Dünya İçeride kahkaha dışarıda protesto

İçeride kahkaha dışarıda protesto

Paylaş
İçeride kahkaha dışarıda protesto

ABD başkanlarının esprili konuşmalarıyla bilinen Beyaz Saray Muhabirleri Yemeği, Filistin yanlısı gösterilerin gölgesinde gerçekleşti. İçeride davetliler, Başkan Biden’ın konuşmasına kahkahalar atarken dışarıda ise ABD’yi ‘İsrail’in katliamlarına destek olmak’la suçlayanlar eylem yaptı.

ABD’de geleneksel Beyaz Saray Muhabirleri Yemeği önceki gece Washington Hilton Oteli’nde düzenlendi. Filistin yanlısı eylemciler de otelin önünde toplandı. 3 bin kişinin katıldığı törende davetliler, eylemcilerin arasından geçerek “Utanın” sloganları eşliğinde yemeğe katıldı. ABD Başkanı Joe Biden ise otele arka kapıdan girmek zorunda kaldı. Biden konuşmasında ise Gazze’deki savaştan hiç bahsetmedi. Bunun yerine kasımda yapılacak seçimde rakibi olan Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump hakkında şakalar yaptı.

Haberin Devamı

‘YARDIMCIM DESTEKLİYOR’

81 yaşındaki Biden, daha önce kendisine “Uykucu Joe” diyen 77 yaşındaki Trump’a aynı şekilde “Uykucu Don” diye seslenerek yaşlarının yakın olması dışında aralarında çok az benzerlik bulunduğunu belirtip “En azından benim başkan yardımcım beni destekliyor” dedi. Trump’ın eski Başkan Yardımcısı Mike Pence, eski başkanın yeni kampanyasına katılmayı reddetmişti. Bir diğer konuşmacı olan Muhabirler Derneği Başkanı Kelly O’Donnell, İsrail’in Gazze’ye 6 aydır sürdürdüğü saldırılarda öldürülen gazetecilere çok kısa değindi.

‘İSRAİL’İ DURDURACAK TEK ÜLKE ABD’

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 34 bin 454’e, yaralı sayısı ise 77 bin 575’e yükseldi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda “İsrail’den Refah operasyonunu durdurmasını istemesi için ABD’ye çağrıda bulunuyoruz. Çünkü İsrail’in bu suçu işlemesini engelleyebilecek tek ülke ABD’dir” dedi.

Haberin Devamı

BİR GÜNDE 300 GÖZALTI

ABD’de 2 hafta önce Columbia Üniversitesi’nde başlayan Filistin’e destek eylemi hızla ülke genelindeki diğer üniversitelere yayılmıştı. Eylemlerde geçen hafta aralarında profesörlerin de olduğu 500’den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Önceki gün birçok üniversitede eylemcilere sert müdahalede bulunan polis, ülke genelinde 300 kişiyi gözaltına aldı. Bunların arasında 2024’teki başkanlık seçiminde bağımsız aday olan Jill Stein de vardı. Gösteriler Kanada’ya da sıçradı. Montreal’deki McGill Üniversitesi’nde öğrenciler eyleme başladı.