Gündem Türk mühendisler karakutu sistemini geliştirdi! Depremde hayat kurtaracak

Türk mühendisler karakutu sistemini geliştirdi! Depremde hayat kurtaracak

Paylaş
Türk mühendisler karakutu sistemini geliştirdi! Depremde hayat kurtaracak

Binanın zemin katındaki kara kutu deprem anında devreye girerek alarm verecek, suyu, doğalgazı kesecek, asansörleri kilitleyecek. Çatıdaki karakutu, dairelerdeki sensörler sayesinde binadaki canlıların yerini kurtarma ekiplerine iletecek.

İzmir’de Türk mühendislerin yer aldığı 10 kişilik ekip, uçaklarda bulunan ‘karakutu’dan esinlenerek ‘Deprem Karakutu Sistemi’ geliştirdi. 9 Eylül Üniversitesi Deprem Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Zafer Akçığ, “Depremden kaçamıyoruz, şimdilik yıkımlardan da kurtulamıyoruz. Enkaz altında kalanları ilk 72 saatte canlı nasıl kurtarırız diye düşündük. İki karakutu var; biri zeminde, biri çatıda. Aşağıdaki karakutunun depremi algıladığı zaman yaptığı dört işlem var; alarm veriyor, suyu ve doğalgazı kesiyor, asansörleri stabil hale getiriyor” dedi.

Haberin Devamı

İNSAN NEFESİNE DUYARLI

Binada bir yıkım yoksa 10 dakika sonra kapatılan sistemlerin tekrar çalışır hale geldiğini söyleyen Akçığ şöyle devam etti: “Aşağıdaki karakutu bir yıkım algıladığı zaman, kendini kapatıyor ve görevini yukarıdaki karakutuya devrediyor. Her dairede sensörler var. Yukarıdaki karakutu o sensörlerle devreye giriyor. Karakutular, insan nefesine ve nem ile basınç değişimlerine, karbondioksit tüketimine duyarlı. 25-50 santimetre hata payıyla canlıların baygın olsa da yerlerini bulup, gelen kurtarma ekiplerine bilgi veriyor.”

İLK 72 SAAT CANLILAR

“Sistem dahilinde önceden yapılan çalışmalarla yapıdaki kişi sayıları baştan belli” diyen Akçığ, “Deprem sırasında öncelik, canlılar ve baygınlar. 72 saat veya 96 saatten sonra canlı kavramı ortadan kalktığı andan itibaren de amacımız, naaşları bütün çıkarabilmek” dedi.

Haberin Devamı

GERÇEĞİ ARATMAYAN EĞİTİM

Kahramanmaraş depreminde enkaz altından 79 kişi kurtaran Antalya Büyükşehir İtfaiyesi, kadrosuna kattığı yeni itfaiyecilere Döşemealtı ilçesinde bulunan deprem simülasyon alanında kapsamlı arama kurtarma eğitimi veriyor. Gerçeği aratmayan, enkaz karanlığını yaşatmak için gece düzenlenen eğitimlerde tecrübeli itfaiyeciler, genç meslektaşlarına deneyimlerini aktarıyor. Genç itfaiyeciler, afetlere yönelik arama kurtarma becerileri kazanırken, zorlu görevlere hazır hale geliyor.

SP’Lİ DEPREMZEDE İKİZLERDEN İYİ HABER: YAKINDA YÜRÜYEBİLECEKLER

Hatay İskenderun’da Kemal-Nuray Korkunç, 6 Şubat depreminde serebral palsi (SP) hastası 7 yaşındaki ikizleri Emir ve Demir’in üzerine kapanıp korudu. İkizlerin gittiği hastane de depremde yıkılınca tedavileri yarım kaldı. Deprem sonrası Hatay’da hizmet vermeye başlayan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, parmak ucunda yürüyebilen ve dik oturamayan ikizleri ameliyat ettirdi. Sonrasında fizyoterapi alan kardeşler, dik oturup, düz basmaya başladı. Bu süreç de tamamlandıktan sonra ikizlerin sağlıklı bir şekilde yürüyebileceği belirtildi. Ufuk AKTUĞ/DHA