Dünya İntifada çağrısı sonrası Filistin'de halk sokaklara döküldü, çatışmalar yaşanıyor

İntifada çağrısı sonrası Filistin'de halk sokaklara döküldü, çatışmalar yaşanıyor

Paylaş
İntifada çağrısı sonrası Filistin'de halk sokaklara döküldü, çatışmalar yaşanıyor

ABD Başkanı Trump'ın 'Kudüs' kararının ardından Filistin'de intifada çağrısı yapılmıştı. Bugün Filistinliler ile İsrail askerleri arasında çatışmalar çıktı; çok sayıda yaralı var...

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Gazze'deki ofisinde yaptığı basın açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki göstererek, "ABD'nin kararına karşı yarından itibaren yeni intifada başlatılmasını istiyoruz" demişti.



Filistinliler ise yarını beklemeden sokaklara döküldü. Şu anda Filistinliler Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'de İsrail askerleri ile çatışıyor. Olaylarda çok sayıda yaralı olduğu belirtiliyor.




Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinin ana giriş noktalarından Şam Kapısı’nda ve Amerikan Kültür Merkezi (Amerikan Evi) toplanan Filistinliler, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü "İsrail’in başkenti" olarak ilan etmesini protesto etti. "Kudüs’e canımız, kanımız feda olsun" şeklinde slogan atan Filistinlilere İsrail polisi müdahale etti. Amerikan Kültür Merkezi’ne girmek isteyen Filistinlilerle polis arasında arbede ve kovalamaca yaşandı. İkindi namazını Şam Kapısı’nın önünde sokakta kalan Filistinliler daha sonra sloganlar atarak dağıldı. Atlı ve yayalardan oluşan onlarca İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün kritik noktalarında konuşlanmış durumda.


İntifada nedir? Ne anlama gelir? Filistin için İntifada Çağrısı neden yapıldı?




ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına ‘ABD cehennemin kapılarını açtı” diye tepki gösteren Hamas, cuma gününü “Öfke Cuması” ilan etmiş ve tüm Filistinlilere “Kudüs’e destek” için toplanma çağrısında bulunmuştu.


'SAVAŞ İLANI' ANLAMINA GELİR


Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Komitesi Üyesi Zekeriya el-Ağa da ABD’nin "Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak burayı İsrail’in başkenti olarak tanıması" yönünde bir karar almasının "savaş ilanı" anlamına geleceğini belirtti.



BATI ŞERİA'YA ASKER SEVKİYATI


AFP haber ajansı, İsrail ordusunun Batı Şeria'ya asker sevkiyatı yaptığını duyurdu. İsrail ordusunda yapılan açıklamada, "Yapılan askeri durum analizine göre, Batı Şeria bölgesine çok sayıda tabur sevk edilmesi kararı alındı" ifadesi yer aldı.





Kudüs Müslümanlar için neden önemli?





Batı Şeria’nın birçok yerinde de gösteriler düzenleniyor. El Halil’deki gösterilere İsrail askerleri müdahale etti. Görgü şahitlerine göre, göz yaşartıcı bomba, gerçek ve plastik mermi kullanan İsrail askerlerine, Filistinliler taşlarla karşılık verdi. Filistin Kızılayı’nın açıklamasına göre askerlerin kullandığı plastik mermi ve gaz sonucu 49 Filistinli yaralandı. Batı Şeria’daki gösteriler devam ediyor.






Haberin Devamı