Murat Çelikİzninizle...

HABERİ PAYLAŞ

İzninizle...

Bizde bir adet var. İzin yapmamakla övünüyor çoğunluk. İzinsiz çalışmak bir maharetmiş gibi… Oysa çalışanlar için; izin, hak olmanın ötesinde bir ihtiyaç. Hele bizim meslekte. Gazetecilik başkalarının hayatını yaşamak demek aslında. Devleti yönetenlerin programlarına tabi olmak, onların belirlediği gündemin peşinde koşmak demek. Siyasetçinin, sanatçının, sporcunun, bürokratın; hülasa haber kaynaklarının yarattığı ortamlarda, onların takvimine göre yaşamak demek gazetecilik.

*

Herkes kendi mesleğinin, yaptığı işin zorluklarını yaşar, onu bilir. Bizim mesleğimizin -bence- en zor tarafı yukarıda özetlediğim hayat. Haberciliğin doğası gereği var olan başkalarına endeksli yaşama mecburiyeti. Hafta sonu için arkadaşlarınızla plan yaparsınız örneğin… Bütün hafta heyecanla cuma akşamını beklersiniz, cuma sabahı gelen bir açıklamayla gündem alt üst; sizin özel programınız da iptal olur. Kolay kolay söz veremez gazeteci. Önceden program yapsa da çoğunlukla uyamaz o programa.

Haberin Devamı

Habercinin hayatı ‘son dakika’dır özetle.

Mesela, tatile çıkarsınız ailece… Siz keyifle gezip tozarken memleketin bir köşesinde öyle bir felaket yaşanır ki, tatili yarım bırakıp işinizin başına dönmek zorunda kalırsınız. Yılbaşınız yoktur, bayramınız, yazınız, kışınız yoktur gazetecilikte. Bizim hiç olmadı bunca yıldır. Vatandaş tatile gider, siz bazen yollardaki trafik yoğunluğunu, bazen tatil yörelerindeki durumu haber yapmak için görev başındasınızdır. Haber kaynaklarının tatilleri de çoğunlukla ‘haber’ niteliği taşıdığı için onların tatillerini izler, haber yaparsınız. Haber kaynakları tatildeyken siz çalışırsınız yani. (Bu duruma en iyi örnek spor ve magazin medyası.)

*

Dediğim gibi, herkes kendi mesleğinin zorluklarını yaşıyor ama hangi işi yapıyor olursanız olun; dinlenmek, yenilenmek, tazelenmek demek izin. İster aile ister arkadaşlarla. Ya da yalnız başına. Nasıl, nerede, ne şekilde olduğu size kalmış. Önemli olan rutinden kopmak, zihni boşaltmak, vücudu dinlendirmek. İzin dönemleri insanın kendine vakit ayırabildiği, rahatladığı, huzur bulduğu ve çalışmaya tekrar başlayacağı günler için enerji depoladığı zamanlar. İşe dönüşte verimliliğin artması gibi bir doğal sonucu da var iznin.

Haberin Devamı

*

Bu kadar anlattıktan sonra sanırım tahmin etmişsinizdir… Bir gereklilik olan iznin bir kısmını kullanmak için bana müsaade. 20 Ağustos Salı günü burada tekrar görüşmek ümidiyle… Ben kaçtım. Kendinize ve sevdiklerinize iyi davranın, iyi bakın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder