Dünya Kudüs tasarısı BM Genel Kurulu'nda kabul edildi (BM oylaması)

Kudüs tasarısı BM Genel Kurulu'nda kabul edildi (BM oylaması)

Paylaş
Kudüs tasarısı BM Genel Kurulu'nda kabul edildi (BM oylaması)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesinin ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda düzenlenen kritik Kudüs oylaması sona erdi. BM, ABD’nin Kudüs kararına karşı tasarıyı 128’e karşı 9 oyla kabul etti

TASARI KABUL EDİLDİ


Birleşmiş Milletler'de (BM) Genel Kurulu'nda ABD'nin Güvenlik Konseyi'nde veto ettiği Kudüs tasarısı kabul edildi. 128 ülke kabul, 9 ülke ret, 35 ülke çekimser oy kullandı.

Oylamada ABD ve İsrail'in yanında Palau, Guatamala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya ret oyu verdi.

Çekimser oy kullanan ülkeler arasında ise Çekya, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan yer alıyor.


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 'MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ'


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan resmi Twitter hesabından Türkiye ve Yemen'in sunduğu Kudüs tasarısının BM'de 128 ülke tarafından kabul edilmesine ilişkin, "Kudüs konusunda BM Genel Kurulu’na sunulan karar tasarısının ezici bir çoğunlukla kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Trump yönetiminin, BM Genel Kurulu tarafından gayrı hukukiliği en sarih şekilde ortaya konulan bu talihsiz kararından bir an evvel dönmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN YILDIRIM: 'YENİ BİR FIRSAT DOĞMUŞTUR'


Başbakan Binali Yıldırım, "BM Genel Kurulu'nun Kudüs konusunda büyük çoğunlukla aldığı karar memnuniyet vericidir. Bu karar Kudüs için, barış çabaları için bölgede yeni bir fırsat doğurmuştur." ifadesini kullandı.

KILIÇDAROĞLU: 'DÜNYA BARIŞI İÇİN ATILMIŞ ÖNEMLİ BİR ADIM'


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “BM Genel Kurulu’nda alınan Kudüs kararı Orta Doğu’nun huzuru ve dünya barışı için atılmış önemli bir adımdır” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Kan ve gözyaşının hakim olduğu Orta Doğu daha fazla gerginliği kaldıramaz. BM Genel Kurulu’nda alınan Kudüs kararı Orta Doğu’nun huzuru ve dünya barışı için atılmış önemli bir adımdır” ifadesini kullandı.

BAHÇELİ'DEN KUDÜS AÇIKLAMASI


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki Kudüs tasarısının kabul edilmesinin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Twitter üzerinden bir açıklama yaptı.

Bahçeli, "ABD’nin BM Daimi Temsilcisi’nin üye ülke diplomatlarına gönderdiği e-posta tehditleri, Trump’un tasarıdan yana oy kullanan ülkelere mali yardımların kesilmesiyle ilgili şantajları dikiş tutmamış, karşılık bulmamıştır. Tehditler ters tepmiş, ABD’nin kucağında patlamıştır." dedi.

FİLİSTİN'DEN ZAFER AÇIKLAMASI


Filistin Lideri Mahmut Abbas'ın sözcüsü, tasarının kabul edilmesinden ardından, 'Oylama Filistin için bir zaferdir' dedi.

NETANYAHU: 'KARARI REDDEDİYORUZ'


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs kararını geri almasını öngören bir tasarıyı onaylamasının ardından ilk açıklama geldi. Netanyahu kararı reddediyoruz ifadelerini kullanırken Trump'a da teşekkür etti.

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA İBRAHİM KALIN'DAN GELDİ


Türkiye'den ilk yorum ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Twitter hesabından açıklama yapan Kalın, "Trump yönetiminin Kudüs kararını reddeden karar tasarısı BM Genel Kurulu’ndan 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. Kudüs adına, Filistin davası adına, küresel adalet ve vicdan adına bu tarihi karar hayırlı olsun." dedi.


