Tamer HeperEvde hayvan besleyelim
HABERİ PAYLAŞ

Evde hayvan besleyelim

Yer yerinden oynuyor. Canlı öldürmenin yasal izni, hatta mecburiyeti olabilir mi? Tartışılan hayvan öldürme izni ve hatta görevi veren yasa bu çerçevede. Adı uyutmaydı şimdi ötanazi. Ne değişti? Daha önce yazdım, ötanazi kimsenin kendinin öldürülmesi izni vererek, başkası tarafından tıbbi yollarla öldürülmesidir. Peki köpeğin izni nasıl olacak?

* * * * *

Bugün ötanazi tabirinden de vazgeçiliyor. Şimdi sahiplendirme metodu üzerinde duruluyor. Peki sorarım. Kat mülkiyetine tabi binalarda, yönetim planında, “hayvan beslenemez” kaydı var ise o hayvan hakim kararı ile o evden uzaklaştırılıyor. Yani evde hayvan beslemeyi yasalarla neredeyse yasaklama imkanı varken ve bunca yıllık meslek hayatımda pek çok yönetim planında “Evcil hayvan beslenemez” kaydına rastladığım bir ortamda bu hayvanlar nasıl sahiplendirilecek? Yani bugün yasa ev hayvanını sokağa atmanı öngörüyorken, eve nasıl sokacağız da sahiplendireceğiz? Şayet gerçekten öldürmenin önüne geçecek iyi niyetimiz var ise evde evcil hayvan beslemeyi yasaklayabilen hukuki düzenlemenin de değiştirilmesi şart. Yani olay iki cümleye sığacak kadar basit değil. Canlıların kıymetini bilenler için evlerde beslenen evcil hayvanlar o ailenin ferdi olur. Hakim kararı ile çocuğunuzu sokağa atmayı düşünür müsünüz? Mümkün mü? Bizler görme engelliler için rehber köpek kullanırken köpek iyi, hastalık teşhisinde kullanırken köpek iyi, uyuşturucu yakalamak için köpek kullanırken köpek iyi, rehabilitasyon merkezlerinde kullanılan hayvanlar iyi, patlayıcı ararken kullanılan köpek iyi, onların dışındakiler öldürülmeye mahkum. Bu mudur insanlık?

Haberin Devamı

* * * * *

Gençlik yıllarında pek çok tavuk baktığı için hayatı boyunca bir lokma tavuk eti yememiş, karşılaştığı bir böceği öldürmeden uygun yerlere taşıyan biri olarak yazıyorum. O canlıların kıymetini canlıya yakın olanlar bilir. Bunu şunun için yazdım. Uyutma veya ötanazi adı altında itlaf etmeyi teklif edenler, lütfen yarın bir yavru kedi veya bir yavru köpek edinin ve bir hafta bakın bakalım sonrasında öldürmeyi düşünebilecek misiniz? Tahmin ediyorum ki hiçbir zaman hayvan diye isimlendirdiğimiz canlardan hiçbirine yakın olmadınız. Bir deneyin ve önce evde hayvan beslemeyi engelleyen yukarıda bahsettiğim hukuki düzenlemeyi de artık kaldırın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder