Gündem Avrasya Tüneli açıldı. Erdoğan: Yılbaşına kadar geçiş ücreti 15 TL

Avrasya Tüneli açıldı. Erdoğan: Yılbaşına kadar geçiş ücreti 15 TL

Paylaş
Avrasya Tüneli açıldı. Erdoğan: Yılbaşına kadar geçiş ücreti 15 TL

Ve dev projede sona gelindi! Avrasya Tüneli düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tünel yarın sabah 07.00'dan itibaren hizmet verecek ve Ocak ayına kadar 14 saat açık kalacak. Yılbaşına kadar geçiş ücreti 15 TL olacak ve toplanan para 15 Temmuz Şehitleri'nin aileleri için Aile Bakanlığı tarafından açılan hesaba yatırılacak

1 milyar 245 milyon dolarlık Avrasya Tüneli bugün düzenlenen törenle hizmete açıldı. Böylelikle İstanbul Boğazı; 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Marmaray'dan sonra 5. kez birbirine bağlanmış oldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AVRASYA TÜNELİ'NDEN BÖYLE GEÇTİ




TÜNEL GEÇİŞ ÜCRETİ İÇİN HER İKİ YÖNDE DE ÖDEME YAPILACAK


Tünel geçiş ücreti otomobiller için 4 dolar + KDV, minibüsler için 6 dolar + KDV karşılığı Türk Lirası seviyesinde olacak. Her iki yönde de ödeme yapılacak.

Tünel ilk etapta yılbaşına kadar sabah saat 07.00 ile akşam 21.00 arasında hizmet verecek. Yılbaşından sonra 24 saat geçiş yapılabilecek. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılbaşına kadar köprünün geçiş ücretinin 15 TL olduğunu ve yılbaşına kadar geçişlerde biriken paraların da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın açtığı 15 Temmuz Şehitleri'ne destek hesabına yatırılacağını kaydetti.

DAKİKA DAKİKA AVRASYA TÜNELİ AÇILIŞ TÖRENİ

15.25: Cumhurbaşkanı Erdoğan kürsüde:
(İdam isteriz sloganları sonrası)Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Bu konuda sizin istediğiniz doğrudur. Bu konuda millet ne istiyorsa odur, gerisi teferruattır. Hamdolsun 2 kıtayı birbirine bağlayan böyle nadide bir şehrin insanlarıyız. Biz bu ülkeye aşığız. Bu porjenin hayata geçmesini sağlayan tüm kurumları, yüklenici firmaları tebrik ediyorum. Temelini Asya yakasında yapmıştık, açılışını Avrupa yakasında yapıyoruz. Bu ne mutluluk. Dün Ankara'da alçakça bir saldırıda hayatını kaybeden Rusya Elçisi Andrey Karlov'un ölümü nedeniyle yaşadığım üzüntüyü bir kez daha ifade etmek istiyorum. Çok takdir ettiğim bir arkadaştı. Birlikte bazı değerlendirmeler yapmıştık. Sıcak ve sempatik bir insandı. Dün akşam uğradığı o suikast girişimi ve neticesi gerçekten üzüntü vericiydi. Şahsım milletim adına şiddetle telin ediyorum. Lanetliyorum.

Üzüntülerimi kendisine (Putin'e) bizzat ilettim. Güvenik güçlerimiz olayı tüm yönleriyle araştıracak ve gerçeği ortaya çıkaracaktır. Rusya ile ortak bir soruşturma komisyonu kurarak çalışmalara başladık. Suriye başta olmak üzere Rusya ile giderek genişleyen işbirliği alanımızın daralmayacağı konusunda sayın Putin'le görüş birliği içindeyiz. Bu saldırı en az kendi vatandaşlarımıza yapılan saldırılar kadar üzmüştür Bir kez daha Rusya halkına ve Karlov'un ailesine baş sağlığı diliyorum. Bu eserin açılışını ertelemedik çünkü bunun teröre karşı en etkili tutum olduğuna inanıyoruz. Avrasya Tüneli 4 yılda inşaa edilmiş ve pek çok ilkler kullanılarak tamamlanmıştır. Tam anlamıyla hizmete girdikten sonra daha büyük ilgi göreceğine inanıyorum.




1 milyar 245 milyon dolarlık bir proje. Artık fırtına çıktı, vapur sefereleri iptal oldu, sis çöktü, köprüde trafik durdu haberlerini geride bırakıyoruz. Bir taraftan Marmaray bir taraftan Avrasya Tüneli. İstanbul'un iki yakası arasında kesintisiz araç ulaşımı mümkün hale geldi. Devletin kasasınsan tek kuruş çıkmamıştır. İş bilenin kılıç kuşanandır.

Harem ve Çatladıkapı arasındaki tünel ve geliştirilen yaklaşım yolları sonrası Kazlıçeşme Göztepe arası 15 dakikaya iniyor. İlk etapta sabah 07 ile akşam 21 arasında hizmet verecek olan bu tünel 30 Ocak itibariyle 7 gün 24 saat hizmete geçecektir. Dünya çapındaki eser zincirine bir halka daha ekledik. Bundan sonra sıra Kanalistanbul. İnşallah Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacağız. Türk insanı buna layık ve dünyadaki bu yarışta biz varız.

Önümüzdeki yıl içinde kanalistanbul için temel atma aşamasına gelmiş olacağız. Havalimanımızı da 2018 yılının Şubat ayında açıyoruz. Hızlı treni, baraj, enerji hatları çalışmaları devam ediyor. İstediğiniz kadar terör estirin. İstediğiniz kadar alçakları biraraya getirin bu milleti bölemeyeceksiniz, parçalayamayacaksınız.

Biz birbirimizi Allah için seviyoruz. Yaradılanı yaradandan ötürü sevdik ya bu yolda böyle varız. Sizin şu birliğiniz, beraberliğiniz varya onları çıldırtan bu! 80 milyonla biz tek milletiz. İki; tek bayrak.

Sizler bu inançla olduğunuz sürece Allah'ın izniyle bu millet terörist alçaklara karşı boyun eğmedi eğmeyecek. Bunu Çanakkale'de gösterdi, en son 15 Temmuz'da gösterdi. Sizler tankların üzerine imanınızla yürüdünüz. Sizin elinizde bayrtaktan başka ve yüreğinizde imanınızdan başka bir şey yoktu. Dün akşamki gibi alçak olan alçaklar tanklarla, toplarla insanlarımıza saldırdılar. O namussuzlar da silahlarıyla saldırdılar. Dün akşamki kalleş de bize emanet edilen canı sırtından vurdu. Kalleşler ancak sırtından saldırır. Zaten bağlantıları çıkmaya başladı!



Türkiye hem terörle mücadele edebilecek hem de hedeflerine yürüyebilecek iradeye ve kararlılığa sahiptir.

Güvenlik güçlerimiz teröristlere inlerinde nefes aldırmayınca terörün en alçak biçimi devreye sokuldu.

Kayseri'de yaralanan 60 yaralının 22'si sivildir. Çarşı iznine çıkmış her bir asker sivil kabul edilmelidir. Polis de olsa asker de olsa can değil mi? Candır. Bu üniformaları benim askerim ne için giyiyor? Vatanı korumak için giyiyor. Terör örgütlerinin hedefinin asker korucu polis olması bu saldırıları haklı çıkarmaz. Bizim anlayışımıza göre katil katildir. Terörist teröristtir. Hangi silahı ve ya hangi sloganı kullandığının ne önemi olabilir? Türkiye'nin canını yakarak bu milleti dize getirebileceklerini zannediyorlar. Bu saldırılar bizim azmimizi daha da biliyor.

Şu anda Suriye'deyiz. Halep'teki masumları İdlib'e taşıyoruz. 2 milyon 700 bin kişi var varsın 3 milyon olsun! Ecdadımız böyleydi biz de böyle olacağız. Elbette bu karanlık gecenin bir sabahı vardır.

Bundan 100 yıl önce Anadolu'da tarım arazilerine ürün ekilmiyordu. İstanbul'da bir dönem patates kıtlığı yaşanırken Sapanca'daki patatesler tarlada çürüyordu. Sapanca'dan getirilemeyen patates gemiyle Fransa'dan getiriliyordu. Bu durum Anadolu'dkai her durum için geçerliydi. Şimdi dünyayı doyuran bir Türkiye var.

Artık otobüs ücretiyle uçakla seyahat edecek hale geldik. Şimdi Mersin'de ilk şehir hastanesini açıyoruz. Artık sedyeler üzerinden bir bloktan diğerine dolaşmayacak. 30 büyükşehirin hepsinde de bu şehir hastanelerimizde yapılacak. Hem Asya'da hem Avrupa'da dev şehir hastanesi yapılacak. Ambulans helikopterlerimiz uçaklarımızla hastalarımız bir yerden bir yere yetiştiriliyor.

Şimdi yılbaşına kadar diyoruz ki buranın ücreti 15 TL olsun. Ama bu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndaki şehitlerimiz için açılan o hesaba girecek.

15.19: Meclis Başkanı İsmail Kahraman kürsüye çıktı: Gelecek, hayal kuranlarındır.

15.00. Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşması: Büyük gün için hoş geldiniz. kıtaları birbirine bağlayan Avrasya Tüneli'nin Türkiye'mize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu muhteşem eseri ortaya çıkaran herkese şükranlarımızı sunuyorum. Aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Dün gece menfur bir saldırı sonucu Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'ni kaybettik. Terör bir kez daha alçak yüzünü gösterdi! Bu saldırı Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkileri bozmak için yapılan alçak bir provokasyondur! Kim ne yaparsa yapsın Türkiye Rusya ilişkileri gelişmeye devam edecektir! Çalışmalarımız Cumhurbaşkanımızın riyasetinde çalışmalarımız devam edecek. Suriye'deki istikrarsızlığın giderilmesi için elimizdn geleni yapmaya kararlıyız.



Avrasya Tüneli en büyük hayallerimizden biriydi! Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim köprüleri hibi hayallerimizi birer birer hayata geçiriyoruz.

Yol medeniyet dedik 14 yılda 6 bin km'nin üzerine 19 bin km bölünmüş yol inşaa ettik! Bugün 76 ilimiz birbirine bölünmüş yollarla bağlandı! 156 yıllık demiryollarımızı yeiledik! Kara tren devrinden hızlı tren yoluna geçtik! Bugün dünyanın en havalimanını yapan ülkenin adı Türkiye'dir. İnşallah yeni havalimanımızı 2018 yılının 26 şubatında devreye almış olacağız. Bugün de karadan gemilerimizi yürüten ecdadımızın Fatih'in şanına yakışır bir proje ile İstanbullulşarın huzurundayız. Fatih İstanbul'da gemileri karadan yürttü, Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları da arabaları trenleri denizin altından geçiriyor! Dünyanın en derin tünelini açıyoruz. Denizin altından 106 metre. Dilek kolay!

100 dakikalık yolu sadece 15 dakikada geçeceğiz. İşte medeniyet bu, işte hizmet bu! Deniz altından geçişte sadece 4 dakika! Unkapanı Galata köprülerinin yükü bu proje ile daha da azalacak ve buradkai trafik daha çok rahatlayacak! Tünelde günde 120 bin araç geçecek!

Asrın projesi Marmaray'ı hizmete almıştık! O gün bugündür 160 milyondan fazla İstanbullu her hün Asya'dan Avrupa'ya Avrupa'dan Asya'ya geçiyor. Marmaray'ın kardeşi Avrasya sizin eserinizdir. Sizin duanız ve desteğiniz arkamızda olmasaydı bunu yapamazdık! Bundan sonra büyük projeleri birer birer hizmete alacağız. Kardeşliğimizi, birliğimizi her zamankinden daha çok öneıkaracağız!

Bizim en büyük gücümüz birliğimiz kardeşliğimizdir. Biz en büyük güvencemiz ay yıldızlı bayrağımızdır.

Bu eser benim Ulaştırma Bakanlığım döneminde başlatılan bir projeydi. Allaha hamdediyorum, Yavuz Sultan Selim köprüsü gibi Osmangazi köprüsü gibi bize Ak Parti kadrolarına nasip oldu.

14.57: Törende ilk olarak Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan konuşuyor.

14.51.
Açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın sonrasında Kuran'ı Kerim okunmasıyla devam ediyor.



14.43: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrasya Tüneli'nin açılış töreninin yapıldığı Kumkapı'daki tören alanına geldi!