ÇAVUŞOĞLU: 'BÜYÜK MEMNUNİYET DUYUYORUZ'


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Genel Kurul, ABD'nin Kudüs kararını net bir şekilde reddetti. Genel Kurul'da dayanışma ortaya kondu. Büyük memnuniyet duyuyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, "1967 sınırlarıyla Filistin devleti ve Doğu Kudüs'ün de Filistin'in başkenti olarak kabul edilmesi konusunda daha çok çalışacağız." dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: 'DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR'

BM Genel Kurulu'nda kürsüye çıkan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'ye tepki göstererek "BM üyesi bir ülke diğer diğer üyeleri tehdit etti. Bazıları ise gelişme yardımlarının kesilmesiyle tehdit edildi. Bu kabul edilemez. Bu genel kurul buna boyun eğmeyecektir. Bizler elbette ki, “güçlü olmak sizin haklı olduğunu göstermez” bunu ifade etmeliyiz. Türkiye asla Kudüs’ü yalnız bırakmayacaktır. Filistin halkı asla yalnız kalmayacaktır. Dünya beşten büyüktür" dedi.




ABD TEMSİLCİSİ HALEY: 'BÜTÜN OYLARI NOT EDECEĞİZ'


ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley Çavuşoğlu'nun konuşmasının ardından kürsüye çıktı. ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapılacak Kudüs oylaması öncesi diğer diplomatlara e-posta göndererek karara karşı oy kullanmamaları konusunda üstü kapalı tehdit ettiği öne sürülmüştü. Ülkelerin Kudüs'le alakalı verdiği oyları Başkan Trump'a rapor edeceğini belirten Haley, e-postada, "Başkan oylamayı yakından takip edecek ve benden bize karşı oy kullanan ülkelerin raporunu istedi. Bu konuda bütün oyları not edeceğiz." ifadelerine de yer verdi.

Haley, ABD'nin Kudüs konusunda yalnız bırakılmasını her zaman hatırlayacağını söyledi.

Haley, ABD'nin temsilcisi konuşmasının başında BM'ye en fazla maddi katkı sağlayan ülkenin ABD olduğunu söyledi. Haley, ABD'nin kararının barış sürecine zarar verecek herhangi bir nitelik taşımadığını söylerken, kararda Kudüs'ün nihai sınırlarına ilişkin bir vurgu olmadığını aktardı.

İSRAİL TEMSİLCİSİ: 'BM KARARI TARİHİ YENİDEN YAZAMAZ'


İsrail BM Daimi Temsilcisi Danny Danon kürsüye çıktı. Danon "Hiçbir BM kararı tarihi yeniden yazamaz" ifadesini kullandı.

Danon, "BM kararı İsrail'in Kudüs'ün bazı bölgelerinde varlığının yasa dışı olduğunu söylerken, aslında bizim Ağlama Duvarı'ndaki varlığımızın yasa dışı olduğunu söylüyor" dedi.

TRUMP KUDÜS'Ü İSRAİL'İN BAŞKENTİ OLARAK TANIMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray´dan yaptığı açıklamada resmi olarak Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıdığını söylemişti. Kararın ardından Tel Aviv´deki ABD Büyükelçiliği Kudüs'e taşınacak.


Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına böyle imza atmıştı.

ABD VETO ETMİŞTİ


ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul etme kararını hukuken geçersiz sayılmasını talep eden BMGK tasarısı reddedildi. Tasarı ABD'nin hayır oyuyla veto edildi. 14 diğer ülke ise tasarıyı onayladı. Kararın ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley'e teşekkür etmişti.

İSTANBUL'DA TARİHİ KARAR


İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı'nda nihai bildiriye son şekli verildi. Doğu Kudüs Filistin'in başkenti olarak kabul edildi, Filistin de böylece devlet olarak tanındı.

BİRÇOK ÜLKEDEN TEPKİ GELDİ

Trump, dünyanın kilitlendiği Kudüs açıklaması öncesi kabine toplantısında zaten kararının ne olacağını ortaya koyan bir açıklamada bulunmuştu.

"Bunun çok geç kalınmış bir hamle" olduğunu savunan Trump, "Birçok başkan bir şeyler yapacağını söyledi ama artık cüret mi yoksa fikirlerini değiştirdiklerinden mi bir şey diyemiyorum, bir şey yapmadılar" dedi.

Karara Ortadoğu ve Avrupa'dan onlarca ülke tepki gösterdi.


İstanbul'daki Kudüs zirvesinde tarihi bir karar! Filistin tanındı, Doğu Kudüs başkent


Trump Kudüs kararını açıkladı


Trump'ın Kudüs'ü başkent olarak tanımasından sonra Netanyahu'dan flaş açıklama!


BM'deki Kudüs oylamasında hangi ülke ne oy verdi

Haberin Devamı