YaşamKüresel ısınma hamsiyi de vurdu (Küresel ısınma nedir?)

Küresel ısınma hamsiyi de vurdu (Küresel ısınma nedir?)

Paylaş
Küresel ısınma hamsiyi de vurdu (Küresel ısınma nedir?)

Küresel ısınma balıkçılığı da vurdu. Su sıcaklıklarına bağlı olarak sürü oluşturan hamsi, kar yağışının olmayışı ve su sıcaklığının 16-17 derecelere düşmemesi nedeniyle Türkiye kıyılarına gelişi gecikiyor ve veya sürü oluşturamıyor

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Naciye Erdoğan Sağlam, küresel ısınmanın denizlerdeki etkisi ile ilgili bilgi verdi.

Yrd. Doç. Dr. Naciye Erdoğan Sağlam küresel ısınmanın neden olduğu yağış düzensizliklerinin, balıkçılık kaynağı olarak kullanılan birçok nehrin ve gölün kurumasına, dolayısıyla habitat kayıplarına neden olduğunu söyleyerek "Bazı hallerde aşırı yağışlar ve taşkınlar nedeniyle göl ve nehirlerde avlanabilecek balık stoklarında kayıplar meydana geldi. Balıkların göçleri etkilendi, daha önceki dönemlerde alıştıkları ortamları kaybettiklerinden alabalıklar başta olmak üzere üreme potansiyellerini kaybettiler.

'BALIK ÜRETİMİNİ SAĞLAYAN KAYNAK ORTADAN KALKABİLİR'

Örneğin su sıcaklıklarına bağlı olarak sürü oluşturan hamsi balıklarının kar yağışının olmayışı ve su sıcaklığının 16-17 derecelere düşmemesi nedeniyle kıyılarımıza gelişi gecikti veya sürü oluşturamadı. Bu da gırgır yöntemiyle avlanan hamsi üretimini olumsuz yönde etkiledi. Beslenmek üzere kıyılarımıza gelen hamsi sürüleri, kuzey Karadeniz sularının ısınması ve besin üretiminin artması ile birlikte daha ısınmış güney Karadeniz yerine kuzey sularında kalmayı tercih edebilecek. Bu da balık üretiminin yüzde 80’ini sağlayan kaynağın ortadan kalkacağı anlamına geliyor" dedi.

KÜRESEL ISINMA NEDİR?

Atmosfere salınan karbondioksit gibi sera etkisi yaratan gazların, yer kabuğu ve denizlerin ortalama sıcaklıklarında artışa neden olmasına küresel ısınma denir. Sera etkisi doğal bir olaydır fakat çeşitli zararlı gazların insanlar tarafından atmosfere salınması sonucu denge bozularak küresel ısınmada artışa neden olur.

Dünya'daki sera etkisine neden olan gazlar %36-70 su buharı, %9-26 karbondioksit, %4-9 metan ve %3-7 ile ozondur.

SERA ETKİSİ NEDİR?

Atmosferin stratosfer katmanındaki gazlar ve su baharı doğal sera etkisi yaratarak dünyanın ısı dengesini koruyor. Bu katman güneşten gelen zararlı ışınları ve ısının bir kısmını yansıtarak uzaya geri gönderir. Geçen ışınlar da yer kabuğunu ısıtır ve ısınan hava tekrar yükselerek stratosferdeki sera gazları sayesinde atmosferde kalır. Eğer sera gazları olmasaydı gündüz güneşten gelen ışınlar dünyayı aşırı derecede ısıtır, geceleride dondurucu soğuklar olurdu. Gece ve gündüz arasındaki aşırı ısı farkı nedeniyle dünyada yaşam sona ererdi.

KÜRESEL ISINMANIN SONUÇLARI

- Küresel ısınma iklim değişikliklerine sebep olarak şiddetli kasırgalar ve sellere neden olacak.

- Kutuplardaki buzulların erimesi kıyı kesimlerin tamamen sular altında kalmasına sebep olacak. Bu da dünyadaki yaşanabilir alanı daraltacak.

- Karlı dağlardaki ısı değişimleri nedeniyle sık sık çığlar oluşacak ve çevresindeki yerleşim yerlerine tehlikeye sokacak.

- Su kaynaklarının hızla tükenmesi sonucu susuzluk baş gösterecek.

- Sıcaklık artışları kuraklık, çölleşme ve orman yangınlarına neden olacak.






Haberin Devamı