Dünya Halep'te son durum: Rejim güçleri zafer ilan etti

Halep'te son durum: Rejim güçleri zafer ilan etti

Paylaş
Halep'te son durum: Rejim güçleri zafer ilan etti

Rejim güçleri son günlerde Halep'e büyük bir askeri operasyon başlatmıştı. Yoğun çatışmaların olduğu Halep, Suriye rejiminin kontrolüne geçti. Suriye ordusu zafer ilan etti. Halep'te son durum: 8.6 kilometrekarelik alana sahip olan muhalifler, 6 kilometrekarelik alana sıkıştı

Halep'in rejim güçlerinin kontrolüne geçmesinden sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan 'Halep'te insani drama çözüm için Rusya ile temas halindeyiz.' dedi.

ÜST DÜZEY TÜRK YETKİLİDEN AÇIKLAMA


Üst düzey Türk yetkilinin açıklamasına göre, Türk ve Rus yetkililer biraraya gelecek. Gündemde Halep'ten muhaliflerin ve sivillerin tahliye edilmesi için koridor açılması ve ateşkesin sağlanması olacak. Görüşmeye Dışişleri ve MİT'ten yetkililer de katılacak. Üst düzey Türk yetkili, Türkiye'nin bölgedeki oyuncularla yani Rusya, Amerika, İran, Avrupa Birliği ve Körfez ülkeleriyle birlikte çalıştığını söyledi.




10 BİN KİŞİ KAÇTI


Son 24 saatte yaklaşık 10 bin kişinin daha muhaliflerin elindeki bölgeden kaçtığını bildiren Abdülrahman, büyük çoğunluğu rejimin elindeki alanlara giden bu insanların sayısının 130 bine ulaştığını belirtti. Suriye resmi haber ajansı SANA yalnızca geçen pazar günü 8 bin kişinin rejimin açtığı koridorları kullanarak kaçtığını duyurdu. Ajans, bu insanların yarısının geçici barınma kamplarına nakledildiğini, diğerlerinin ise Halep’in batısındaki akrabalarının yanına gittiğini kaydetti.


Yaklaşık 4 buçuk aydır kuşatma altında olan Halep’in doğusunda durum her geçen gün daha kötüye gidiyor. 8.6 kilometrelik alana sahip olan muhalifler, 6 kilometrelik alana sıkıştı. Rejimin, Emeviye bölgesinde 80’i erkek, 19’u kadın ve 11’i çocuk olmak üzere 100’ kişiyi öldürdüğü bildirildi. Esad rejimi ile milis güçler tarafından gerçekleştirilen saldırılarda son 72 saat boyunca 990 sivil hayatını kaybetti. Halep’te hastaneler de bombardıman nedeniyle büyük hasar görürken, yaşanan içler acısı duruma rağmen hizmet vermeye çalışan son hastanede vuruldu. Muhalifler için "Ya teslim olacaklar ya da ölecekler" ifadesini kullanan rejim güçleri, bunu bir kez daha yeniledi.

AĞIR SUÇLAMA


Halep’te muhaliflerin yenilgiye uğraması Batı ile Şam’ın en büyük destekçisi Rusya’yı karşı karşıya getirdi. Fransa, Rusya’yı Suriye’de oynadığı rolden ötürü suçladı. Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Rusya’yı hileli sözler ve ‘sürekli yalan’a başvurmakla itham etti. Ayrault, “Bir yanda diyorlar ki: ‘Konuşalım, ateşkese ulaşalım.’ Öte yandan savaşa devam ediyorlar ve bu savaş, Esad’ı kurtarmak ve Halep’i ele geçirmeyi hedef alan topyekûn bir savaş” dedi.

MUHALİFLERİN EN BÜYÜK YENİLGİSİ


Halep’in düşüşü muhaliflerin Suriye’de 2011’de başlayan iç savaştaki en büyük yenilgisi oldu. Kent 2012’den bu yana bölünmüş durumdaydı. Batısı rejim güçlerinin, doğusu muhaliflerin elindeydi. Şeyh Maksut semti PYD’nin denetimindeydi. Rusya ve İran’ın da desteğini alan rejim birlikleri yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı muhaliflerin bölgesini geçtiğimiz temmuzda kuşatma altına almıştı. Rejim güçleri, 15 Kasım’da da kentin tamamını ele geçirmek için operasyon başlatmıştı. Operasyonun başlangıcından beri en az 900 sivil hayatını kaybetti.

Haberin Devamı