Marmaray’ın kardeşi niteliğinde olan metro hattından sonra lastik tekerlekli araçlar için iki katlı inşa edilen tünel projesi için ihale, 12 Haziran 2007’de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce yapıldı. Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki seyahat süresini önemli ölçüde azaltacak Avrasya Tüneli, boğazı geçen mevcut iki köprüyle bağlantılı olarak planlandı.


AVRASYA TÜNELİ'NDEKİ HIZ SINIRI MAKSİMUN NE KADAR OLACAK?


Tünelde her iki yönde de geçişler ücretli olacak, sürücüler tünel geçiş ücretini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) aracılığıyla ödeyebilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

30 OCAK'A KADAR 14 SAAT KULLANILABİLECEK!


20 Aralık'ta açılacak tünelin 30 Ocak'a kadar 07.00 ile 21.00 saatleri arasında 14 saat kullanılabilecek.

İSMİ İÇİN ULAŞTIRMA BAKANLIĞI ANKET DÜZENLEDİ AMA...


Avrasya Tüneli'nin ismi için Ulaştırma Bakanlığı internet sayfasında bir anket açtı. Tünelin ismi için önerileri toplayıp en çok çıkan ismi tünele isim olarak vereceğini açıkladı. Avrasya Tüneli için başlatılan isim anketinde önce Atatürk adı ön plana çıktı. Ardından sosyal medyada başlatılan kampanyalarda Abdülhamid Han ve Alparslan Türkeş isimleri gündeme geldi. Ancak Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, anket çalışmasının amacından saptırıldığını söyleyerek tünelin isminin Avrasya Tüneli olarak belirlendiğini açıkladı.

52 MİLYON SAAT TASARRUF


Projede yaklaşık 2 milyon metreküp kazı yapıldı, 700 bin metreküp beton, 70 bin ton demir kullanıldı. Başka bir deyişle 788 olimpik havuzu dolduracak kadar kazı yapıldı, 18 stadyum yapacak kadar beton, 10 adet Eyfel Kulesi yapacak kadar demir kullanıldı. Boğaz geçişlerinde sağlayacağı ek kapasite sayesinde yolculuk sürelerindeki kısalma ile yılda yaklaşık 52 milyon saat zaman tasarrufu sağlanacak. Araçların yaydığı emisyon miktarı (karbon monoksit, karbon dioksit, azot oksitler, partikül madde vb.) yılda yaklaşık 82 bin ton azalacak. Aynı anda 60 taşeron firmanın çalıştığı projede günde bin 800 kişiye istihdam sağlanıyor. Yapılan harcamalarla Türkiye ekonomisine günde 1.5 milyon liralık bir iş hacmi yaratılıyor.

24 YIL SONRA KAMUYA DEVREDİLECEK!


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, projenin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ’yi (ATAŞ) görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanmasıyla tünel kamuya devredilecek.


AVRASYA TÜNELİ'NİN AÇILIŞI NEDENİYLE KAPALI OLACAK YOLLAR


İstanbul’da 20 Aralık Salı günü yapılacak olan "Avrasya Tüneli açılış Töreni" nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak. 19 Aralık saat 24.00’den itibaren trafiğe kapatılacak yollar şöyle: "Sahil Kennedy Caddesi Kuzey ve Güney Yol, Sirkeci Işıklar ve Namık Kemal Caddesi ile Sahil Kennedy Caddesine bağlanan yollar trafiğe kapatılacak."

20 Aralık Salı günü sabah saat 08.00’den itibaren trafiğe kapatılacak yollar ise, "Sahil Kennedy Caddesi Kuzey ve Güney Yol, Sirkeci Işıklar ve Zeytinburnu Varyant arası ile Sahil Kennedy Caddesine bağlanan yollar" şeklinde.

Kullanılabilecek alternatif güzergahlar ise şöyle: "D-100 Kuzey-Güney Yol, Havuzlu Kavşak-Atatürk Havalimanı Caddesi-Basın Ekspres Yolu, Ataköy Sahil-Adnan Kahveci Bulvarı, Ataköy Sahil Strazburg Caddesi-Ataköy Bulvarı, Bakırköy Taşhanlar Köprü-Ekrem kurt Bulvarı, Onuncu Yıl Caddesi, Vatan Caddesi, Ankara Caddesi, Millet Caddesi."


Avrasya Tüneli anketiyle ilgili Bakan'dan flaş açıklama


Avrasya Tüneli'nden geçiş ücreti belli oldu