Gündem Çanakkale'de yaşanan depremlerin sebebi ne? Oğuz Gündoğdu yanıtladı

Çanakkale'de yaşanan depremlerin sebebi ne? Oğuz Gündoğdu yanıtladı

Paylaş
Çanakkale'de yaşanan depremlerin sebebi ne? Oğuz Gündoğdu yanıtladı

Çanakkale bugün peş peşe depremlerle sarsıldı. Bölgede iki kere 5.3, iki kere de 4.5 şiddetinde deprem meydana geldi. Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, akıllardaki soruları Posta.com.tr için yanıtladı

Adem Özdoğan / Posta.com.tr

Çanakkale
’de 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı; İzmir, İstanbul ve Bursa'da da hissedildi. Bugün saat 13.58'de Çanakkale bir kez daha 5.3 büyüklüğündeki depremle sallandı. Bölge yine 4.5 şiddetinde iki depremle sarsıldı.

TEMEL NEDEN KUZEY ANADOLU FAY HATTI


Oğuz Gündoğdu’ya göre Çanakkale’de meydana gelen depremler küçük fay hatlarının kırılması sonucu meydana gelen depremler. Oğuz Gündoğdu, bölgedeki fay hatlarının 7 ve üzeri bir depreme neden olabilecek büyüklükte olmadığını vurgularken, Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndaki enerjiye dikkat çekti.

Çanakkale’de daha büyük bir deprem bekleniyor mu? Meydana gelen depremlerin sebebi ne? Bu depremler ‘Büyük İstanbul Depremi’ni tetikler mi? Tüm bu soruları, Jeofizik Mühendisi Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Posta.com.tr için yanıtladı.

İşte Oğuz Gündoğdu’nun yaptığı o değerlendirmeler;

Bu bölge 23 gündür sallanıyor. Son depremlerle birlikte meydana gelen deprem sayısı 270’e yaklaşmıştır. Bunların içerisinde bir seri büyük depremler oluyor. Kandilli Rasathanesi’nin verdiği bilgiye göre 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ardından deniz içerisinde 5.3 büyüklüğündeki depremin hemen ardından 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti

“BÖLGEDEKİ DEPREMLER DİKEY HAREKETLER SERGİLİYOR”


“Depremlerin yaşandığı bölge küçük kısa fay hatlarıyla kendini gösteren bir yer. Bu depremler dikey hareketler sergiliyor. Bölgedeki fay hatları kısa olmasına rağmen çok da normal sayılabilecek şeyler değil. Peş peşe büyük depremlerle kendini ifade ediyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı gibi yatay değil, dikey hareket sergiliyor. Tektonik bir çökme gibi görünüyor” dedi.


Son dakika: Çanakkale'de bir deprem daha!



“7 VE ÜZERİ BİR DEPREM BEKLEMİYORUZ”


Bölgedeki fay hatları diğer büyük fay hatlarını tetikleyici nitelikte değil. İsimleri olmayan fay hatları. Kuzey Anadolu, Manyas, Yenice Gönen veya Biga gibi isimleri yok. Fay hatları 5.3’lük şiddette depremlere neden oluyor. Bu büyüklükteki depremlerin ne zaman biteceği belirsiz. Çok büyük ir deprem beklenilecek bir bölge değil. 7 ve üstü bir deprem üretecek bir yer değil ancak denizi bilmiyoruz.

“KUZEY ANADOLU FAY HATTI BU DEPREMLERİ TETİKLEDİ”


Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın bu depremlerde etkisi var. Kuzey Anadolu Fay Hattı çok büyük bir fay hattı. Bu fay hattının Marmara’ya kadar gelmesi bu depremleri tetikledi. Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndaki sıkışmanın bu depremleri tetiklediği düşünülebilir. Bu depremler Kuzey Anadolu Fay Hattı’nı değil, Kuzey Anadolu Fay Hattı bu depremleri tetikler” dedi.