Gündem İzmir, Bursa ve İstanbul'da hissedilen deprem meydana geldi

İzmir, Bursa ve İstanbul'da hissedilen deprem meydana geldi

Paylaş
İzmir, Bursa ve İstanbul'da hissedilen deprem meydana geldi

İzmir, Bursa ve İstanbul başta olmak üzere çevre illerde hissedilen bir deprem meydana geldi... 6,2 büyüklüğündeki depremin merkez üssü İzmir Karaburun-Midilli arası olarak açıklandı. AFAD verilerine göre ilk depremin ardından 20'den fazla artçı sarsıntı kaydedildi. Yunanistan'ın Midilli Adası'nda enkaz altında kalanlar olduğu belirtiliyor

İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında (Ege Denizi) bugün saat 15.28’de Richter ölçeğine göre 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı İzmir, İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Kütahya, Manisa, Aydın, Balıkesir, Bursa, Yalova, Edirne, Kırklareli, Eskişehir ve Muğla'da da hissedildi, büyük panik yaşandı. Telefon hatlarında kısa süreli aksamalar yaşandı.


MİDİLLİ'DE 2 KİŞİ ENKAZ ALTINDA


Ege'nin Türkiye tarafınnda herhangi bir yaralanma ya da can kaybı haberi gelmezken, Yunanistan'ın Midilli Adası'nda iki kişinin enkaz altında kaldığı ve kurtarılmayı beklediği belirtiliyor.


AFAD'A GÖRE 6.2


Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, bugün saat 15.28’de merkez üssü Karaburun İlçesi’ne 23 kilometre açıkta Ege Denizi olan, Richter ölçeğine göre 6.2 büyüklüğünde olan deprem saat 15.28’de yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi.

İşte Ege Denizi'ndeki depremin merkez üssünü gösteren harita:


KANDİLLİ ÖNCE 6,3 DEDİ, SONRA 6.0 OLARAK REVİZE ETTİ


Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ise depremin büyüklüğünü önce 6.3 olarak duyurdu, ardından 6.0 olarak revize etti.




EGE VE MARMARA'YI SALLADI


Deprem, İzmir ve Çanakkale başta olmak üzere Ege ve Marmara bölgelerindeki hemen hemen bütün illerde çok güçlü şekilde hissedildi. İlk belirlemelere göre ölen ya da yaralananın olmadığı depremde hasarla ilgili araştarmaların sürdüğü belirtildi.

Karaburun nerede?


BURSA VE YALOVA'DA DA HİSSEDİLDİ


6.2 büyüklüğündeki deprem Bursa ve Yalova´yı da salladı. Bursa ve Yalova’da oturanlar, korku dolu anlar yaşadı. Depremi hissedenler, kendilerini sokağa attı. Bursa’da polis, yaptığı telsiz anonsu ile deprem nedeniyle yaşanacak olumsuzluklar konusunda AFAD’a da bilgi verilmesini istedi. Herhangi can ve mal kaybının yaşanmadığı belirtilen deprem sonrası Bursa AFAD’da görev yapan yaklaşık 30 kişilik ekip araç ve gerçekleri ile İzmir’e gönderildi.

Karaburun Kaymakamı Muhammed Özyüksel, "Şu ana kadar bize ulaşan can ve mal kaybı yok. Araştırma yapıyoruz" dedi.

4.9'LUK ARTÇI DEPREM


AFAD’ın verilerine göre saat 15.31’de 4.9, saat 15.35’te 3.4, saat 15.47’de 4.5 büyüklüklerinde yine Karaburun merkezli artçı sarsıntılar daha meydana geldi. Uzmanlar artçıların süreceğini belirtirken, başta İzmir olmak üzere Ege kıyısındaki merkezlerde birçok kişi ev ve işylerine girmedi.







Hasarların büyük bölümünün eski yapılarda olduğu ve maddi hasar meydana geldiği belirtildi. Depremin Atina ve yakınlarındada hissedildiği belirtildi.Midilli’de okullar tatil edildi veliler çocuklarını almak için okullara akın etti.

Bir vatandaşın çektiği video görüntü ise yaşanan panik ve heyecan ile meydana gelen hasarın boyutunu ortaya koydu.Midilli Belediyesi ekipleri,polis ve asker alarma geçti.



İZMİR VALİSİ: KIYI YERLEŞİMLERDE İNCELEME SÜRÜYOR


İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu ana kadar kendilerine intikal eden olumsuz bir durumun, can ve mal kaybının olmadığını belirtti. İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Metin Saroğlu da depremle ilgili merkeze ulaşan can kaybı, yaralanma ya da maddi hasar bilgisinin bulunmadığını, tüm ekiplerin Karaburun, Mordoğan ve kıyı yerleşimlerde incelemelerini sürdürdüğünü kaydetti.


KARABURUN KAYMAKAMI SON DURUMU ANLATTI


Karaburun Kaymakamı Muhammet Özyüksel katıldığı canlı yayında deprem sonrası kendilerine ulaşmış herhangi bir hasar kaydı olmadığını söyledi. Muhammet Özyüksel "Ben de ilk kez böyle bir depreme şahit oldum. Bize ulaşan herhangi bir can ve mal kaybı yok. İçinde olduğum binanın yıkılacağını sandım. Deprem kısa sürdü ama sarsıntı çok güçlüydü" diye konuştu.


"DEPREM DENİZDE DEĞİL DE KARADA OLSAYDI..."


Prof. Dr. Şükrü Ersoy, meydana gelen son depremle ilgili şu dikkat çekici açıklamada bulundu: "Deprem İzmir Karaburun açıklarında denizde meydana geldi. Deprem eğer karada meydana gelmiş olsaydı, daha büyük yıkımlara yol açabilirdi"



KRİZ MASASI OLUŞTURULDU


Yakın zaman peşi sıra depremlerin meydana geldiği Ege Denizi'ndeki son sarsıntının ardından AFAD Genel Merkezi'nde kriz masası kuruldu.



'İKİ ATOM BOMBASI GÜCÜNDE ENERJİ BOŞALDI'


Deprem konusunda duayen isimlerden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "İki atom bombası gücünde bir enerji boşalmıştır" dedi. İzmir depremini Hürriyet'e değerlendiren Ercan, vatandaşa yazlıklarında, yazlığı olmayanı çadırlarda kalma tavsiyesinde bulundu.

7'DEN BÜYÜK OLMALIYDI


"Ben onlarca yıldır İzmir'i bekleyen depremin Karaburun dolayında olacağını söylüyorum. Tam da söylediğim gibi Kuzey'den gelen Zeytinbağı kırığı ile Doğu-Batı doğrultusunda Gediz kırığının deniz içinde birleştiği yerlerde, Karaburun açıklarında, Midilli Karaburun, Foça, Sakız dörtgeni içinde yer alıyor. Bu depremin 7’den büyük olmasını; 7.1-7.2 olmasını bekliyordum on yıllardır" diyen Ercan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Beklediğim büyüklükte değil. Bu da enerjinin belli kısmını boşalttığını, büyük kısmını boşaltmadığını gösteriyor. Yaklaşık bu 15-16 saniye sürmüştür. Bu uzun bir süredir. Özellikle bu bölgedeki sığ deprem olması nedeniyle Ege Bölgesinin yığma taş yapıları, eski Rum, Urla evleri köylü kesimlerde yıkım yapmıştır. Hem Adalar'da hem de köylerde yıkım yapmıştır.


KÖTÜ YAPILAR DEPREMİ 2 İLA 4 KAT BÜYÜTEREK HİSSETTİ


İzmir içinde büyüklüğü yaklaşık 5.5 civarında. Deprem en çok Bornova, Bayraklı, Alsancak, Konak, İnciraltı, Urla, Güzelyalı, Seferihisar, Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir, Alaybey, Çiğli, Menemen'de çok güçlü hissedilmiştir. Çünkü kötü yapılarda depremin etkisi iki ila dört kat büyüterek etkilemiştir.

Daha önce İzmir'in yapılaşmasını dağlara yapması gerektiğini söylemiştim. Özellikle kuzey ve güneydeki toplu konutlar sarsıntıdan en az etkilenmiş, küçük hissetmiştir. Bu depremin yaratacağı tsunami beklenmez.

ARTÇILAR 5 CİVARI AMA


Bugün yaklaşık 5- 5.2; 3.5 büyüklükte artçılar göreceğiz. Ama arkasından daha büyük gelmez, diyemem. Çünkü gerçek enerji boşalması beklenen 7-7.2’dir. Burası hala depremlere gebedir. 6.7-6.8’lik depremlere gebedir. ama bunun ne zaman olacağını söylemek mümkün değil.

İzmirliler yazlıklarında otursunlar. özellikle 2-3 hafta yazlıklarında otursunlar.. Yazlığı olmayanlara deniz kenarında kalmasınlar. Dışarıda, çadırlarda, deprem toplanma alanlarında yaşasınlar iki üç hafta.

İki atom bombası gücünde bir enerji boşalmıştır. Ama bu enerjinin tamamının boşaldığı kasında değilim."