Ekonomi Belediyelerdeki taşeron işçiler merak içinde! Şimdi ne olacak?

Belediyelerdeki taşeron işçiler merak içinde! Şimdi ne olacak?

Paylaş
Belediyelerdeki taşeron işçiler merak içinde! Şimdi ne olacak?

Taşeron işçilerin kadroya alınıp alınmayacağıyla ilgili müjdeli açıklama geçen hafta yapılmıştı. Aileleriyle birlikte toplam 5 milyon kişiyi ilgilendiren kadro düzenlemesiyle ilgili ipuçları verildi. Geçişlerin nasıl olacağı, kimlerin kadroya geçeceği, yaş ve eğitim gibi şartların olup olmadığıyla ilgili kabaca açıklamalar yapıldı

Bilal Emin TURAN

Açıklamalara rağmen 100 binlerce taşeron işçinin kafası halen karışık. Genel bütçeli idareler, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, üniversiteler, sosyal güvenlik kurumları, hastaneler ve üst kurullarda çalışan 450 bin kişi 'sürekli işçi (4D)' kadrosuna alınacak. Evet bu konu net ve soru işareti yok denecek kadar az.

TEDİRGİNLİK BELEDİYEDE


Belediye ve il özel idaresinde çalışan 400 bin taşeron işçiler, çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde (BİT) istihdam edilecekler. Türkiye genelindeki belde, ilçe, büyükşehir, il belediyelerinin tamamı kadro düzenlemesi kapsamında. Bu açıklamaya rağmen kafası en çok karışanlar da belediyedeki taşeron işçiler.


EN ÇOK MERAK EDİLEN SORULAR


Temizlikçisinden, güvenlikçisine kadar belediyede çalışan taşeron işçiler kadroya kendilerinin de alınıp alınmayacağını, geçiş sürecinin nasıl olacağını merak ediyor. Merak etmesi de normal. Türkiye genelinde belediyelerde 100 bin kadrolu işçi var. Şimdi buna 400 bin daha eklenecek. İşte bu noktada soru işaretleri başlıyor?

* Her belediyenin iktisadi teşebbüsü (BİT) var mı?
* BİT'i olmayanlar ne kadar sürede bunu kuracak?
* Belediyeler maaşları ödeyebilecek mi?
* Belediyelerin iktisadi teşebbüsleri Kurumlar vergisine tabi. Yeni kadroya geçecek işçiye ödediği ücret kurum kazancından indirilebilecek mi?
* Belediyede çalışan temizlik işçisi, BİT'e geçecek ve kadro alacak. BİT'e geçip aynı işi mi yapacak, yoksa başka bir iş mi yapacak?

ÖZEL ŞİRKET GİBİ OLACAK


Belediye İktisadi Teşebbüsleri (BİT), belediyelerin hizmet alanlarında kurmuş olduğu şirketleri ifade ediyor. BİT’lere özel hukuk hükümleri uygulanıyor ve bağımsız bütçeleri bulunuyor. Bu şirketlerde istihdam edilecek taşeronlar da özel şirket çalışanı gibi olacak. Taşeron şirketler aradan çıkarılacak. Şirket belediyeye bağlı olacağından alacaklara garanti sağlanacak.

YOKSA ŞİRKET KURACAK


Belediyelerdeki taşeron işçiler, belediyenin mevcutta bir şirketi varsa ona geçecek. Yoksa yeni kurulacak teşebbüsün işçisi olacaklar. Yani bir taşeron temizlik işçisi, şu anda belediyenin temizlik şirketi yoksa, yeni şirketin kurulmasını bekleyecek ve o şirketin kadrosuna alınacak. Kadroya alımda belediye sınav ve güvenlik soruşturması da yapacak.

GEÇİŞ SÜRECİ UZAYABİLİR


Güvenlik soruşturmasında süre de belirsizlik yaratıyor. Taşeron işçilerin yasa çıktıktan sonra 3 ay içinde kadroya geçeceği bildirilmişti. Bu da yasanın bu ay içinde çıkması halinde Nisan'a kadar kadroya geçişin tamamlanacağı anlamına geliyor. Ancak, mevcut durumda güvenlik soruşturmalarında sürenin 4-5 aya kadar uzadığı ifade ediliyor. Soruşturmaya 850 bin kişinin daha eklenmesi sürenin daha da uzayabileceği ihtimalini doğuruyor.

AY SONUNDA MECLİS'TE


Bütçe görüşmelerinin 22-23 Aralık tarihine kadar sürmesi bekleniyor. Taşerona kadro düzenlemesinin bu görüşmelerden sonra Meclis'e geleceği ve yıl bitmeden yasalaşacağı ifade edilmişti. Birçok detayı içeren yasanın geri kalan 1 haftalık sürede çıkıp çıkmayacağı merak konusu. Ardından yapılacak ikincil düzenlemelerin ne zaman çıkacağı ise henüz belli değil.

KİT'LERDE SON DURUM


Türkiye Petrolleri, TMO, Türkiye Taşkömürü, Botaş ve DMO gibi kurumlar Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) olarak isimlendiriliyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KİT'lerde çalışan taşeron personelin kadroya dahil edilmesinin son derece yanlış olacağını söyledi. Ancak yasa tasarısı Meclis'te görüşülürken KİT'lerin dahil edilmesiyle ilgili madde eklenebilir.


Taşeron işçiler ne zaman kadroya geçecek?


Taşeron işçiye hem kadro hem zam!


Taşerona kadroda son gelişmeler


Taşerona 1 milyarlık piyango


Taşeron işçilere kadro için sınav şartı

Haberin Devamı