Dünya Berlin'deki TIR saldırısını DEAŞ üstlendi

Berlin'deki TIR saldırısını DEAŞ üstlendi

Paylaş
Berlin'deki TIR saldırısını DEAŞ üstlendi

Almanya'nın başkenti Berlin'de bir TIR'ın Noel pazarına girmesi sonucu 12 kişi öldü, 48 kişi yaralandı. Saldırıdan sonra ilk kez konuşan Almanya Başbakanı Merkel, "Bu bir terör saldırısı" dedi.Saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlenirken, saldırı gecesi gözaltına alınan Pakistanlı delil yetersizliğinden serbest bırakıldı

Almanya’nın başkenti Berlin'de dün akşam farlarını kapatarak Noel pazarına giren TIR'ın insanları ezmesi sonucu 12 kişi hayatını kaybetti, 48 kişi de yaralandı.

SALDIRIYI DEAŞ ÜSTLENDİ

Berlin'deki kanlı saldırıya ilişkin flaş bir gelişme yaşandı. Saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi.

DEAŞ benzer bir terör eylemini geçtiğimiz temmuz ayında Fransa'nın Nice kentinde gerçekleştirmişti.

ŞÜPHELİ SERBEST BIRAKILDI


Saldırıyı gerçekleştiren TIR şoförü olduğu düşünülerek gözaltına alınan Pakistanlı bir şüpheli, suçlamaları reddetti. Die Welt'e konuşan bir polis şefi ise "Yanlış adamı gözaltına aldık" açıklamasında bulundu. Olayın ardından ilk kez konuşan Almanya Başbakanı Merkel, "Bu bir terör saldırısı" dedi. Öte yandan, bugün akşam saatlerinde yeni bir gelişme yaşandı ve gözaltına alınan Pakistanlı delil yetersizliğinden serbest bırakıldı.

'TIR'IN ŞOFÖRÜ' DİYE GÖZALTINA ALINAN KİŞİ ZANLI DEĞİLMİŞ


TIR'ın Polonya plakalı olduğu belirtilirken, olayın zanlısı sanılarak yakın bir bölgede gözaltına alınan Pakistanlı 23 yaşındaki Naved Baloh'un aslında aranan TIR şoförü olmadığı açıklandı.

BERLİN POLİSİ: GERÇEK SUÇLU SİLAHLI VE SERBEST


Berlin polisi: Gözaltına alınan Pakistanlı, TIR'ı kullanan kişi değil. Gerçek suçlu silahlı ve serbest

TIR şoförü olduğu sanılarak gözaltına alınan kişinin, 1 yıla yakın bir zamandır Almanya’da olmasına karşı polisteki dosyasının kabarık olduğu aktarılmıştı.

TIR ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA: ARACIMIZ KAÇIRILMIŞ OLABİLİR


Kamyonun dün yerel saatle 16.00 sıralarında çalındığı tahmin ediliyor.

Olaya karışan TIR şirketinin sahibi Ariel Zurawski yaptığı açıklamada, çelik nakliye malzemeleri taşıyan TIR'ın kaçırılmış olabileceğini ifade etti. Zurawski, TIR'ın şoförü olan kuzeninin olay sırasında direksiyon başında olmadığını sözlerine ekledi.

AKILLARA NICE SALDIRISINI GETİRDİ


14 Temmuz’da yerel saatle 23.00’te Fransa’nın Nice kentinde Fransız İhtilali’nin yıl dönümünde düzenlenen Bastille Günü kutlamalarının yapıldığı sırada, Tunus doğumlu bir saldırgan kalabalığın içine kamyonu hızla sürmüş, insanları ezmişti. 84 kişinin hayatını kaybettiği 100’den fazla kişinin de yaralandığı saldırının ardından Fransa hükûmeti tarafından üç günlük ulusal yas ilan edilmişti. Saldırgan ise polis tarafından vurularak etkisiz hale getirilmişti.


BAKAN: TAM OLARAK AYDINLATILMADAN BİZ DURMAYACAĞIZ


Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Alman birinci televizyon kanalı ARD’ye yaptığı açıklamada, Berlin’de meydana gelen olayın herkesi sarstığını ifade etti.

Berlin’de güvenlik birimleriyle görüştükten sonra ancak olaya ilişkin net bir açıklama yapabileceğini dile getiren Maiziere, "Olayın arka planı ve gelişimi konusunda henüz kesin bir şey bilmiyoruz." dedi.





İnsanların üzerindeki psikolojik etkisi bakımından açıklamalarda seçilen kelimelerin önemli olduğunu vurgulayan Maiziere, incelemelerin sonucuna göre net açıklamalar yapılabileceğini kaydetti.

Maiziere, "Şu anda ’saldırı’yı ağzıma almak istemiyorum ancak pek çok şey buna işaret ediyor." diye konuştu.

Güvenlik birimlerine güvenilmesini isteyen Maiziere, "Bu olay tam olarak aydınlatılmadan biz durmayacağız." ifadesini kullandı.



CUMHURBAŞKANI GAUCK'TAN EKİPLERE TEŞEKKÜR


Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da yaptığı yazılı açıklamada, olay hakkında çok şey bilinmese de düşüncelerinin hayatını kaybedenler ve onların yakınlarında olduğunu belirtti.

"Bu, beni ve sayısız insanı üzen Berlin ve ülkemiz için kötü bir akşam." değerlendirmesinde bulunan Gauck, olayın ardından görev alan arama kurtarma ve güvenlik ekiplerine teşekkür etti.




DİLARA KABUSU YAŞADI

Berlin’de Noel pazarındaki saldırıya tanık olan Dilara Arslan, korkunç anları şöyle anlattı:

“Ben olay yerinin yanı başındaki kafede çalışıyorum. Gürültüyü duyunca olay yerine koştuk. Yerde yatan insanlar vardı. Herkes şok içindeydi. Kimi yaralılara yardım ediyordu, bazıları kaçışıyordu. İnsanlar neye uğradığını şaşırmış haldeydiler.”



KORKUNÇ HABERLER

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert saldırıyla ilgili Twitter hesabından “Korkunç haberler. Başbakan (Angela) Merkel, İçişleri Bakanı ve Belediye Başkanıyla bağlantıda“ diye bildirdi. Saldırının yaşandığı sırada Başbakanlıkta düzenlenen Uyum Ödülleri töreninde olan Başbakan Merkel, haberi duyar duymaz, törenden ayrıldı.



MERKEL: BU BİR TERÖR SALDIRISI

Almanya Başbakanı Angela Merkel saldırıdan sonra ilk kez kameralar karşısına geçerek "Bu benim için çok zor bir gün, dün Berlin'de yaşananlar yüzünden hayal kırıklığı, şok ve üzüntü yaşıyorum" dedi. Olayın tam olarak aydınlatılmadığını ama bunun bir terör saldırısı olduğunu ifade eden Merkel, saldırının tüm ülkeyi birleştirdiğini söyledi. Merkel, "Sorumlular yasalarımızın öngördüğü en sert biçimde cezalandırılacaktır" dİye konuştu.


Fransa'da terör saldırısı: 84 ölü

Haberin Devamı