Dünya Meksika açıklarında 8.1 büyüklüğünde deprem

Meksika açıklarında 8.1 büyüklüğünde deprem

Paylaş
Meksika açıklarında 8.1 büyüklüğünde deprem

Meksika açıklarında 8.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Tsunami alarmı verilen depremin ardından Meksika'da dalgaların boyu 0.7 metreye yükseldi. 8'in üzerindeki depremler Dünya ekseninde kaymaya yol açıyor

Meksika açıklarında 8.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından Orta Amerika kıyıları için tsunami alarmı verildi. Meksika İçişleri Bakanı depremde en az 29 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Ölenlerin ikisinin Chiapas eyaletinden olduğu açıklandı.

Guatemala devlet başkanı da bir vatandaşının depremde hayatını kaybettiğini söyledi.



ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) önce 8 olarak açıkladığı depremin büyüklüğünü 8,1 olarak güncelledi.

USGS, depremin kaydedildiği derinliği de 69,7 kilometre olarak düzeltti. Derinlik daha önce 33 kilometre olarak duyurulmuştu.

8 ÜLKE İÇİN TSUNAMİ ALARMI


Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Mekiska Guatemala, Panama, El Salvador, Costa Rica, Nikaragua, Honduras ve Ekvador ülkelerini tsunamiye karşı hazırlıklı olma çağrısında bulundu.



Başkent sakinleri, panik içinde evlerini terk ederek sokağa döküldü.

1985'TEN SONRAKİ EN BÜYÜK DEPREM


Yaşanan deprem, ülkeyi vuran en büyük deprem olarak da bilinen ve binlerce kişinin ölümüne sebep olan 1985’teki depremden sonra en büyük sarsıntı olduğu açıklandı. Reuters haber ajansına konuşan 31 yaşındaki mimar Carlos Briceno, “Başta gülüp geçtim ama depremin bitmemesi ve ışıkların sönmesiyle ne yapacağımı şaşırdım. Neredeyse düşüyordum” dedi.

Meksika İçişleri Bakanı ilk gelen bilgilere göre depremde en az 15 kişinin öldüğünü bildirdi.

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, ülkede yaşayan en az 50 milyon kişinin depremi hissettiğini söyledi.

ARTÇI SARSINTILAR GERÇEKLEŞTİ


Büyük depremin merkez üssü Pijijiapan kentinin 123 kilometre uzağı. USGS verilerine göre, depremden sonra birçok artçı sarsıntı da gerçekleşti. Peş peşe meydana gelen artçı depremlerin büyüklükleri 5.7, 5.4, 5.2 ve 4.9.

DÜNYA'NIN EKSENİ KAYDI


11 Mart 2011'de Japonya’yı sarsan 8.9 büyüklüğündeki deprem Dünya’nın dönüş hızını artırmış, günler kısalmıştı. O dönem NASA’dan jeofizikçi Richard Gross 8,9’luk depremin Dünya’nın dönüş hızını artırarak 24 saatlik bir günü 1.8 mikro saniye (saniyenin milyonda biri kadar) kısalttığını belirtmişti. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu’ndan Kenneth Hudnut da depremin Japonya’daki ana adada 2,5 metre kadar kayma yarattığını ayrıca Dünya’nın ekseninde 17 santimetre kayma yaşandığı açıklamıştı. Bilim insanlarına göre bir deprem sırasında kütle kayması Ekvator’a ne kadar yakın gerçekleşirse bu durum Dünya’nın dönüş hızını o kadar artırıyor. Dünyada bir gün 24 saat, yani 86.400 saniye sürüyor. Yıl boyunca mevsimsel değişikliklerden ötürü 1 milisaniye (1000 mikro saniye) değişiklik yaşanabiliyor. Uzmanlar, depremin kaya kütlelerini kaydırarak kütle dağılımını değiştirmesi sonucu Dünya’nın ekseninde oluşan kaymayı şöyle açıklıyor: “Bu kayma Dünya’nın dönüşünü birazcık sarsıntılı biçimde etkilese de gezegenimizin uzaydaki eksenine herhangi bir etkisi olmamıştır. Böyle bir değişim ancak Güneş'in, Ay'ın ve gezegenlerin çekim kuvveti gibi dış etkiler sonucunda oluşabilir.”

Meksika'da meydana gelen 8.1'lik depremde, 'Bağımsızlık Meleği'nin sallandığı görüntüler kameraya böyle yansıdı.




Haberin Devamı