Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi ile görüştü

Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi ile görüştü

Türkiye dün açıklanan erken seçim tarihini konuşurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan sürpriz bir telefon görüşmesi geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping ile telefonda görüştü. İşte ayrıntılar...

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre bugün gerçekleşen görüşmede, ikili ve bölgesel konular ele alındı. Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ilişkileri her alanda daha da geliştirme konusundaki kararlılıklarını teyit eden, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Türkiye’de öngörülen yatırımlara değinen iki lider, Suriye’deki son gelişmeler hakkında da görüş teatisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kimyasal silahların kullanımına Türkiye’nin öteden beri karşı olduğuna işaret ederek, önümüzdeki süreçte gerilimin tırmanmasına mahal verilmemesinin önemli olduğunu vurguladı.


SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ GÖRÜŞÜLDÜ


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi ile görüşmesinde, Suriye'de gerilimin tırmanmasına mahal verilmemesinin önemli olduğunu vurguladı.​ Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini belirten iki liderin, terörle ortak mücadelenin önemine de değindikleri kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, görüşme vesilesiyle Çin Devlet Başkanı Şi’ye 13. Ulusal Halk Kongresi’nde tekrar devlet başkanı seçilmesinden dolayı tebriklerini sözlü olarak da ilettiği öğrenildi.


GEÇEN SENE İKİ LİDER BİR ARAYA GELMİŞTİ


Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu’na katılmak üzere Çin’in başkenti Pekin’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen sene mayıs ayında Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Şi huzurunda, iki ülke arasında bazı anlaşmalar imzalanmıştı.


İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR


Bu kapsamda, heyetler arasında "Suçluların Karşılıklı İadesi Anlaşması", "Uluslararası Karayolları Üzerinde Taşımacılık Anlaşması" ve "Çin Halk Cumhuriyeti ile Karşılıklı Kültür Merkezlerinin Kurulmasına İlişkin Anlaşma" imza altına alınmıştı. İmza töreninde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da hazır bulunmuştu.