüne yattı. Bir şirketin bir ayda kestiği poliçeyi bir günde kestiği iddia ediliyor. Trafik sigortası zarar eden branş, kestiğin anda yüzde 30-40 zarar ediyorsun. Sonuçta vatandaş, acente, sigorta şirketi hiç biri durumdan memnun değil. İlk gün paniği normale döner, bu konuda umudumuzu koruyoruz.
Palandöken “5 yılda fiyatlar çok arttı”
Diğer taraftan TESK Başkanı Sayın Bendevi Palandöken bir açıklama yapmış. Esnaf ve sanatkârları savunduğunu düşünerek okudum, bu sefer konuyu genelleştirmiş. Aslında genelin böyle bir sıkıntısı yokken... Trafik sigortalarının fiyatlarının çok arttığını söylemiş ve eklemiş: “5 yıl önceki fiyatlarla bugünün fiyatları arasında uçurum var.” 5 yıl önceki hangi fiyatlarla bugünün fiyatları arasında uçurum yok ki diye sorarım Sayın Palandöken’e. Kaldı ki fiyatları devlet belirliyor ve hep enflasyonun altında bir oranda artışa izin veriyor. Palandöken ayrıca, fiyat farklılıkları var, hem de yüzde 100 demiş. O konuda da haklı. Temsil ettiği esnaf kesimi için bu farklılıklar oluşuyor. Çünkü aracını gündüz işinden evine kullanıp yılda bir kaza veya yapmayan ile yılda dokuz kaza yapan esnaf kardeşimin fiyatları arasında bir fiyat farkı olsun değil mi? Nasıl olsa patron öder diye çok dikkatsiz araç kullanılıyor. Bu poliçeler kişilere yazıldığında herkes rahat edecek.