Tamer HeperYeni dönem başlangıcı kararda yazılı
HABERİ PAYLAŞ

Yeni dönem başlangıcı kararda yazılı

2024 Nisan’da beş yıllık kiracılık sürem doldu. Ev sahibinin emsal kira artışı talebi sonrası mahkeme 27.06.2024’te 17 bin 500 lira olarak yeni kira oranı belirledi. Sorum yeni kira kararı kesinleştikten sonra mı ödemeye başlayacağım yoksa yeni kira dönemi olan Nisan 2025 itibarıyla mı başlayacak? R.F.

* * * * *

Okuyucumun kirası 27.6.2024 tarihi itibarıyla 17 bin 500 TL olarak belirlenmiş. Bu nedenle durumunu soruyor ama soru akla iki durumu getiriyor. Birincisi, yeni kira bedeli olan 17 bin 500 TL ödemesi hangi tarihte başlayacak sorusu. Mahkemece belirlenen 17 bin 500 TL’lik ödeme yeni kira döneminin başından itibaren geçerli olacak. Ben net tarih veremiyorum çünkü yeni dönemin hangi tarihte başladığını bilemiyorum, ancak tahmini olarak karar 2024 Nisan’ı olarak verilmiş olabilir. Tahminim doğru ise 2024 Nisan kirası dahil yeni kira bedeli olarak ödenecek.

Haberin Devamı

* * * * *

Peki tereddüdüm ne, yani ikinci ihtimal ne? Şayet okuyucum fiilen ödemelerin ne zaman başlayacağını soruyor ise mahkeme kararının kesinleşmesi ile dönem başı itibarıyla yapılacak hesaplamaya göre ödeme yapılacak. Yani yeni kira bedeli ödemesi, tespit kararının kesinleşmesi ile yapılacak. Kesinleşme diye söz edildiğinde tarafların bölge adliye mahkemelerine başvurmaları halinde bunun sonucunu bekleme olarak kabul ediyoruz. Böyle bir başvuru olmaz ise kararın tebliğden itibaren 14’üncü gün sonu karar kesinleşmiş olacaktır. Okuyucuma tebliğ edilecek mahkeme kararında zaten 17 bin 500 TL’lik kira ödemesinin başlangıcının hangi tarih olduğu yazılı olacağından kararı dikkatlice incelediğinde yeni kira bedelinin hesaplanması gereken tarihin ne olduğunu mahkeme kararında görecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder