Gündem İzmir'de yolcu ve araba vapuru seferleri grev nedeniyle durdu

İzmir'de yolcu ve araba vapuru seferleri grev nedeniyle durdu

Paylaş
İzmir'de yolcu ve araba vapuru seferleri grev nedeniyle durdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İzmir Deniz İşletmeciliği Nakliyat Turizm ve Ticaret A.Ş. (İZDENİZ) ile Türk-İş’e bağlı Türkiye Denizciler Sendikası (TDS) arasında, 250 personeli kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca, yolcu vapurları ve araba vapurlarında grev başladı. Bu grev, sendikanın 66 yıllık tarihinde bir ilk oluyor

Ocak ayından bu yana TDS ile İZDENİZ arasında süren görüşmeler, ücret zammı maddelerinde tıkandı. Son gün yapılan görüşmeden de sonuç çıkmayınca, sendika daha önce aldığı karar doğrultusunda bugün greve çıkma kararı aldı. İZDENİZ çalışanları bugün saat 06.00’dan itibaren yolcu vapurları ve araba vapuru seferlerini durdurdu.

​Grev nedeniyle vapur hatları hizmet vermiyor. Grev boyunca körfezde çalışan hem yolcu hem de arabalı vapurlar İzmirlilere hizmet vermeyecek. Sabah saatlerinde işlerine gitmek için iskeleye gelen vatandaşlar, grev kararını öğrenince otobüslere yöneldi.

'SENDİKANIN 66 YILLIK TARİHİNDE BİR İLK'


Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı Vapur İskelesi önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grupla birlikte açıklama yapan TDS Genel Başkanı Dr. Hasan Pekdemir, "Türkiye Denizciler Sendikası’nın 66 yıllık tarihinde ilk kez bir grev uygulamasına geçiyoruz. Bu şunu gösteriyor, biz gerçekten diyalogdan yana, barışçıl, her şeyi masa başında konuşarak, tartışarak çözüme ulaşmasını isteyen bir sendikayız. Politik olarak da yaklaşımımız böyle, ama maalesef İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bir sonuç alamadık. Dün akşam geç saatlere kadar Türk-İş bölge temsilcisi arkadaşlar ile Başkan Aziz Kocaoğlu’yla yaptığımız görüşmelerden de maalesef bir sonuç alamadık. Dolayısıyla görüşmelerden bir sonuç alamayınca da bu sabah itibariyle de grevi uygulamak durumunda kaldık" dedi.



'KÖTÜ NİYETLİ OLSAK BUNU BAYRAMDA YAPARDIK'


Pekdemir, 60 gün önce grev kararı aldıklarını ve hiç bir kötü niyetlerinin olmadığını aktararak, "Biz kötü niyetli olsak bunu bayramda da yapardık. Amacımız burada İzmir halkını sıkıntıya sokmak değil, amacımız çözüm yolu üretmek. Maalesef şu ana kadar bizim uzattığımız barış elini tutan kimse olmadı. Biz de greve gitmek zorunda kaldık." şeklinde konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesinin tutumuna dikkati çeken Pakdemir, şöyle konuştu:

"Bizim anlaşamadığımız nokta şu: Bunlar 2016 Ağustos ayında 2'nci sicile geçtiler. 2'nci sicil şu demek: Devlete vergi vermezler. Bu vermedikleri vergiyi biz çalışanlara ücret olarak 'zam verdik' diyorlar. Biz de diyoruz ki 2016 yılında bunu zaten vermeniz gerekiyordu. Yılbaşından sonra normal bir zam almamız gerekiyordu. Daha önceden hep emsal aldığımız, hükümet ile Türk-İş'in arasında yapılmış olan kamu protokol çerçevesi civarındaydı. Bize dediği sadece '2016 yılının devlete ödemediğiniz vergisini alın, çekin gidin, zam yok. Hiç bir para pul ödemiyorum' diye, bunu zam verdim olarak söylüyor İzmir Büyükşehir Belediyesi. Böyle bir yaklaşımda anlaşmamız söz konusu değil."

TDS Genel Başkanı Pakdemir, grevi, anlaşmaya varıncaya kadar devam ettireceklerini de sözlerine ekledi.