YKS'de son viraj
YKS için geri sayım başladı. 2.5 milyona yakın öğrencinin 30 Haziran ve 01 Temmuz’da gireceği 3 oturumdan oluşan YKS’ye sayılı günler kaldı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran’da yapılacak. TYT, 120 sorudan ve 4 ana testten oluşuyor. Alan ve tercih ayrımı olmaksızın tüm adaylar TYT’ye girecek. Lisans programlarında okumak isteyen adaylar, 1 Temmuz’da yapılacak Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) girecek. Dil puanıyla tercih yapacaklar ise, aynı gün öğleden sonraki oturumda Yabancı Dil Testi’ne (YDS) katılacak. AYT ise, 160 sorudan oluşuyor.
TYT’nin yüzde 40’ı AYT’nin yüzde 60’ı
Yeni sistemde, puan türleri sözel (SÖZ), sayısal (SAY), eşit ağırlık (EA) ve yabancı dil (DİL) olarak hesaplanacak. Lisans programlarında okumak isteyenlerin AYT’de 180 ve üzeri puan alması gerekiyor. Adayların yerleştirme puanlarının hesaplanması ya da önlisans programlarının tercih edilebilmesi için de TYT’den 150 ve üzeri bir ham puan alınması lazım. TYT puanının katkısı yüzde 40, AYT’nin ise yüzde 60 olacak. TYT’den 200 ve üstü alan adaylar, isterse ikinci yıl ön lisans programlarına direkt başvurabilecek ya da ilk oturuma girmeden AYT’ye katılabilecek.
0.5 ham puan değişikliği
TYT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için Türkçe veya temel matematik testlerinin en az birinden en az 0.5, AYT’de ise ilgili puan türünün hesaplanabilmesi için gerekli testlerin en az birinden en az 0.5 ham puan alınması gerekiyor. Böylelikle matematik sorularını çözmeyen adayların da puanları hesaplanacak. Bu karar sözelci adayları sevindirdi. YKS’nin son oturumu Yabancı Dil Testi (YDT) olacak. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere 5 dilde uygulanacak Sınav saat 15.45’te başlayacak ve adaylara 80 soru için 120 dakika süre verilecek. Sınavda her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacak.
GİRİŞ BELGELERİ YARIN ÇIKIYOR
Adaylar, sınava giriş belgelerini yarından itibaren T.C kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin sitesinden alabilecek. YKS sonuçları, 31 Temmuz’da açıklanacak. 7-14 Ağustos tarihleri arasında da üniversite tercihleri yapılacak.
'Biraz nostalji iyidir'
Altınbaş Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet: YKS her ne kadar yeni bir sınav olsa da geçen yılın YGS-LYS sürecinden kopuk ve radikal değişiklik içeren bir karakteri olmayacak. Geçmiş yılların sınav sorularının çözülmesi, sınav sürecine ve sınav performansına katkısı olacak. Gerçek sınavın provası niteliğinde uygulanacak deneme sınavları da eksiklerin tespit edilerek, daha verimli çalışılmasını sağlayacak.
'Konuları son zamana bırakmayın'
Yeditepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü’nden Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun: Sınava doğru adayların tüm konuları bitirecek şekilde planlama yapması önemli bir durum. Kendince zor ya da kolay gördüğü bir konuyu sınava çok yakın zamana bırakmak doğru bir strateji olmayabilir. Bu nedenle sınava bir iki hafta kala, sadece genel tekrar yapacakları bir çalışma planı yapmış olmaları yararlı olacak.