Gündem Katar krizi Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Katar krizi Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Paylaş
Katar krizi Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Suudi Arabistan, Mısır ve 5 ülke, Katar’ı teröre destek olmakla suçlayıp şok yaptırımlarla kuşattı. İddiaya göre; perde arkasında Amerika’nın İran’a karşı Sünni blok oluşturma planları var

Amerika Başkanı Trump ilk yurt dışı ziyaretini Suudi Arabistan’a yapmıştı. Bu ziyarette petrol zengini Suudi Arabistan’ın Amerika’dan alacağı 110 milyar dolarlık silahın etkisi büyüktü. İddiaya göre; yeni Amerikan yönetimi, Şii İran’a karşı Körfez ülkelerinden yeni bir Sünni blok oluşturuyordu.


‘TERÖR SUÇLAMASI’


İran’la iyi ilişkileri olan Katar, İran’a karşı oluşturulan bu blokta yer almadı. 23 Mayıs’ta Katar Resmi Haber Ajansı (QNA) Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Tani’ye atfedilen ve ‘Amerika’ya karşı İran’ı destekleyici’ açıklamalar yayınladı. Katar birkaç saat içinde metnin QNA’ya siber saldırıyla yüklendiğini savundu. Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) Al Tani’yi suçlayan yayınlar sürdü. Bu ülkeler Katar’ı El Kaide, DEAŞ ve Müslüman Kardeşler’e destek olmak ve İran’la işbirliği yapmakla suçladı. Dün Katar’a karşı şok yaptırımlar başlattılar.


YAPTIRIMLAR KUŞATTI


Bu yaptırımlara Yemen, Libya ve Hint Okyanusu’ndaki Maldivler de katıldı. 7 ülke Katar ile hava ve deniz sınırlarını kapattı. Diplomatik ilişkileri kestiler. Katarlı diplomatların ülkelerini terk etmesi için 48 saat, Katar vatandaşlarının terk etmesi için ise 14 gün süre verdiler. Katar, Yemen’deki iç savaşa yönelik kurulan koalisyondan da çıkarıldı. Katar’a şeker ihracatını da yasakladılar.

‘İFTİRA KAMPANYASI’


Katar ise “Haksız bu karardan üzüntü duyuyoruz” diyerek şu açıklamayı yaptı: “Bu planlı bir iftira kampanyası ve Katar üzerinde vesayet kurmayı hedefliyor.” Katar Suudi Arabistan’a yönelik tüm uçuşları durdurdu.

KILIÇ DANSININ BİR SONUCU


Katar’a yönelik yaptırımlar ile ilgili. Ülkelerden şu açıklamalar geldi:

İRAN: Yaşananlar Amerika Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinde yaptığı kılıç dansının ilk sonucu. (Bu kılıç dansının görüntüleri geniş yankı bulmuştu.) Saldırganlık ve işgal yalnızca istikrarsızlığa yol açar.
AMERİKA: Tarafların birlikte oturup diyalog yoluyla farklılıklarını konuşmasını destekliyoruz.
RUSYA: Bu onların bileceği bir iş. Biz ülkelerin ilişkilerine karışmıyoruz.
İSRAİL: Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz İsrail’e büyük fırsatlar sunuyor.

İKİ TARAFI KESKİN KILIÇ


Körfez’deki kriz Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ile çok yakın ilişkiler kurdu. Katar 2016’da Türkiye’ye en çok yatırım yapan 7. ülke oldu. Finansbank, Digitürk gibi dev şirketler Katarlılarca satın alındı. Türkiye, Katar’da bir askeri üs kurmak için çalışmalarını sürdürüyordu. Şimdi Katar, Türkiye’den destek beklerken Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri ise Türkiye’yi kendi saflarına katmaya çalışacak.


‘ÜZÜNTÜYLE KARŞILIYORUZ’


Ankara kulislerine göre Türkiye Sünni Arap cephesindeki gerginliği çözmeye çalışacak ve açık taraf olmaktan kaçınacak. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın dün “Bu yaptırımları üzüntüyle karşılıyoruz” açıklaması yaptı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş dün şöyle konuştu: “Ortadoğu artık yeni bir krizi kaldıracak noktada değildir. Aklı selimle hareket etmelerini temenni ederiz. Katar’la diplomasi kanallarını açık tutarak çözüm bulunması kanaatindeyiz.”

İHVAN ÇIKMAZI


2013’te Muhammed Mursi’yi askeri darbe ile deviren Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Müslüman Kardeşler (İhvan) örgütünü yasakladı. Katar’a yönelik yaptırımların nedenlerinden biri; İhvan yöneticilerini barındırması. Bu konu da Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ‘Müslüman Kardeşleri’ terör örgütü olarak görmediğini sık sık vurguluyor. Amerika ise terör örgütü olarak ilan etmeye hazırlanıyor.