Hakan Çelenk 10 soruda Rus Büyükelçisi Karlov'a düzenlenen suikast...
HABERİ PAYLAŞ

10 soruda Rus Büyükelçisi Karlov'a düzenlenen suikast...

Haberin Devamı

Rus Büyükelçisi Andrey Karlov'u FETÖ'nün öldürdüğüne dair veriler mevcut. Hükümet ise ilk kez bu kadar ketum. Politik olarak da tarihi dönemeçlerden birindeyiz.

İşte durum:

1- FETÖ'ye işaret eden kanıtlar neler?

Suikastçı polis Mevlüt Mert Altıntaş'ın öğrenciyken FETÖ'cü referansları olduğu, FETÖ'cü dershanede okuduğu, dayısı ve yengesi FETÖ'den alınıp bırakıldığı, evinde El Kaide ve Fethullah kitapları çıktı, vs...

2- Bir Fetullahçının ölüme giderken El Kaide sloganları atması mümkün mü?

Evet mümkün. FETÖ beyin yıkama ustasıdır. İnsanı robota çevirir. Bu arada suikast planının profesyonelce yapılmış olması organize suça işaret ediyor.

3- FETÖ kanıtları kesin mi?

Mevlüt Mert Altıntaş polis okullarının FETÖ'ye teslim edildiği dönemde yetişti. O dönem FETÖ'ye bir şekilde temas etmemiş polis adayı neredeyse yoktur. İhtimaller deryasındayız. Bilinenler henüz kanıt değil, ciddi ipuçları.

4- Fail bir devlet mi?

Elçi öldürmek tabudur. Savaşta bile dokunulmaz. Amerika'nın yeni başkanı Trump o yüzden "Medeniyet kuralları ihlal edildi" dedi. Eğer fail doğrudan bir devletse 3. Dünya Savaşı'nın eşiğindeyiz. Bu çok düşük ihtimal. Eğer fail olduğuna inanırlarsa dünya FETÖ'ye çok ağır fatura çıkarır.

5- El Kaide (Nusra) ya da IŞİD mi?

Halep'le ilgili intikam yeminleri internette dolaşıyor. Moskova'da toplanan Türkiye, Rusya ve İran'ın gündemlerinden biri El Kaide türevi Nusra'nın tasfiyesi. Şiddet dilini seçen bir cihatçı örgütün bu konjonktürdeki saldırısı akla yakın. Nitekim suçlanıyor ama yalanlamıyorlar.

6- İlişkilere karşı bir provokasyon mu?

Nasıl yani, serserinin biri elçisini öldürdü diye Ruslar provoke olup Türkiye'yle mi savaşacaktı? Cinayetin failleri bunu hesap eder. Yapılan düpedüz iki ülkeyi tuttukları yoldan döndürmek için baskı altına almak. Doğru kelime 'provokasyon' değil, 'yıldırma'dır ve belli ki yıldırma sürecek.

7- Suçu anında FETÖ'ye ihale etmenin ne sakıncası var?

Çok sakıncası var. 15 Temmuz'un FETÖ'nün eseri olduğunu dünyaya 5 ayda güç bela anlattık. Fail FETÖ çıkmazsa artık laf anlatamazsınız. FETÖ çıksa bile, iki dakikada olayı çözünce Rusya Devlet Başkanı Putin'in bile güvenini yitirirsiniz. Başka örgütleri korur durumuna düşersiniz. Diyelim ki yüzde 90 FETÖ'den eminsiniz. Koca ülkenin prestijini yüzde 10 riske bile atmaya değmez. Aceleye getirip siyasi ahmaklığın anlamı yok.

8- Devletin dili ne diyor?

Siyasiler, bu kez devlet ciddiyetine yakışır şekilde FETÖ'yü peşinen telaffuz etmedi. Ertesi gün devletler düzeyinde FETÖ kuşkusunu ABD Dışişleri Bakanı'na iletti. Ne de olsa işin içinde Putin var. Ama bir kısım medya "FETÖ" diyor başka bir şey demiyor. Elçisi öldürülen Putin olayı kavrayamadı da mı FETÖ'yü telaffuz etmeyip katili kolluyor? Elbette kollamıyor. Mesele devlet ciddiyeti. Bu arada elinde rehine olmayan teröristi sorgu için yakalamak yerine vurmak, skandaldır. Alenen spekülasyon yapmak yerine soruşturmanın gerisinde iş sıkı tutulmalı.

9- Şimdi ne yapmalı?

Yıllarca FETÖ'nün radikal dinci terörün altyapısını hazırladığı konusunda uyaranlara "Alnı secdeye gelenden zarar gelmez" diye dahiyane cevaplar yetişirdiniz. Aynı hatayı yapıyorsunuz. Artık IŞİD'i, El Kaide'si eğitimin kılcal damarlarında, derneklerde, kahvelerde örgütleniyor. Polisiye önlemi artırmak yetmez. Bunlara karşı açık siyasi cephe açacaksınız. Açmazsanız, bu örgütler de 'üst akıl' dediğiniz yapı da tetikçi sıkıntısı çekmez. Mevlüt Mert Altıntaş'ın ürediği iklimi değiştireceksiniz. Nitekim fail kim olursa olsun katilin fotoğrafı şimdiden Ortadoğu'daki cihatçıların elinde poster oldu. Artık bataklık kurutulmalı. Tek reçete laiklik.

10- Rusya ne yapar?

Rusya siyasi iklimin farkında. Rus Dışişleri Sözcüsü Puşkov "Saldırı Rusya karşıtlarının siyasi histerisinin sonucu" dedi. Hükümet Rusya ile süt limanken, bir kısım yandaş buna tezat şekilde Rus düşmanlığını sürdürüyordu. Rusya o ikircikli tavrın bitmesini ister. Bizimkiler uyacaktır. İktidar medyasında balans ayarı başladı bile. Suriye konusunda Rus cephesine yaklaşırken tarihi dönemeçteyiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder