Murat GülderenSanal mafyalar…

HABERİ PAYLAŞ

Sanal mafyalar…

Hayatlarını sadece başkalarının yaşam düzenini bozmak ve huzur kaçırmak üzerine kuran milyonlarca kişi var. Bunların bir kısmı bu işi şantajla para koparmak, bir kısmı ise zevk için yapıyor. Kullanılan mekan ise çoğunlukla sanal alem…

Sosyal medya çıktığından beri insan görünümlü varlıkların nüfusu hızla artıyor. Okullu gençler kıskaca alınıyor ve daha çok Facebook, Instagram, Twitter üzerinden korku salınıyor. Uzmanlara göre siber zorbalığa maruz kalanların yarısından fazlası bu durumu korkudan ya da utandıklarından kimseyle paylaşmak istemiyor. Paylaşanlar da son çare olarak ailesine haber veriyor. Benim etrafımda bile bu tür zorbalıklarla karşılaşmamış neredeyse kimse yok.

Haberin Devamı

Sürekli söylüyoruz ama aslında her şey tanımadığınız kişileri hesabınıza eklemekle başlıyor. Bunların büyük çoğunluğu sahte hesaplar…

Bu yöntemle mümkünse özel bilgiler de ele geçirilip yayılıyor. Dini inanışlar, siyasi görüşler, cinsel yönelimler, özel görüntüler tehdit ya da hedef gösterme unsuru olabiliyor. Sırf bu yüzden yılda dünya genelinde intihar eden kişi sayısı 1000’i geçiyor. Sıkıntı gerçekten büyük. Ailelere en büyük tavsiyem bir gözlerinin çocuklarının odasında olması…

Çünkü siber zorbalık yapmanın bile ne demek olduğunu bilmeden sırf eğlenmek için arkadaşlarını korkutan da binlerce çocuk var. Masumane başlayan bu saçmalıklar günün birinde büyük tehditler oluşturabiliyor.

Siber zorbalık ülkemizde de yaygın ancak bu alandaki hukuk sistemi de katı yaptırımlarıyla öne çıkıyor. Toplum olarak her karşımıza çıktığında bu tür kişileri savcılığa, polise şikayet edip deşifre etmekten çekinmeyelim.

Çiçek açan gazete

Küresel iklim değişikliğiyle birlikte çevreci projeler hız kesmiyor ancak bir tanesi var ki gerçekten aklımı aldı. Japonya’da toprağa gömülünce çiçek açan gazete…

Şaka değil, içerisine özel yerleştirilen tohumlar sayesinde gazete kağıdı bitkiye dönüşüyor; hatta sebze bile olabiliyor. Gazetenin adı The Mainichi Shimbunsha. Japonya’da oldukça etkili sonuç yaratan bu girişimle birlikte, gazete günde 4 milyondan fazla satarak 700 bin dolardan fazla kar elde ediyor. Düşüncenin sınırı yok. Biz neden yapmayalım?

Haberin Devamı

Gidin sanat yapın…

2012 yılında tam 1 milyar dolara Facebook tarafından satın alınan Instagram bu süreçte değerini neredeyse yüz kat arttırdı ve 100 milyar dolara çıkardı.

Halihazırda 1 milyar kullanıcısı olan platformun 1 saatlik dikey video paylaşım özelliği kullanıcı sayısının kısa sürede 2 milyara ulaşacağını gösteriyor.

Ancak anlamadığım bir şey var; önünüzde kocaman bir saatlik imkan varken neden hala yaptığınız yorucu sporları, yediğiniz yemekleri, boğazdaki manzarayı, evdeki hayvanınızla yaptığınız komiklikleri paylaşıyorsunuz ki? Gidin sanat yapın, kısa filmler çekin, dijital pazarlama kasın, farkınızı ortaya koyun.

Türkiye kazanıyor

Merakla beklenen seçimler bitti ve önümüzde istikrar ve ekonomik reformlar için müthiş bir süreç var. Bu sürecin de çok iyi değerlendirileceğini ve Türkiye’nin kazanacağını biliyorum. Dünya biliyor… Ama lütfen 81 milyon kenetlenelim artık. Siyasi çekişmeler yüzünden en yakınlarıyla ilişkisini kesenler… Bırakalım bunları, zamanımız çok değerli…

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder